Αυξήθηκαν οι τιμές στα κυλικεία και με τον νόμο

Αυξήθηκαν οι τιμές στα κυλικεία και με τον νόμο

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατά 10 λεπτά ακριβότερα πωλούνται από τα κυλικεία που βρίσκονται σε συγκεκριμένους χώρους τα περισσότερα προϊόντα από αυτά που βρίσκονται σε διατίμηση, λόγω των πρόσφατων αλλαγών που επήλθαν στους συντελεστές του ΦΠΑ. Ωστόσο, η οριζόντια αύξηση κατά 10 λεπτά μεταφράζεται σε αύξηση των τιμών των προϊόντων, η οποία κυμαίνεται από 7,4% έως 11,7%. Με άλλα λόγια, σε ορισμένες περιπτώσεις η αύξηση είναι υψηλότερη από την αύξηση κατά 8,8% που θα επέρχετο στις τιμές εάν εφαρμόζονταν ακριβώς οι νέοι συντελεστές ΦΠΑ και δεν εφαρμοζόταν η οριζόντια αύξηση κατά 10 λεπτά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκδοση της αγορανομικής διάταξης κρίθηκε αναγκαία, όχι μόνο διότι άλλαξαν οι συντελεστές, αλλά και για να συγκρατηθούν περαιτέρω ανατιμήσεις οι οποίες είχαν κάνει την εμφάνισή τους τις πρώτες ημέρες εφαρμογής του αυξημένου ΦΠΑ.

Με βάση, λοιπόν, την αγορανομική διάταξη, οι ανώτατες τιμές πώλησης για συγκεκριμένα προϊόντα που πωλούνται στα κυλικεία, μπαρ, καφέ των αεροδρομίων, των γηπέδων, των αρχαιολογικών χώρων, των πλοίων, των τρένων, των σιδηροδρομικών σταθμών, των λεωφορείων, των κινηματογράφων, των θεάτρων, των οργανωμένων πλαζ, των πανεπιστημίων, των δικαστηρίων και των νοσοκομείων διαμορφώνονται ως εξής: τοστ με ζαμπόν και τυρί 1,45 ευρώ από 1,35, τοστ με τυρί 1,25 ευρώ από 1,15, καφές γαλλικός μονός 1,30 ευρώ από 1,20 ευρώ, καφές εσπρέσο μονός 1,45 ευρώ από 1,35 ευρώ, στιγμιαίος καφές μονός και τσάι 1,30 ευρώ από 1,20 ευρώ.

Νέες, αυξημένες τιμές ισχύουν και για τα κυλικεία των σχολείων: σάντουιτς ή τοστ με τυρί 1,10 ευρώ από 1 ευρώ, σάντουιτς με τυρί και γαλοπούλα 1,35 ευρώ από 1,25 ευρώ, τυρόπιτα-σπανακόπιτα 1,10 ευρώ από 1 ευρώ, φυσικοί χυμοί φρούτων σε συσκευασία 250 ml 0,95 ευρώ από 0,85 ευρώ.

Με τη νέα αγορανομική διάταξη δεν αυξάνεται η τιμή του εμφιαλωμένου νερού (0,35 ευρώ η συσκευασία των 500 ml), του μονού ελληνικού καφέ (1,20 ευρώ) και του σουσαμένιου κουλουριού στα σχολεία (0,40 ευρώ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή