Τα σημεία σύγκλισης και απόκλισης στα «κόκκινα» δάνεια

Τα σημεία σύγκλισης και απόκλισης στα «κόκκινα» δάνεια

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κοντά σε συμφωνία για το θέμα της αντιμετώπισης των «κόκκινων» δανείων φαίνεται ότι βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση με τους δανειστές, καθώς οι τελευταίοι φέρεται να αποδέχονται τα περισσότερα από τα βασικά σημεία της πρότασης που κατατέθηκε από το υπουργείο Οικονομίας. Επιφυλάξεις, ωστόσο, φέρεται να υπάρχουν σε ό,τι αφορά τη δημιουργία εταιρείας διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, θέμα το οποίο αναμένεται να επανεξετασθεί μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

«Αγκάθι», πάντως, στις διαπραγματεύσεις παραμένει το θέμα των πλειστηριασμών, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση επιθυμεί να νομοθετήσει την αναστολή τους, ακόμη και για το μεταβατικό διάστημα μέχρι την εφαρμογή της συνολικής λύσης στο πρόβλημα της υπερχρέωσης, ενώ οι δανειστές φέρεται να ζητούν να συνεχιστεί η απαγόρευση βάσει της άτυπης συνεννόησης που υπάρχει σήμερα με τις τράπεζες. Σε επόμενη φάση, πάντως, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η απαγόρευση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας θα περιορίζεται στις εξαιρετικά ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, στο πλαίσιο της ύπαρξης ενός συνολικού δικτύου προστασίας τους, κάτι στο οποίο είχε αναφερθεί την άνοιξη και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην αρνητική γνωμοδότησή της επί του αρχικού νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομίας για τους πλειστηριασμούς.

Τα κύρια σημεία της πρότασης του υπουργείου Οικονομίας, η οποία συντάχθηκε από την επενδυτική τράπεζα Nomura, είναι τα ακόλουθα:

• Δημιουργία Δημόσιας Αρχής Πιστοποίησης Φερεγγυότητας, η οποία θα αξιολογεί και θα βαθμολογεί τον δανειολήπτη με βάση το σύνολο και την πορεία εξυπηρέτησης των οφειλών του όχι μόνο προς τράπεζες, αλλά και προς ασφαλιστικά ταμεία, εφορία, ακόμη και ΔΕΚΟ. Η καινοτομία έγκειται στο ότι σήμερα δεν υπάρχει αντίστοιχη βάση δεδομένων. Με βάση το συνολικό προφίλ του δανειολήπτη, θα γίνεται η ρύθμιση των οφειλών του, είτε προσφεύγει στο δικαστήριο, κάνοντας χρήση του νόμου Κατσέλη, είτε μέσω εξωδικαστικού συμβιβασμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές ζητούν να επανεξετάζονται τα στοιχεία του δανειολήπτη, οφειλές και οικονομική κατάστασή του σε ετήσια βάση.

• Αλλαγές στους νόμους 3869/2010 (νόμος Κατσέλη) για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και 4307/2014 (νόμος Δένδια) για τα επιχειρηματικά δάνεια. Στις αλλαγές στον νόμο Κατσέλη περιλαμβάνεται η δημιουργία δικαστηρίων που θα ασχολούνται αποκλειστικά με την εκδίκαση των υποθέσεων αυτών, εκκρεμών και νέων, η αυτόματη απόρριψη ελλιπούς φακέλου, και γενικότερα ρυθμίσεις που θα συμβάλλουν στην επιτάχυνση της εκδίκασης και παράλληλα θα αποτρέπουν τη δημιουργία νέας γενιάς «στρατηγικών κακοπληρωτών». Οι αλλαγές στον νόμο Δένδια, ο οποίος στην πραγματικότητα δεν έχει ενεργοποιηθεί, κρίνονται απαραίτητες, προκειμένου να είναι συμβατός με τη νομοθεσία για τη ρύθμιση οφειλών στο Δημόσιο, καθώς και με τις διατάξεις για τις πτωχεύσεις που περιλαμβάνει ο προσφάτως τροποποιηθείς Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας.

• Ιδρυση Asset Management Company, που αποτελεί επί της ουσίας εναλλακτικής μορφής «κακή τράπεζα» (bad bank). Η πρόταση συναντά σημαντικές επιφυλάξεις, αλλά δεν έχει απορριφθεί πλήρως, και η τύχη της θα εξαρτηθεί, αφενός, από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και, αφετέρου, από το ιδιοκτησιακό καθεστώς που αυτή θα αποφασισθεί να έχει, δηλαδή το ποια θα είναι η συμμετοχή του κράτους και με ποιον τρόπο θα χρηματοδοτηθεί έτσι ώστε να μην προσκρούει στην κοινοτική νομοθεσία περί κρατικών ενισχύσεων.

• Αναβάθμιση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Δαιχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, υπό την έννοια της δημιουργίας ενός δικτύου ενημέρωσης των δανειοληπτών, κάτι που είχε ζητηθεί και από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Τα βασικά σημεία της πρότασης δημοσιεύθηκαν στο in.gr, και το υπουργείο Οικονομίας έχει επιβεβαιώσει το σχετικό δημοσίευμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή