Αποψη: Υπάρχει ελπίδα;

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Α​​ς μη γελιόμαστε. Η χώρα βρίσκεται σε τελική προσέγγιση στη δραχμή. Λίγο η απειρία της νέας διακυβέρνησης, λίγο οι ιδεοληψίες των νεοφώτιστων κυβερνητών, λίγο οι προσδοκίες αποτίναξης κάθε βάρους που τόσο απλόχερα μοίρασαν προεκλογικά, λίγο η εμπιστοσύνη που έδειξε ο πρωθυπουργός σε έναν τουλάχιστον ακατάλληλο διαπραγματευτή, και σήμερα βρισκόμαστε σε μια κατάσταση που όμοιά της δεν υπάρχει σε ολόκληρο τον δυτικό κόσμο.

Είναι προφανές ότι το πρόβλημα της χώρας δεν είναι αμιγώς οικονομικό. Είναι πρωτίστως κοινωνικό. Χτίσαμε μια χώρα πάνω στα ατομικά μικροσυμφέροντα, απορρίπτοντας δογματικά κάθε σχέση μεταξύ του προϊόντος της παραγωγής μας και του προσδοκώμενου επιπέδου της ζωής μας, με αποτέλεσμα σήμερα να αισθανόμαστε σαν τους Πρωτόπλαστους τη στιγμή που εγκατέλειψαν τον παράδεισο. Προφανώς φταίνε οι ηγεσίες μας που υπερθεμάτιζαν, αλλά κι εμείς που τις επιλέγαμε με κριτήριο πλειοδοτικό.

Ο καταλογισμός των ευθυνών δεν είναι της ώρας και κάθε σχετική ενασχόληση είναι απλώς άσκοπη κατασπατάληση χρόνου και ενέργειας. Ούτως ή άλλως, ζούμε στιγμές που δεν θα αφήσουν αδιάφορο τον ιστορικό του μέλλοντος. Είναι, δε, προτιμότερο αντί να στήνουμε νέο Γουδί, που κάποιοι άφρονες ονειρεύονται, να σώσουμε, έστω την τελευταία στιγμή, τη χώρα και τον λαό μας. Γιατί και τα δύο κινδυνεύουν.

Το ζητούμενο, λοιπόν, είναι τι κάνουμε τώρα. Προδήλως, η μόνη ελπίδα για έξοδο από τον φαύλο κύκλο της κρίσης και τερματισμό του δράματος που βιώνουμε είναι η ανάδειξη μιας νέας πολιτικής ηγεσίας και η χάραξη ενός νέου εθνικού αφηγήματος.

Οσον αφορά τη νέα πολιτική ηγεσία, κριτήριο δεν μπορεί να είναι αποκλειστικά η ηλικία ή η παρθενογένεση. Αρκετά υποστήκαμε από την απειρία και τα… ουάου. Κριτήριο είναι η ανάδειξη προσώπων που έχουν κριθεί σε θέσεις ευθύνης, είτε ως ιδιώτες είτε ως πολιτικά στελέχη, για το ήθος και τις ικανότητές τους. Η μοδάτη ταύτιση των δύο αυτών αρετών αποκλειστικά με τη νέα γενιά είναι απλουστευτική και εκ του αποτελέσματος αποδείχθηκε επικίνδυνη. Η χώρα χρειάζεται έμπειρα και δοκιμασμένα στελέχη, που θα αξιοποιήσουν νηφάλια τα όσα θετικά έχουν γίνει, γκρεμίζοντας τις διαχωριστικές γραμμές και την πόλωση, που τόσο μας έχουν κοστίσει. Πρόσωπα που δεν θα προτάσσουν τις κομματικές ισορροπίες από το εθνικό συμφέρον και δεν θα πειραματίζονται πάνω στη μοίρα ενός έθνους. Πρόσωπα που θα επαναφέρουν τη χώρα στον δρόμο της σοβαρότητας, δίνοντας παράλληλα σαφές όραμα με στόχους και χρονοδιαγράμματα και όχι… δημιουργικές ασάφειες που κοστίζουν δισεκατομμύρια. Πρόσωπα που δεν θα διστάσουν να συγκρουστούν με τα μικροσυμφέροντα της κάθε κοινωνικής ομάδας, αλλά και με τις επιδιώξεις της διαπλοκής, που έφεραν τη χώρα στο σημερινό κατάντημα.

Οσον αφορά το νέο εθνικό αφήγημα, που τόσο ανάγκη έχουμε, είναι προφανές ότι αυτό πρέπει να χτιστεί πάνω σε μια θεμελιώδη παραδοχή. Η Ελλάδα ανήκει στη Δύση και έχει ταυτίσει τη μοίρα της με τα άλλα μέλη της Ευρωζώνης, ενώ όλοι οι άλλοι πειραματισμοί και αυτοσχεδιασμοί είναι εκτός εθνικού στόχου. Αν συμφωνήσουμε σε αυτό το απλό περίγραμμα, τότε πλέον ο τρόπος είναι δεδομένος και η πορεία μονοδιάστατη.

Αν, αντίθετα, αναλισκόμαστε σε φρούδες ελπίδες για πακτωλό χρημάτων από τη Ρωσία και δωρεάν πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα, τότε προδήλως χάνουμε τον χρόνο μας. Είναι, πλέον, η ώρα να συνειδητοποιήσουμε ότι βρισκόμαστε σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, όπου βρυχηθμοί και… ζουρνάδες δεν τρομάζουν τις αγορές. Ο μόνος τρόπος να επανιδρύσουμε μια σοβαρή χώρα δεν είναι οι απειλές και ο τρόμος των άλλων, αλλά η διεθνής αναγνώριση ότι η Ελλάδα πήρε το μάθημά της για τα αίτια της αποτυχίας της και αξιοποιεί σήμερα την κρίση για να διαμορφώσει συνθήκες και υποδομές που αρμόζουν σε μια σύγχρονη δυτική πολιτεία. Η τεχνική βοήθεια υπάρχει. Το μόνο που λείπει είναι η αποτίναξη του βαθύτατου συντηρητισμού της κοινωνίας μας, που ανθίσταται αντανακλαστικά σε κάθε διαρθρωτική αλλαγή και υποπτεύεται θανάσιμα κάθε αρωγή και συμβουλή.

* O κ. Π. Μαχάς είναι δικηγόρος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή