Πώς επηρέασε η κάρτα αλληλεγγύης τον τζίρο της αγοράς

Πώς επηρέασε η κάρτα αλληλεγγύης τον τζίρο της αγοράς

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση του τζίρου των σούπερ μάρκετ, των φούρνων και γενικότερα των καταστημάτων που πωλούν τρόφιμα κατά 9,47 εκατ. ευρώ, μέσα σε μόλις 11 ημέρες, έφερε η χρήση της κάρτας αλληλεγγύης από τους δικαιούχους του προγράμματος για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που υλοποιεί το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Η κάρτα που εκδόθηκε από την Εθνική Τράπεζα σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας, στο πλαίσιο του νόμου για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης (ν. 4320/2015), είναι ονομαστική, προπληρωμένη και τεχνολογίας «chip & pin». Ηδη διατέθηκε σε 145.357 δικαιούχους, πιστώνεται κάθε μήνα με ποσά από 70 έως 200 ευρώ (ανάλογα με τα οικογενειακά, εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια) και μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για αγορές τροφίμων σε καταστήματα εμπορίας τροφίμων με το σήμα MasterCard στην Ελλάδα, όπως σούπερ μάρκετ, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία, αρτοποιεία.

Σύμφωνα, δε, με τα στοιχεία που παρουσιάζει η «Κ», και τα οποία εξέπληξαν ακόμη και τους εκπροσώπους των θεσμών στα τεχνικά κλιμάκια, που διαπραγματεύονται με το υπουργείο Εργασίας για την τύχη των προνοιακών επιδομάτων, του ΕΚΑΣ και του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, μέσα σε 11 ημέρες η χρήση της κάρτας αλληλεγγύης είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του τζίρου των καταστημάτων κατά 9,47 εκατ. ευρώ. Αναλυτικά, την πρώτη ημέρα που διατέθηκε, χρησιμοποιήθηκε 49.025 φορές για κατανάλωση προϊόντων αξίας 2,153 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, τη δεύτερη μέρα, η κάρτα αλληλεγγύης χρησιμοποιήθηκε 43.750 φορές για την αγορά τροφίμων αξίας 1,528 εκατ. ευρώ. Τα στοιχεία που διαθέτει η «Κ» είναι από τις 24 Ιουλίου έως και τις 3 Αυγούστου, ενώ στελέχη του υπουργείου Εργασίας εκτιμούν ότι μέχρι σήμερα ο τζίρος μπορεί να έχει ξεπεράσει και τα 11 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι η κάρτα αλληλεγγύης δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αγορές με άτοκες δόσεις ή στο Διαδίκτυο για ηλεκτρονικές αγορές. Επίσης δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ΑΤΜ για ανάληψη μετρητών και το ποσό με το οποίο είναι πιστωμένη δεν μπορεί να εισπραχθεί σε μετρητά. Συνολικά, από τη χρήση των 145.359 καρτών που διατέθηκαν τελικά (υποβλήθηκαν 293.786 αιτήσεις) ωφελούνται 349.826 άτομα – οικογένειες. Το κόστος του προγράμματος είναι 146,69 εκατ. ευρώ και οι κάρτες θα «φορτίζονται» με ποσά για ακόμα 9 μήνες.

Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι η λογική της χρήσης προπληρωμένης κάρτας να χρησιμοποιηθεί και για τα υπόλοιπα επιδόματα – παροχές πρόνοιας, όπως είναι το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, επεκτείνοντας τη δυνατότητα αγορών και για άλλα προϊόντα, όπως προσωπικής υγιεινής, ένδυσης – υπόδησης, σχολικών βιβλίων ή ακόμη και πληρωμές υπηρεσιών σε φροντιστήρια κλπ.

Αναφορικά με την επιδότηση ρεύματος και την επανασύνδεση υποβλήθηκαν 140.366 αιτήσεις και εγκρίθηκαν όλες όσες πληρούν τα κριτήρια, ήτοι 89.288, με το σύνολο των ωφελουμένων να φτάνει τους 212.216.

Ηδη έχει ολοκληρωθεί η επανασύνδεση και σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, πλέον, στην Ελλάδα δεν πρέπει να υπάρχει κανένα σπίτι με κομμένο ρεύμα. Οι ωφελούμενοι θα έχουν δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα 300 kwh τον μήνα και 1.200 kwh το τετράμηνο. Το κόστος της δράσης ανέρχεται σε 26,20 εκατ. ευρώ. Για την επιδότηση ενοικίου υποβλήθηκαν 90.015 αιτήσεις εκ των οποίων πληρούν τα κριτήρια οι 66.442 και τελικοί δικαιούχοι θα είναι 30.575 νοικοκυριά (87.541 άτομα). Οι δικαιούχοι θα πρέπει να δηλώσουν ηλεκτρονικά στο Taxis την ανανέωση της ισχύουσας μίσθωσης ή τη σύναψη νέου συμβολαίου. Η διαδικασία είναι σχετικά χρονοβόρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να εγκριθούν 11.000 μισθώματα προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία επιδότησης. Στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για Απόρους (ΤΕΒΑ), η ημερομηνία υποβολής αιτήσεων λήγει στις 26 Αυγούστου, ενώ έχουν ήδη υποβληθεί 130.742 αιτήσεις που αντιστοιχούν σε 287.584 άτομα, εκ των οποίων οι 50.226 ιδιωτικά και οι 80.516 από τις Κοινωνικές Συμπράξεις ή τις άτυπες Δομές Κοινωνικής Αλληλεγγύης με τις οποίες συνεργάζονται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή