Αποπληθωρισμός 2,2% τον Ιούλιο για 29ο συνεχόμενο μήνα

Αποπληθωρισμός 2,2% τον Ιούλιο για 29ο συνεχόμενο μήνα

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υποχώρηση 2,2% σε ετήσια βάση σημείωσε ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή τον Ιούλιο του 2015. Ωστόσο, έπειτα από 29 μήνες δεν αποκλείεται αυτός να είναι ο τελευταίος μήνας αρνητικού πληθωρισμού, καθώς από τον Αύγουστο θα αρχίσουν να αποτυπώνονται στα στοιχεία του ΔΤΚ οι πρόσφατες αυξήσεις στον ΦΠΑ.

Για την ώρα, οι πρόσφατες αλλαγές εμφανίζονται μόνο στα κόμιστρα των ταξί και στα εισιτήρια των πλοίων, καθώς όπως η ίδια η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) αναφέρει σε χθεσινή ανακοίνωσή της, η συλλογή των τιμών είχε γίνει πριν από την αλλαγή των συντελεστών του ΦΠΑ.

Η διαμόρφωση του δείκτη τιμών καταναλωτή στο -2,2% τον Ιούλιο του 2015 οφείλεται στις ακόλουθες μειώσεις σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2014:

• Κατά 3,3% της ομάδας «Ενδυση και υπόδηση».

• Κατά 7,4% της ομάδας «Στέγαση», λόγω μείωσης των ενοικίων και των τιμών του πετρελαίου θέρμανσης και του φυσικού αερίου. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στον ηλεκτρισμό.

• Κατά 2,3% της ομάδας «Διαρκή αγαθά – Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες».

• Κατά 1,4% της ομάδας «Υγεία», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών των ιατρικών, οδοντιατρικών και παραϊατρικών υπηρεσιών και των φαρμακευτικών προϊόντων.

• Κατά 3,5% της ομάδας «Μεταφορές», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών των καυσίμων αυτοκινήτου και της συντήρησης και επισκευής εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στα εισιτήρια συνδυασμένων μεταφορών επιβατών, μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο, μεταφοράς επιβατών με πλοίο και μεταφοράς επιβατών με ταξί.

• Κατά 1,7% της ομάδας «Αναψυχή – Πολιτιστικές δραστηριότητες».

• Κατά 3,1% της ομάδας «Εκπαίδευση», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα δίδακτρα.

• Κατά 0,4% της ομάδας «Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία-κυλικεία. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στα ξενοδοχεία.

• Κατά 4,4% της ομάδας «Αλλα αγαθά και υπηρεσίες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών των ειδών ατομικής φροντίδας και της ασφάλισης οχημάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή