Κερδοσκόποι που ποντάρουν επιθετικά στο σενάριο του Grexit

Κερδοσκόποι που ποντάρουν επιθετικά στο σενάριο του Grexit

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κ. Ντάνιελ Γιου, που έχει γίνει γνωστός για τα στοιχήματα που έχει βάλει κατά εταιρειών μέσω της εταιρείας του Gotham City Research, λέει ότι περιμένει η Ελλάδα να φύγει από το ευρώ ώστε να αρχίσει να αγοράζει ελληνικές μετοχές.

Ο κερδοσκόπος επενδυτής έγινε πασίγνωστος, υποστηρίζοντας ότι φέρνει στο φως παρατυπίες που κάνουν εταιρείες και υποστηρίζει ότι θα εξακολουθήσει να το κάνει. Τώρα όμως εποφθαλμιά ελληνικές μετοχές στην περίπτωση που η χώρα δεν πληρώσει το χρέος της και βγει από την Ευρωζώνη. Υποστηρίζει ότι όταν, όχι αν, βγει η Ελλάδα από το ευρώ, οι ελληνικές μετοχές θα ανέβουν και πάλι. «Θα είμαι πολύ αισιόδοξος για την πορεία της αγοράς αν φύγουν. Θα εξετάσω (όλες τις ευκαιρίες) στην Ελλάδα», είπε ο κ. Γιου μέσω τηλεφώνου από τη Νέα Υόρκη. «Αν η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ, ουσιαστικά αυτό θα σημαίνει ότι δεν θα εξυπηρετήσει το χρέος της και αυτό είναι καλό. Μόλις έχεις μείωση του χρέους πολλά θετικά πράγματα μπορούν να συμβούν σε μια οικονομία».

Ο κ. Γιου, ο οποίος επέστρεψε πρόσφατα από ταξίδι στην Ελλάδα, λέει ότι η τράβηξε την προσοχή του η δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα. Με τη χώρα να ξεμένει από χρήματα, το ΔΝΤ και πολλοί οικονομολόγοι συμφωνούν ότι το χρέος της είναι υπερβολικό ώστε να αποπληρωθεί. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παραδόθηκε αποδεχόμενος τις απαιτήσεις των πιστωτών του στη σύνοδο του Ιουλίου, η οποία είχε χαρακτηριστεί ως η τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας να παραμείνει στο ευρώ, ωστόσο λέει ότι υποχώρησε, διότι η έξοδος από το ευρώ θα ήταν υπερβολικά καταστροφική.

Εχοντας επιλέξει την ανωνυμία μέχρι πρόσφατα, ο κ. Γιου προκάλεσε αίσθηση πέρυσι όταν στοιχημάτισε ότι θα πέσει η μετοχή της ισπανικής εταιρείας Let’s Gowex SA. Η εταιρεία παρέχει υπηρεσίες ασύρματου Ιντερνετ και χρεοκόπησε μια εβδομάδα αφότου η Gotham υποστήριξε ότι η μετοχή της δεν έχει καμία αξία, διότι η εταιρεία έχει «φουσκώσει» τα έσοδά της. Τον Απρίλιο του 2014 ο κ. Γιου προκάλεσε την υποχώρηση της αξίας της μετοχής της εταιρείας Quindell Plc κατά 39% σε μια ημέρα, όταν αμφισβήτησε την κερδοφορία της. Το γεγονός ότι διάσημοι κερδοσκόποι που στοιχημάτιζαν στην υποχώρηση μετοχών έχουν αρχίσει να στοιχηματίζουν και στην άνοδό τους φαίνεται να γίνεται μόδα. Ο κ. Τζον Κέιρνς, ο οποίος θεωρείται ο πλέον επιτυχημένος κερδοσκόπος που στοιχηματίζει στην πτώση μετοχών στον κόσμο, δήλωσε τον προηγούμενο μήνα ότι ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Σαγκάης θα ανέβει στο διπλάσιο επίπεδο απ’ ό,τι είναι σήμερα. Ο κ. Κάρσον Μπλοκ, ιδρυτής της Muddy Waters LLC, έστειλε τη μετοχή της γαλλικής εταιρείας Bollore Group στα ύψη τον Φεβρουάριο όταν στοιχημάτισε ότι θα διπλασιαστεί η αξία της.

Στην Ελλάδα, ο κ. Γιου πιθανότατα θα βρει πολλές ευκαιρίες. Ο τραπεζικός δείκτης βρίσκεται σε πολύ χαμηλό σημείο. Το ελληνικό χρηματιστήριο έχει χάσει ήδη άνω από το 85% της αξίας του από το 2007, σημειώνοντας απώλειες για έκτη συνεχή χρονιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή