Εμπόδια βλέπει το Βερολίνο στη συμφωνία

Εμπόδια βλέπει το Βερολίνο στη συμφωνία

4' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διάσταση απόψεων επικρατεί στο εσωτερικό της Ευρωζώνης αναφορικά με το εάν μπορεί να κλείσει η συμφωνία με την Ελλάδα για το νέο Μνημόνιο εγκαίρως ή αν θα χρειαστεί νέο δάνειο-γέφυρα. Η Κομισιόν επισήμως υποστηρίζει ότι γίνονται εντατικές προσπάθειες για την ολοκλήρωση του κειμένου της συμφωνίας, ενώ την ίδια ώρα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε φέρεται να υποστηρίζει τη λύση μιας νέας χρηματοδότησης-γέφυρας προς την Ελλάδα, αντί της ολοκλήρωσης της συμφωνίας.

Η εκπρόσωπος της Ε.E, Μίνα Αντρέεβα, δήλωσε χθες ότι οι εμπειρογνώμονες που βρίσκονται στην Αθήνα εργάζονται εντατικά για την ολοκλήρωση του κειμένου της συμφωνίας, αλλά δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή νεότερα για το πότε θα παραλάβουν τα κράτη-μέλη το εν λόγω κείμενο για να προχωρήσουν στην ψήφισή του. Σύμφωνα με πληροφορίες, το προσχέδιο της συμφωνίας είναι ήδη έτοιμο και αναμένεται να αποσταλεί σήμερα ή αύριο στην Αθήνα για αξιολόγηση. Χθες, ήταν προγραμματισμένο να συνεδριάσει το συμβούλιο των εκπροσώπων των υπουργείων Οικονομικών της Ευρώπης, με την κ. Αντρέεβα να δηλώνει ότι δεν αναμένεται να ληφθεί κάποια απόφαση, αλλά να γίνει μια ενημέρωση από τους θεσμούς για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα και την πρόοδο που έχει σημειωθεί. Από την άλλη πλευρά, όμως, η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung ανέφερε χθες ότι οι διαπραγματεύσεις για το τρίτο πρόγραμμα της Ελλάδας δεν μπορούν να ολοκληρωθούν εγκαίρως. «Ενα πρόγραμμα 80 δισ. ευρώ για τρία χρόνια χρειάζεται ισχυρά θεμέλια», υποστηρίζει η εφημερίδα ότι σχολίασε ο κ. Σόιμπλε, ο οποίος φέρεται να επισήμανε πως «καλύτερο είναι να υπάρξει μια χρηματοδότηση-γέφυρα, παρά ένα μισοτελειωμένο πρόγραμμα».

Πάντως, όπως όλα δείχνουν, το εάν θα ολοκληρωθεί η συμφωνία ή αν θα χρειαστεί νέο πρόγραμμα-γέφυρα θα ξεκαθαρίσει τη Δευτέρα, καθώς αν οι διαπραγματεύσεις βαίνουν προς ολοκλήρωση, θα πρέπει την Πέμπτη, 13 Αυγούστου, να έχει ψηφιστεί η συμφωνία από το ελληνικό Κοινοβούλιο. Για αυτό και οι διεργασίες εντός του Σαββατοκύριακου είναι κρίσιμες.

Αμέσως μετά, στις 14 Αυγούστου, και υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα έχει ψηφίσει το νέο Μνημόνιο και τα προαπαιτούμενα μέτρα, θα συνεδριάσει το Eurogroup για να δώσει το τυπικό «πράσινο φως» στη συμφωνία. Και θα ακολουθήσουν τα άλλα Κοινοβούλια των χωρών της Ευρωζώνης που πρέπει να ψηφίσουν τη συμφωνία έως τις 18 Αυγούστου. Στόχος είναι να εκταμιευτεί η πρώτη δόση του νέου προγράμματος έως τις 20 Αυγούστου.

Αν δεν μπορέσει να υλοποιηθεί το παραπάνω χρονοδιάγραμμα, τότε θα απαιτηθεί ένα νέο δάνειο-γέφυρα για να μη χρεοκοπήσει η Ελλάδα έναντι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στις 20 Αυγούστου.

Το νέο υπερ-ΤΑΙΠΕΔ

Ενα από τα «καυτά» θέματα που μπλοκάρουν τη συμφωνία Αθήνας – δανειστών είναι η δημιουργία και λειτουργία του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων. Η ελληνική πρόταση τελικά υιοθετεί πολλά από τα σημεία της πρότασης των δανειστών, με κύρια εξαίρεση την απουσία χρονοδιαγράμματος για τις αποκρατικοποιήσεις, και η κυβέρνηση περιμένει την απάντηση των θεσμών.

Από το υπουργείο Οικονομικών ξεκαθάριζαν χθες ότι η ελληνική πρόταση προβλέπει τη δημιουργία ενός Ταμείου στο οποίο, με ορίζοντα 30ετίας, θα δημιουργηθεί ένα αποθεματικό ύψους 50 δισ. ευρώ, ως αξία των περιουσιακών του στοιχείων (ακίνητα, μετοχές τραπεζών, κ.λπ).

Επί της ουσίας θα πρόκειται για ένα κρατικό επενδυτικό κεφάλαιο «με τελείως διαφορετική λειτουργία και λογική από το ΤΑΙΠΕΔ», σημείωναν από το υπουργείο, «παρόμοιο μ’ αυτά που έχουν δημιουργήσει αρκετά κράτη (Νορβηγία, Αυστραλία κ.λπ)».

Εσοδα

Μάλιστα, διευκρίνιζαν πως η επίτευξη των εσόδων δεν θα γίνει άμεσα, μέσα σ’ ένα περιορισμένο χρονικό περιθώριο με δυσμενείς για τη χώρα συνθήκες όπως οι σημερινές, αλλά όταν οι συνθήκες θα είναι περισσότερο ευνοϊκές. Επίσης, στο Ταμείο θα περιέλθουν περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού Δημοσίου, μετοχές των κρατικών επιχειρήσεων, υποδομές, καθώς και ακίνητα του ελληνικού Δημοσίου. Είναι, δε, πιθανό να ενταχθούν και όλα τα μελλοντικά έσοδα που θα προκύψουν από την εκμετάλλευση του ορυκτού / φυσικού πλούτου της χώρας –υδρογονάνθρακες κ.λπ.

Παράλληλα, η έδρα του θα είναι στην Αθήνα και η Κομισιόν απλώς θα το εποπτεύει.

Η προίκα του νέου υπερ-Ταμείου

«Η ένταξη περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου στο νέο υπερ-Ταμείο δεν σημαίνει απαραίτητα και πώλησή τους, σε αντίθεση με τα ακίνητα του ΤΑΙΠΕΔ που είναι προς πώληση», ανέφεραν από το υπουργείο Οικονομικών. Πρόσθεταν, μάλιστα, ότι μπορεί να συμφωνηθεί και ένα μόνιμο έσοδο για το Δημόσιο, όπως για παράδειγμα «ότι για κάθε κοντέινερ που μεταφέρεται με τρένο θα καταβάλλεται στο Ταμείο ένα μικρό ποσό. Το ίδιο μπορεί να γίνει και με τα αεροδρόμια». Δηλαδή, το Ταμείο να «εφευρίσκει» τρόπους να έχει μόνιμα έσοδα, όχι κατ’ ανάγκη από την πώληση ακινήτων του Δημοσίου.

Από το οικονομικό επιτελείο υποστήριζαν ότι ο χρόνος ζωής του νέου υπερ-Ταμείου που δημιουργείται (30 χρόνια) τού δίνει τη δυνατότητα να «καλλιεργήσει» τα περιουσιακά του στοιχεία που, ιδίως στα ακίνητα, παρουσιάζουν προβλήματα ως προς την εκμετάλλευσή τους –καταπατήσεις, ελλιπείς τίτλοι κ.λπ.

Πέραν αυτών, πηγές από το υπουργείο Οικονομικών υπενθύμιζαν ότι, από τα 50 δισ. ευρώ, το 50% θα χρησιμοποιηθεί ως εγγύηση των τραπεζών (εκτιμάται ότι θα χρειαστούν από 10 έως 25 δισ. ευρώ, ανάλογα με τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών), ενώ το υπόλοιπο 50% θα πάει σε ανάπτυξη (κατά 50%) και χρέος (κατά το υπόλοιπο 50%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή