Κρίση, ποια κρίση;

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου, ένας τουρίστας που ενδιαφέρεται να επισκεφθεί την Ελλάδα, βρίσκει μια καλή ευκαιρία από την αεροπορική εταιρεία Aegean Airlines. Αποζημιώνεται για το χαμένο εισιτήριό του με ένα άλλο, καθώς και με έκπτωση 400 ευρώ κι ένα δωρεάν εισιτήριο μετ’ επιστροφής για έναν ευρωπαϊκό προορισμό.

Μερικές ώρες αργότερα, στην Αθήνα, μια μεγάλη ουρά κινείται αργά να περάσει τον έλεγχο διαβατηρίων και χαμογελαστοί, αλλά βιαστικοί, υπάλληλοι του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» φωνάζουν «Μυτιλήνη», «Σαντορίνη» για να κατευθύνουν τους τουρίστες στις ανταποκρίσεις, που φεύγουν για τα αντίστοιχα νησιά. Η Ελλάδα, ανεξαρτήτως όλων των δοκιμασιών που υφίσταται σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, βρίθει ξένων τουριστών. «Στην τηλεόραση μας είπαν ότι μπορούμε να έρθουμε στην Ελλάδα», λέει ο Τιμπό Λαράν από τη Νορμανδία, ο οποίος ξεκουράζεται σε καφέ στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα και δροσίζεται από έναν ανεμιστήρα που ψεκάζει νερό. «Θέλουμε να επισκεφθούμε τα νησιά και να δούμε τα τοπία εκεί», τονίζει, προσθέτοντας ότι κανείς από την παρέα του δεν έχει πρόβλημα στην πόλη. Λίγο πιο πέρα το τουριστικό τρενάκι «Αθήνα Χαρούμενο Τρένο» μεταφέρει με τα βαγονάκια του επισκέπτες σε βασικά αξιοθέατα των Αθηνών, μεταξύ των οποίων και η Ακρόπολη. «Ο φίλος μου ενδιαφέρεται για την ιστορία και τον πολιτισμό», εξομολογείται η Κριστέλ Φουρντινιέν από το Περπινιόν. Τα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος σημεία στην Ελλάδα και στα νησιά της, που είναι η παιδική χαρά των τουριστών, έχουν ελάχιστα αλλάξει εξαιτίας της κρίσης, τουλάχιστον από τη σκοπιά των επισκεπτών.

Η οικονομική κρίση, βέβαια, οδήγησε στο κλείσιμο των τραπεζών και η Ελλάδα βρέθηκε στο χείλος της εξόδου της από την Ευρωζώνη. Ο τουρισμός ισοδυναμεί με το σχεδόν ένα πέμπτο της οικονομίας της Ελλάδας και, ενδεχομένως, και να έχει αυξηθεί το εν λόγω ποσοστό εξαιτίας της περαιτέρω συρρίκνωσης της οικονομίας. «Ο τουρισμός αποτελεί τη βαριά μας βιομηχανία και είναι σήμερα η βασική πηγή εσόδων και θέσεων εργασίας για πολλούς Ελληνες», παρατηρεί η υπουργός Τουρισμού, Ελενα Κουντουρά. «Σήμερα προσφέρει άμεσα 750.000 θέσεις εργασίας, οι οποίες φθάνουν το 1,5 εκατομμύριο, συνεκτιμώντας και όλες όσες προκύπτουν σε πεδία που συνδέονται με τον τουρισμό». Μέχρι στιγμής δεν είναι δυνατόν να υπολογιστούν επακριβώς οι αριθμοί αφίξεων, μιας και βρισκόμαστε εντός της υψηλής τουριστικής περιόδου.

Υπάρχουν, ωστόσο, ενδείξεις, όπως αναφέρει ο μεγαλύτερος αερομεταφορέας της Ελλάδας, η Aegean Airlines, και αυτές είναι ότι τον Ιούλιο η επιβατική κίνηση ενισχύθηκε 19% εν συγκρίσει με τον ίδιο μήνα το 2014. Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Οικονομίας υπολογίζει πως οι φετινές αφίξεις θα υπερβούν τις αντίστοιχες του παρελθόντος έτους, οι οποίες ούτως ή άλλως είχαν φθάσει στα επίπεδα ρεκόρ των 21 εκατομμυρίων. Κατά άλλους, ίσως το 2015 να εκτιναχθούν στα 25 εκατομμύρια. «Εάν τα δεδομένα που έχουμε μέχρι στιγμής είναι ακριβή και οι θετικές τάσεις συνεχιστούν, τότε ο ελληνικός τουρισμός θα έχει μια καλή χρονιά σε σύγκριση με το 2014», επισημαίνει η κ. Κουντουρά. Απόδειξη είναι οι ουρές για τα πλοία στο λιμάνι του Πειραιά και τα πλήθη που συνωστίζονται για να δουν την αλλαγή φρουράς με τους Εύζωνες στο Κοινοβούλιο. Αυτή η θετική πορεία του τουρισμού είναι απολύτως αναγκαία για την οικονομία, παρά το ότι αντισταθμίζεται από τη δραστική πτώση του εσωτερικού τουρισμού. Οι ξένοι επισκέπτες δεν επηρεάζονται άμεσα από την κρίση χρέους, τη φτώχεια και την υψηλή ανεργία. Ορισμένοι, πάντως, δηλώνουν ότι έρχονται στην Ελλάδα για να τη βοηθήσουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή