Ολοκλήρωσε τη θητεία του με επιτυχία στην ΕΛΣΤΑΤ ο Ανδρέας Γεωργίου

Ολοκλήρωσε τη θητεία του με επιτυχία στην ΕΛΣΤΑΤ ο Ανδρέας Γεωργίου

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοκληρώθηκε η θητεία του προέδρου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), κ. Ανδρ. Γεωργίου, ύστερα από πέντε χρόνια υπηρεσίας και με προσωπική του επιλογή. Ο κ. Γεωργίου ήταν ο άνθρωπος που διαχειρίστηκε την ανεξαρτησία της Στατιστικής Υπηρεσίας, ενώ ένα από τα επιτεύγματά του είναι ότι, κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στην ΕΛΣΤΑΤ, η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσίας (Eurostat) δεν αμφισβήτησε ποτέ την ποιότητα των ελληνικών στατιστικών στοιχείων. Συγκεκριμένα, για δέκα συνεχείς εξαμηνιαίες δημοσιεύσεις στατιστικών στοιχείων (όσο ήταν επικεφαλής ο κ. Γεωργίου) στο πλαίσιο της Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος (ΔΥΕ), η Eurostat δεν είχε εγείρει καμία αντίρρηση για τα στοιχεία που διέθετε η ΕΛΣΤΑΤ. Αντιθέτως, τα προηγούμενα χρόνια όλοι θυμούνται τους «αστερίσκους» που έβαζε η Eurostat στα ελληνικά στατιστικά στοιχεία.

«Τα 5 αυτά χρόνια ήταν ένα μακρύ και δύσκολο ταξίδι, με καθημερινή κούραση και σκληρή δουλειά», δήλωσε ο κ. Γεωργίου. «Το κόστος ήταν τεράστιο, τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο. Παρ’ όλα αυτά δεν παρέδωσα τα όπλα», σημείωσε και πρόσθεσε πως «τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία και η Ελληνική Στατιστική Αρχή όλα αυτά τα πέντε χρόνια στάθηκαν δίπλα στους Ελληνες και την Ελλάδα, προσφέροντάς τους την ουσιαστική και φιλαλήθη υποστήριξη που πρέπει να παρέχει μια στατιστική υπηρεσία σε μιαν αναπτυγμένη δημοκρατική ευρωπαϊκή χώρα και όχι παραπλανώντας και υποσκάπτοντάς τους. Επιτέλους, οι Ελληνες μάθαμε πού πραγματικά βρισκόμαστε, σε αντίθεση με το παρελθόν, όπου με τη μακρόχρονη συστηματική υπονόμευση και αλλοίωση των στατιστικών στοιχείων είχαμε ψευδή και ανακριβή εικόνα για την πραγματική κατάσταση της χώρας μας». Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Γεωργίου έχει κατά το παρελθόν κατηγορηθεί περί διόγκωσης του ελληνικού δημοσιονομικού ελλείμματος του 2009, αλλά αποδείχτηκε από την ελληνική δικαιοσύνη ότι οι κατηγορίες ήταν ανυπόστατες. «Πραγματικά πίστευα ότι έκανα κάτι πολύ σημαντικό για τη χώρα μου, την Ελλάδα, που άξιζε τον κόπο, γι’ αυτό και οι τόσο αντίξοες και δύσκολες συνθήκες δεν ήταν αρκετές για να με κάνουν να εγκαταλείψω τον αγώνα», υποστήριξε ο κ. Γεωργίου.

Παράλληλα έκρουσε και τον κώδωνα του κινδύνου για τον διάδοχό του, υποστηρίζοντας ότι «παρά την προσωπική προσπάθεια και παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει γίνει, ο κίνδυνος για τα στατιστικά στοιχεία της Ελλάδας, και κατά συνέπεια για την ίδια τη χώρα μας, δεν έχει εξαφανιστεί. Γι’ αυτό εύχομαι όλη αυτή τη δουλειά που έγινε να τη συνεχίσουν με τον ίδιο ζήλο και τηρώντας τις ίδιες στατιστικές αρχές οι επόμενοι».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

/

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή