Ανεπάγγελτος αύξησε την περιουσία του κατά 937 χιλ. ευρώ

Ανεπάγγελτος αύξησε την περιουσία του κατά 937 χιλ. ευρώ

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά έξι χρόνια κρίσης και εφαρμογής σκληρών μέτρων λιτότητας, το πάρτι της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα καλά κρατεί. Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών (εφορίες, ΣΔΟΕ και Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων – ΥΕΔΔΕ) έχουν το τελευταίο διάστημα αποδυθεί σε ένα κυνήγι για να περιορίσουν το φαινόμενο που πλήττει τον προϋπολογισμό και γενικότερα την οικονομική και κοινωνική πολιτική και όπως αποδεικνύεται τα ευρήματα των ελέγχων είναι εντυπωσιακά ή αποκαρδιωτικά, δεδομένου ότι λίγα έχουν αλλάξει τα τελευταία χρόνια και είναι πολλοί εκείνοι που συνεχίζουν να μην πληρώνουν τους φόρους που τους αναλογούν.

Από την ανάγνωση του καταλόγου με τις περιπτώσεις φοροδιαφυγής, το πρώτο πράγμα που σκέφτεται κάποιος είναι πώς μπορεί ένας συνταξιούχος να έχει καταφέρει να αυξήσει την περιουσία του κατά 2,4 εκατ. ευρώ χωρίς να μπορεί να το δικαιολογήσει. Αλλά λίγο παρακάτω θα δει ένα ακόμη πιο περίεργο περιστατικό: Ανεπάγγελτος κατάφερε να μεγαλώσει την προσωπική του περιουσία κατά 937 χιλιάδες ευρώ.

Τα παραδείγματα φοροδιαφυγής δεν σταματούν εδώ. Επαγγελματίες, εταιρείες, γιατροί του ΕΣΥ και πολλοί ακόμη αποδεικνύεται ότι έχουν καταφέρει να γίνουν πλουσιότεροι, χωρίς να μπορούν να δικαιολογήσουν το πώς. Θα μπορούσαν να ειπωθούν πολλά για το μέγεθος της φοροδιαφυγής, αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις, τα περιστατικά μιλούν από μόνα τους. Ετσι, μερικές από τις πιο «εντυπωσιακές» περιπτώσεις που εντόπισαν οι υπηρεσίες του υπουργείου είναι οι παρακάτω:

1. Συνταξιούχος προσαύξησε την περιουσία του κατά 2,4 εκατ. ευρώ χωρίς να προκύπτει η αιτία ή η πηγή προέλευσης. Επίσης απέκρυψε εισοδήματα 1,8 εκατ. ευρώ ευρώ από άσκηση εμπορικής δραστηριότητας (πώληση του 50% εδαφικής έκτασης). Μάλιστα, ο/η σύζυγος του εν λόγω συνταξιούχου (επίσης συνταξιούχος) απέκρυψε εισοδήματα 1,8 εκατ. ευρώ από την πώληση του υπόλοιπου 50% της εν λόγω εδαφικής έκτασης.

2. Διευθύνων σύμβουλος ανώνυμης εταιρείας απέκρυψε φορολογητέα ύλη συνολικής αξίας 703,2 χιλιάδων ευρώ.

3. Καθηγητές ΑΕΙ απέκρυψαν φορολογητέα ύλη λόγω μη δήλωσης εισοδημάτων αλλοδαπής, συνολικής αξίας 342,1 χιλιάδων ευρώ.

4. Γιατρός, και συγκεκριμένα πλαστικός χειρουργός, απέκρυψε φορολογητέα ύλη συνολικής αξίας άνω των 100 χιλιάδων ευρώ.

5. Από έλεγχο σε επιχείρηση αγοραπωλησίας ακινήτων, διαπιστώθηκε ανακριβής δήλωση φόρου μεταβίβασης ακινήτων, με ποσό ανακρίβειας ύψους 1 εκατ. ευρώ.

6. Επιχείρηση τηλεφωνικών παραγγελιών εμπορίας καλλυντικών δεν εξέδωσε φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 532,9 χιλιάδων ευρώ.

7. Εμπορος πολύτιμων μετάλλων, ενεργώντας ως υποκρυπτόμενο πρόσωπο κυπριακής επιχείρησης, συνέπραξε και εξέδωσε 206 εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 19,6 εκατ. ευρώ.

8. Επιχείρηση με χονδρικό εμπόριο φρούτων, κρεάτων, γαλακτοκομικών κ.λπ. εξέδωσε 1.317 εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 1,4 εκατ. ευρώ.

9. Τεχνική εταιρεία κατασκευής κτιρίων και τεχνικών έργων έλαβε 91 εικονικά φορολογικά στοιχεία ως προς το πρόσωπο συνολικής αξίας 3,9 εκατ. ευρώ.

10. Μάνατζερ ποδοσφαίρου απέκρυψε εισοδήματα ύψους 7,7 εκατ. ευρώ, υποβάλλοντας ανακριβείς δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.

11. Αυτοκινητιστής απέκρυψε εισοδήματα ύψους 5,7 εκατ. ευρώ υποβάλλοντας ανακριβείς δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.

12. Φυσικό πρόσωπο, ανεπάγγελτος, προσαύξησε την περιουσία του κατά 937,2 χιλιάδες ευρώ χωρίς να προκύπτει η αιτία ή η πηγή προέλευσης.

13. Ιατρός του ΕΣΥ προσαύξησε την περιουσία του κατά 113,7 χιλιάδες ευρώ χωρίς να προκύπτει η αιτία ή η πηγή προέλευσης.

14. Επιχειρηματίας με δραστηριότητα την παροχή επιχειρηματικών συμβουλών και άλλων συμβουλών διαχείρισης απέκρυψε φορολογητέα ύλη συνολικής αξίας 17,6 εκατ. ευρώ.

15. Φυσικό πρόσωπο, μέλος Νομικού Προσώπου, προσαύξησε την περιουσία του κατά 5,8 εκατ. ευρώ, χωρίς να προκύπτει η αιτία ή η πηγή προέλευσης.

16. Επιχείρηση με χονδρικό εμπόριο κρεάτων εξέδωσε 330 εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 11 εκατ. ευρώ.

17. Ανδρόγυνο δημοσίων υπαλλήλων προσαύξησε την περιουσία του κατά 175 χιλιάδες ευρώ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή