Γιατί τα ελληνικά ομόλογα προσελκύουν αγοραστικό ενδιαφέρον

Γιατί τα ελληνικά ομόλογα προσελκύουν αγοραστικό ενδιαφέρον

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά το δραματικό sell off στο ελληνικό χρηματιστήριο, τα ελληνικά κρατικά ομόλογα εμφανίζονται να παραμένουν ελκυστικά, τουλάχιστον για ορισμένους επενδυτές. Μάλιστα, οι υπεραξίες ορισμένων ελληνικών τίτλων τον τελευταίο μήνα είναι εντυπωσιακές με δεδομένη την οικονομική κρίση. Ο ένας λόγος που οι τιμές των ομολόγων δεν πιέζονται παράλληλα με το Χ.Α. είναι πως όλο το διάστημα που το χρηματιστήριο παρέμενε κλειστό, αυτά διαπραγματεύονταν στις over the counter αγορές στο εξωτερικό. Ο άλλος, και σημαντικότερος, είναι η εκτίμηση ενός αριθμού ξένων οίκων και επενδυτών πως η δεύτερη αποπληρωμή ομολόγων που διακρατά η ΕΚΤ, αξίας 3,2 δισ., στις 20 Αυγούστου σε συνδυασμό με συμφωνία Αθήνας – δανειστών για ένα νέο πρόγραμμα θα καταστήσει τα ελληνικά ομόλογα επιλέξιμα για αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Είναι χαρακτηριστικό πως το ελληνικό χρεόγραφο του Δημοσίου που λήγει το 2025 έχει κερδίσει σε αξία 33% από τις 29 Ιουνίου έως και χθες Δευτέρα. Στα τέλη Ιουνίου διαπραγματευόταν μόλις στα 38 λεπτά ανά ευρώ ονομαστικής αξίας και χθες Δευτέρα στα 52 λεπτά. Ανάλογη άνοδο εμφανίζουν και άλλες εκδόσεις, ενώ o δείκτης Bloomberg Greece Sovereign Bond Index –που παρακολουθεί τη συμπεριφορά των τιμών του ευρύτερου καλαθιού μακροπρόθεσμων ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου (22 εκδόσεις)– από το χαμηλό των 52,833 σεντς ανά ευρώ ονομαστικής αξίας στις 7 Ιουλίου εκτοξεύθηκε στα 82,225 σεντς στις 13 Ιουλίου και έκτοτε έχει παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα. Πρόκειται για άνοδο της τάξεως του 55% από το τελευταίο χαμηλό. Σημειώνεται, πάντως, πως ο εν λόγω δείκτης ξεκίνησε το 2015 από τα επίπεδα των 94 σεντς ανά ευρώ.

Μεταξύ των αγοραστών είναι και η BlackRock, η οποία σύμφωνα με τον επικεφαλής του τμήματος σταθερού εισοδήματος για την Ευρώπη, Michael Krautzberger, αύξησε τις θέσεις της σε ελληνικά χρεόγραφα μετά την καταρχήν συμφωνία Ελλάδας – δανειστών τον Ιούλιο. Ο Krautzberger εκτίμησε μάλιστα προ ημερών στην τηλεόραση του Bloomberg πως «σε όρους αποτίμησης υπάρχει υπερβάλλουσα απαισιοδοξία στα ελληνικά ομόλογα». Ορισμένοι θεσμικοί επενδυτές και hedge funds εμφανίστηκαν μάλιστα ως αγοραστές ακόμα και πριν από την καταρχήν συμφωνία. Μεταξύ αυτών και η γερμανική Allianz, η οποία όπως έγινε γνωστό έχει προχωρήσει μέσω της θυγατρικής της, Pimco Investment Management, σε αύξηση της έκθεσής της σε ελληνικά κρατικά ομόλογα κατά 200 εκατ. ευρώ, στο 1,2 δισ., και κατέστη έτσι ο δεύτερος μεγαλύτερος επενδυτής σε ελληνικά ομόλογα, μετά την ΕΚΤ. Fidelity και Greylock είναι δύο ακόμη από τους ξένους οίκους που διακρατούν ελληνικά χρεόγραφα, ενώ η Royal Bank of Scotland συστήνει αγορά πενταετών ελληνικών ομολόγων και η Credit Suisse αύξηση θέσεων αλλά σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών. Στον αντίποδα, JP Morgan Asset Management, Deutsche Bank και Invesco δηλώνουν από επιφυλακτικοί έως εντελώς αρνητικοί.

Πιστοληπτική αξιολόγηση

Καθοριστική θα είναι, βέβαια, και η εξέλιξη της πιστοληπτικής αξιολόγησης των τίτλων του ελληνικού Δημοσίου, η οποία αναμένεται να αναβαθμιστεί μόνον εφόσον υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές, ενδεχομένως στα τέλη Αυγούστου. Μέχρι τότε, η αγορά θα έχει όμως ως αγοραστές και πολλούς που θέλουν να κάνουν front running. Να αγοράσουν, δηλαδή, τώρα τίτλους φθηνά εν αναμονή της συμπερίληψης των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ και να τα πουλήσουν τότε ακριβότερα σε επενδυτές που δεν επιθυμούν να αναλάβουν νωρίτερα αυτό το ρίσκο. Σίγουρα τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία εκτιμάται πως περιλαμβάνουν υψηλότατο ρίσκο και έτσι δεν αφορούν παρά μια συγκεκριμένη κατηγορία επενδυτών, που έχουν το οικονομικό εκτόπισμα και την κανονιστική δυνατότητα να τα αποκτήσουν. Σε κάθε περίπτωση, η προσοχή όσων διαχειριστών ασχολούνται με το ελληνικό χρέος είναι εστιασμένη στην 20ή Αυγούστου, οπότε και πρέπει να αποπληρωθούν ελληνικά ομόλογα που διακρατά η ΕΚΤ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή