Δεν βλέπουν αλλαγή στάσης του ΔΝΤ Βερολίνο και Ε.Ε.

Δεν βλέπουν αλλαγή στάσης του ΔΝΤ Βερολίνο και Ε.Ε.

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναμενόμενη για το Βερολίνο και την Κομισιόν ήταν η στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) να μη συμμετάσχει από τώρα στη χρηματοδότηση της Ελλάδας στο πλαίσιο του νέου προγράμματος.

Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ.Μίνα Αντρέεβα, δήλωσε χθες ότι το ΔΝΤ συμμετέχει πλήρως στις διαπραγματεύσεις για το τρίτο πρόγραμμα, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη μη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, μέχρι να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους. Πρόσθεσε, δε, ότι είναι ξεκάθαρο πως το ΔΝΤ έχει διαφορετικές διαδικασίες και χρονοδιαγράμματα, αλλά αυτό αντικατοπτρίζεται και στη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής της 12ης Ιουλίου.

Επίσης, ανέφερε ότι η στάση του Ταμείου είναι απόλυτα συμβατή με την ευρωπαϊκή ατζέντα, δηλαδή πρώτα να επιτευχθεί συμφωνία για το νέο πρόγραμμα του ESM, συμπεριλαμβανομένης της τεχνογνωσίας του ΔΝΤ, και μετά να εξεταστούν τα μέτρα για το ελληνικό χρέος.

Από την πλευρά τους, παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας υποστήριζαν (μιλώντας στην Deutsche Welle) ότι «επί της ουσίας δεν αλλάζει κάτι», δεδομένου ότι οι θέσεις του Ταμείου αναφορικά με το χρέος και τις μεταρρυθμίσεις είναι γνωστές. Και συμπλήρωναν ότι και για τα δύο ζητήματα υπάρχει σαφής αναφορά στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 12ης Ιουλίου.

Αλλωστε, στο αίτημα που απέστειλε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, κ. Β. Σόιμπλε, προς το γερμανικό Κοινοβούλιο, προκειμένου οι βουλευτές να εγκρίνουν την έναρξη των διαπραγματεύσεων, αναφερόταν ρητά ότι το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει στη σχεδιαζόμενη για τα μέσα Αυγούστου καταβολή της πρώτης δόσης του νέου δανείου. Υπενθυμίζεται ότι στην επιστολή αυτή ο κ. Σόιμπλε ανέφερε πως «το Ταμείο εξαρτά την περαιτέρω συμμετοχή του από την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, που έχει προγραμματιστεί για το φθινόπωρο του 2015».

Αν και το θέμα απασχόλησε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, στο Βερολίνο θεωρούν ότι δεν πρόκειται για οριστική απόφαση του Ταμείου, καθώς τα όσα ακούστηκαν χθες από την πλευρά του ΔΝΤ έγιναν στο πλαίσιο εσωτερικής ενημέρωσης.

Πάντως, εκτενείς ήταν οι αναφορές του γερμανικού Τύπου και στην απόφαση του ΔΝΤ. Η Frankfurter Allgemeine Zeitung υποστήριζε ότι με αυτήν του τη στάση το ΔΝΤ προσπαθεί να ασκήσει πιέσεις στη Γερμανία και τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, ώστε να αποδεχθούν ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους. Παράλληλα, το περιοδικό Der Spiegel σημείωνε ότι η απόφαση του ΔΝΤ ενδέχεται να προκαλέσει προβλήματα στη γερμανική κυβέρνηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή