ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέες καθυστερήσεις στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ

Νέες καθυστερήσεις στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ

Ετοιμοι προς νομοθέτηση είναι οι βασικοί άξονες του σχεδίου που θα επιτρέψει την απρόσκοπτη χρονικά και ουσιαστικά ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, αλλά και των άλλων λιμανιών στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ. Το σχέδιο αποσχίζει από τον ΟΛΠ τις διοικητικές και ρυθμιστικές αρμοδιότητες που μέχρι τώρα ασκεί, αλλά τις αποδίδει σε νέες αρχές και όχι στην ανεξάρτητη αρχή που έχει δημιουργηθεί λιγότερο από ένα χρόνο πριν για αυτόν τον σκοπό. Αυτό εξηγούν στην «Κ» άριστα ενημερωμένες και αρμόδιες πηγές. Ομως πρέπει να αναμένονται αντιδράσεις τόσο από την αγορά και τους χρήστες των λιμανιών όσο και από την Ε.Ε. Ηδη κάποιοι μιλούν για «παιχνίδι καθυστερήσεων» από την πλευρά του αναπληρωτή υπουργού Ναυτιλίας, Θοδωρή Δρίτσα, του οποίου οι θέσεις κατά της αποκρατικοποίησης του λιμανιού είναι γνωστές.

Το όλο ζήτημα έχει δημιουργήσει ανησυχία και στους υποψήφιους επενδυτές, όπως η Cosco και η APM Terminals, καθώς απειλεί να καθυστερήσει καίρια έναν κρίσιμο διαγωνισμό για την επανεκκίνηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, ο οποίος είναι προγραμματισμένος να ολοκληρωθεί πριν από τα μέσα του φθινοπώρου. Διαγωνισμός που, όπως υπογραμμίζεται, θα «τρέξει» από το ΤΑΙΠΕΔ, ανεξάρτητα από το αν αυτό θα μετασχηματιστεί στο νέο ταμείο των λεγόμενων 50 δισ. ευρώ ή θα υπαχθεί σε νέα οντότητα, όπως φαίνεται να προκρίνει μια μειοψηφία στην κυβέρνηση.

Η πολιτική πρωτοβουλία για τη δημιουργία μιας αρχής λιμένος (port authority) στον Πειραιά αποδίδεται στον αναπληρωτή υπουργό ναυτιλίας, Θοδωρή Δρίτσα. Ερχεται, όμως, κατά ορισμένες εκτιμήσεις, να παραγκωνίσει την –ήδη εγκριθείσα από την Ε.Ε.– Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων (ΡΑΛ), η οποία έχει συγκροτηθεί και λειτουργεί, αν και εκκρεμεί η πλήρης στελέχωσή της, αφού το σχετικό προεδρικό διάταγμα παραμένει στα συρτάρια του υπουργού Ναυτιλίας.

Νομικοί κύκλοι εξηγούν πως η μεν ΡΑΛ ασκεί εποπτικό και ρυθμιστικό ρόλο, η δε κυοφορούμενη αρχή λιμένος, διοικητικές εξουσίες δημόσιου χαρακτήρα που μέχρι τώρα είχαν αποδοθεί στις εισηγμένες ΟΛΠ και ΟΛΘ.

Η «άσκηση» γίνεται για να παραμείνουν οι προς ιδιωτικοποίηση λιμένες ως αποκλειστικά εμπορικές εταιρείες και να μην ασκούν λιμενική πολιτική. Ετσι, όμως, οι αρχές λιμένος «θα αποτελέσουν και ένα ευπρόσδεκτο πολιτικό άλλοθι, αφού θα μπορεί ο υπουργός Ναυτιλίας να μιλά για διασφάλιση του δημοσίου έλεγχου των λιμανιών», αναφέρουν πολιτικοί παρατηρητές.

Κύκλοι εξοικειωμένοι με τη λειτουργία και το καταστατικό της ΡΑΛ εξηγούν, πάντως, πως οι αρμοδιότητες αυτές που επιφυλάσσονται για τις αρχές λιμένων εμπίπτουν στις δικές της αρμοδιότητες. Σημειώνουν, μάλιστα, πως οι αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές απέστειλαν προ ολίγων ημερών και σχετικό ερώτημα στην ελληνική πλευρά, για το κατά πόσον υπογράφτηκε το προεδρικό διάταγμα που όφειλε να έχει περάσει έως τα τέλη του 2014.

Για την ιστορία, αξίζει να αναφερθεί πως στην Ελλάδα υπάρχουν αλληλοκαλυπτόμενες αρμοδιότητες μεταξύ των μεγάλων λιμανιών, της γενικής γραμματείας Λιμένων του υπουργείου Ναυτιλίας και, πλέον, και της ΡΑΛ. Μια κατάσταση που έχει τις ρίζες της στον τρόπο που έγινε η μερική ιδιωτικοποίηση και εισαγωγή στο Χ.Α. του ΟΛΠ και του ΟΛΘ πριν από 15 περίπου έτη, αλλά κυρίως στην απροθυμία των εκάστοτε κυβερνήσεων, συμπεριλαμβανομένης της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, να εκχωρήσουν αρμοδιότητες σε ανεξάρτητες αρχές.

Τώρα, η νέα πρωτοβουλία για επιμέρους αρχές λιμένων εκτιμάται, από ορισμένες πλευρές, ότι θα έλθει να προσθέσει γραφειοκρατία και κόστη στελέχωσης και λειτουργίας, αφού η αρχή λιμένων εκτιμάται, από εμπειρογνώμονες αλλά και χρήστες των λιμανιών, ότι πρέπει να είναι όργανο πανελλαδικού χαρακτήρα και όχι τοπικού.

Η λύση που φαίνεται να προκρίνεται στο εσωτερικό της κυβέρνησης είναι συμβιβαστική των δύο πλευρών, αν και, κατά κάποιους, αμφίβολης σκοπιμότητας: περιφερειακές αρχές, όπως Αττικής, Βορείου Ελλάδος κ.λπ., και παράλληλη λειτουργία με τη ΡΑΛ. Σε κάθε περίπτωση, το θέμα εμπίπτει στην κρίση των ευρωπαϊκών αρχών, αφού αφορά θέμα λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς αλλά και διασφάλισης του ανταγωνισμού.