Ταινία υψηλής τεχνολογίας στα πακέτα τσιγάρων κατά του λαθρεμπορίου

Ταινία υψηλής τεχνολογίας στα πακέτα τσιγάρων κατά του λαθρεμπορίου

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλλαγές στον τρόπο ελέγχου της διακίνησης καπνικών προϊόντων προωθεί η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο που παρουσίασε χθες ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για θέματα Διαφθοράς, Π. Νικολούδης. Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του λαθρεμπορίου η κυβέρνηση προχωράει στην ειδική σήμανση των προϊόντων με ταινίες ασφαλείας και στη δημιουργία τριών νέων βάσεων δεδομένων που θα έχουν ως στόχο να διασφαλίζουν σε μεγάλο βαθμό τη νόμιμη διακίνησή τους.

Αυτή τη στιγμή σχεδόν ένα στα τέσσερα πακέτα τσιγάρων (περίπου το 22%) διακινείται λαθραία. Γεγονός το οποίο είναι σαφές ότι δημιουργεί μεγάλες απώλειες εσόδων για το κράτος. Με τις αλλαγές που προωθούνται, με το νομοσχέδιο που παρουσίασε χθες ο υπουργός, αναμένεται να υπάρξει καλύτερη καταγραφή ολόκληρης της αλυσίδας μέσω των τριών βάσεων δεδομένων που δημιουργούνται. Ειδικότερα:

• Στην πρώτη βάση δεδομένων θα καταγράφονται όλοι οι παραγωγοί καπνού της χώρας που διαθέτουν ειδική άδεια. Στην ίδια βάση θα υπάρχουν στοιχεία για το μέγεθος της παραγωγής τους, αλλά και για τις συμβάσεις που θα υπογράφουν με τις καπνοβιομηχανίες. Με τον τρόπο αυτό το υπουργείο Οικονομικών θα είναι σε θέση να γνωρίζει ποιος παράγει και τι, καθώς και το σε ποιον πουλάει και τι ποσότητες. Επίσης, θα υπάρχουν και τα στοιχεία όσων μεσολαβούν από τον παραγωγό ώς τη βιομηχανία (π.χ. αποθήκες), αλλά και εκείνων που εμπλέκονται από τη βιομηχανία ώς την τελική διάθεση των προϊόντων. Αν οι εμπλεκόμενοι δεν διαθέτουν ειδικές άδειες, τότε θα υπόκεινται σε αυστηρές διοικητικές ή και ποινικές κυρώσεις.

• Στη δεύτερη βάση δεδομένων θα καταγράφονται τα προϊόντα καπνού που είναι προς διάθεση στο κοινό.

• Στην τρίτη βάση δεδομένων θα καταγράφονται οι περιπτώσεις λαθρεμπορίας σε ολόκληρη την Ελλάδα. Η βάση αυτή θα τηρείται στο ΣΔΟΕ, ενώ θα είναι διευρυμένη, υπό την έννοια ότι θα περιλαμβάνει και τις υποθέσεις λαθρεμπορίας καυσίμων ή αλκοόλ. Με τον τρόπο αυτό, οι αρμόδιες υπηρεσίες θα έχουν τη δυνατότητα να προχωρούν άμεσα σε διασταυρώσεις υποθέσεων.

Πέραν αυτών, με το νομοσχέδιο εισάγεται και η νέα ειδική ταινία ασφαλείας που θα βρίσκεται πάνω στα πακέτα τσιγάρων. Με την ταινία αυτή θα διασφαλίζεται ότι έχουν καταβληθεί οι φόροι που αναλογούν στην κάθε μονάδα προϊόντος. Ταυτόχρονα όμως θα υπάρχουν και πληροφορίες για την προέλευση του προϊόντος. Επί της ουσίας, θα λειτουργεί στα πρότυπα του «bar code».

Η εν λόγω ταινία θα τοποθετείται για πρώτη φορά και στα προϊόντα καπνού που πωλούνται στα καταστήματα αφορολόγητων ειδών (duty free). Επίσης, οι παραγωγοί του εξωτερικού που εισάγουν τα προϊόντα τους στην Ελλάδα, θα πρέπει να τοποθετούν τις ταινίες πριν από την αποστολή τους στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή