Συναντήσεις Δραγασάκη με ξένους επενδυτές

Συναντήσεις Δραγασάκη με ξένους επενδυτές

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σειρά επαφών με διεθνείς επενδυτές έχει αυτές τις ημέρες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Γιάννης Δραγασάκης, ενόψει και της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Χθες συναντήθηκε με τον γενικό διευθυντή της Highfields Capital Management, ένα fund που συμμετείχε πέρυσι στην ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank. Σήμερα έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις με στελέχη της Pimco και της Firefax. Στόχος της κυβέρνησης είναι να πείσει τους επενδυτές να συμμετάσχουν στην ανακεφαλαιοποίηση, ώστε να περιοριστούν τα απαιτούμενα από το κράτος κεφάλαια για την ενίσχυση των τραπεζών.

Αμετάβλητος ο ELA

Εν τω μεταξύ, αμετάβλητο διατήρησε το όριο του ELA για τις εγχώριες τράπεζες το Δ.Σ. της ΕΚΤ κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η Τράπεζα της Ελλάδος δεν υπέβαλε αίτημα για την αύξηση του ορίου, καθώς η υπάρχουσα ρευστότητα κρίνεται ότι επαρκεί για τις ανάγκες της οικονομίας. Σημειώνεται ότι την προηγούμενη Τετάρτη η ΕΚΤ είχε προχωρήσει στην αύξηση του ορίου του ELA κατά 900 εκατ. ευρώ, το οποίο διαμορφώνεται σε περίπου 91 δισ. ευρώ. Πάντως, η ΕΚΤ σχεδιάζει κινήσεις για τη βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα αμέσως μόλις ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις και υπογραφεί η νέα συμφωνία κυβέρνησης – εταίρων. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΕΚΤ ο ESM θα χορηγήσει εγγυήσεις προς τις ελληνικές τράπεζες, μετά την υπογραφή της νέας συμφωνίας, ώστε να επανέλθουν στη βασική χρηματοδότηση του ευρωσυστήματος. Οι εγγυήσεις ύψους 10 δισ. ευρώ θα δοθούν στις τράπεζες μέσω ειδικού λογαριασμού στον οποίο δεν θα έχουν πρόσβαση και με τις οποίες η ΕΚΤ θα μπορέσει να αντικαταστήσει τη χρηματοδότηση που έχει δοθεί από την έκτακτη διαδικασία του ELA με κανονική χρηματοδότηση. Σημειώνεται ότι ο ELA επιβαρύνεται με κόστος 1,55% έναντι 0,05% της κανονικής χρηματοδότησης. Ετσι οι εγχώριες τράπεζες, έπειτα από μια συμφωνία, θα αποκτήσουν περισσότερη και φθηνότερη ρευστότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή