«Κούρεμα» 100 δισ. χρειάζεται το ελληνικό χρέος, σύμφωνα με το Ινστιτούτο NIESR

«Κούρεμα» 100 δισ. χρειάζεται το ελληνικό χρέος, σύμφωνα με το Ινστιτούτο NIESR

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση χρέους κατά σχεδόν 100 δισ. ευρώ, ειδάλλως διατρέχει τον κίνδυνο να παραμείνει εγκλωβισμένη σε μία παρατεταμένη και επώδυνη ύφεση, σύμφωνα με την έρευνα του βρετανικού Εθνικού Ινστιτούτου Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών (NIESR), που δημοσιεύει η εφημερίδα Telegraph. Αναφέρει ακόμα πως η διαγραφή χρέους οφείλει να είναι μεγαλύτερη των απαιτήσεων του ΔΝΤ, προειδοποιώντας ότι η ελληνική οικονομία ασφυκτιά υπό το βάρος των αυξήσεων του ΦΠΑ και των δημοσιονομικών στόχων.

Μεγάλη Υφεση

«Μόνον αν γυρίσεις στην εποχή της Μεγάλης Υφεσης, μπορείς να εντοπίσεις οικονομίες που έχουν ίσως πληγεί βαρύτερα από την κρίση από ό,τι η Ελλάδα. Η δεκαετία του 1920, λόγου χάριν, ήταν αρκετά δύσκολη για τη Βρετανία, αλλά δεν προσεγγίζει καθόλου τις κακουχίες της Ελλάδας», παρατηρεί ο ερευνητής του NIESR, Σάιμον Κίρμπι. Οπως αναφέρει η Telegraph, η ανάλυση του ΝΙΕSR δεικνύει ότι η ελληνική οικονομία θα περιέλθει εκ νέου σε ύφεση φέτος και το 2016. Εως τα τέλη του 2016 προβλέπει ότι το ΑΕΠ της χώρας θα είναι 30% μικρότερο του 2007, οπότε και έφθασε στο ανώτατο επίπεδό του, και κατά 7% μικρότερο από ό,τι πριν από την ένταξη στην Ευρωζώνη το 2001. «Η Ελλάδα δεν θα επανέλθει στα επίπεδα του 2001, ούτε σε εκείνα πριν από την κρίση», τόνισε ο ερευνητής Τζακ Μίνιγκ. Με τις σημερινές προβλέψεις του ΝΙΕSR η ελληνική οικονομία θα επανέλθει στο μέγεθος που είχε πριν από το ευρώ στο α΄ εξάμηνο του 2023, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα.

Οι πιστωτές της πρέπει, ως εκ τούτου, να διαγράψουν ή να αναδιαρθρώσουν 95 δισ. ευρώ από τον όγκο των 320 δισ. ευρώ χρέους, δηλαδή σχεδόν το 55% του ΑΕΠ. Ετσι το χρέος θα μπορούσε να μειωθεί σχεδόν στο 120% του ΑΕΠ έναντι προβλέψεων για 186,9% του ΑΕΠ φέτος. Το Ινστιτούτο προβλέπει συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας 3% το 2015 και 2,3% το 2016, παραμένοντας σε ύφεση έως το β΄ εξάμηνο του 2016. Κατά τον κ. Μίνινγκ, ακόμα υπάρχουν πολλές πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, με τις αυξήσεις του ΦΠΑ να πλήττουν την οικονομία πολύ βαρύτερα από όσο υπολογίζεται με τους πολλαπλασιαστές. Αναφερόμενος δε στους αυστηρούς στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα, που επιβλήθηκαν στην Αθήνα, αυτοί θα συρρικνώσουν την οικονομία και θα αυξήσουν το χρέος σε σχετικούς όρους. Με τους υπολογισμούς του NIESR, οι αυξήσεις ΦΠΑ θα περιστείλουν 0,25% το ΑΕΠ φέτος και 1% το 2016 και το 2017.

Η εταιρεία συμβούλων Fathom Consulting, που διοικούν πρώην οικονομολόγοι της Τράπεζας της Αγγλίας, προειδοποιεί ότι περαιτέρω λιτότητα θα δημιουργήσει συνθήκες ασφυξίας στην οικονομία, χωρίς αποτελέσματα για τους πιστωτές. Ο Ερικ Μπρίτον, διευθυντής της Fathom, τονίζει στην Τelegraph ότι οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων θα αφαιρέσουν 2% από το ΑΕΠ της Ελλάδας φέτος. Τέλος, ο κ. Μίνινγκ του Ινστιτούτου NIESR αναφέρει ότι είναι αναπόφευκτο σε μία μόνιμη βάση η Ελλάδα να δανείζεται για να εξοφλεί τα χρέη της προς την υπόλοιπη Ευρώπη. «Εντός Ευρωζώνης, πάντως, το χρέος που πρέπει να διαγραφεί, ώστε να επιτευχθούν τα ανωτέρω, είναι μικρότερο της πλήρους χρεοκοπίας» τονίζει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή