ΕΒΕΘ: Εκτόξευση της ανεργίας στο 30% για το 2015

ΕΒΕΘ: Εκτόξευση της ανεργίας στο 30% για το 2015

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτίναξη της ανεργίας στο 30% εκτιμά η αγορά ότι θα επιφέρουν τα capital cοntrols για το 2015, με την εν λόγω εκτίμηση, μάλιστα, να χαρακτηρίζεται μάλλον μετριοπαθής. Ηδη, σύμφωνα με έρευνα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ) σε επιχειρήσεις-μέλη του, το 35% δήλωσε ότι ήδη έχει προχωρήσει σε μείωση προσωπικού ή μείωση ωραρίου και υποχρεωτικές άδειες, ενώ ένα 24% δηλώνει ότι σκοπεύει να προχωρήσει σε απολύσεις.

Σε απώλεια θέσεων εργασίας αναμένεται να οδηγήσει και η πρόθεση πολλών επιχειρήσεων να μεταφέρουν την έδρα τους ή ακόμη και το σύνολο των δραστηριοτήτων τους στο εξωτερικό, φαινόμενο που αναμένεται να ενταθεί πολύ περισσότερο στη βόρεια Ελλάδα. Ενδεικτικό του παραπάνω είναι ότι το 23% των επιχειρήσεων στο πλαίσιο της έρευνας του ΕΒΕΘ δηλώνει ότι προτίθεται να μεταφέρει την έδρα του στο εξωτερικό.

Αιτία φυσικά για τα παραπάνω είναι η ραγδαία υποχώρηση του τζίρου τόσο στο εμπόριο όσο και στη βιομηχανία, καθώς και η αδυναμία λειτουργίας πολλών μεταποιητικών επιχειρήσεων λόγω έλλειψης πρώτων υλών. Το τελευταίο μεταφράζεται σε ελλείψεις στην εγχώρια αγορά, αλλά και στην απώλεια ξένων αγορών για τα ελληνικά προϊόντα που εξάγονταν και τώρα η παραγωγή τους είναι εξαιρετικά δυσχερής.

Βάσει των στοιχείων του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΙΝΕΜΥ ΕΣΕΕ) ο τζίρος στο λιανεμπόριο κατά την πρώτη εβδομάδα επιβολής των capital controls υποχώρησε κατά 40%, ενώ πλέον η πτώση έχει περιορισθεί στο 20%. Βάσει των εκτιμήσεων της ΕΣΕΕ το λιανεμπόριο, εξαιρουμένων των κλάδων τροφίμων και καυσίμων, έχασε μόνο τον φετινό Ιούλιο περί τα 900 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2014. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι η μαζική προσέλευση των καταναλωτών στα σούπερ μάρκετ από την επομένη της προκήρυξης του δημοψηφίσματος δεν απέτρεψε την υποχώρηση του τζίρου που παρατηρείται συνολικά το διάστημα που διαρκούν τα capital controls και που υπολογίζεται σε 5% έως 10%.

Η πτώση του τζίρου στη βιομηχανία είναι πολύ μεγαλύτερη, καθώς εκτιμάται ότι κυμαίνεται από 40% έως 80%. Τούτο επιβεβαιώνεται σε μεγάλο βαθμό και από τη σχετική έρευνα του ΕΒΕΘ, με το 57% των επιχειρήσεων να δηλώνει ότι ο τζίρος του έχει υποχωρήσει σε ποσοστό άνω του 50%.

Η αδυναμία πραγματοποίησης συναλλαγών με το εξωτερικό, ειδικά τις πρώτες εβδομάδες εφαρμογής των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων είχε συνέπεια τη δραστική μείωση των εισαγωγών σε τελικά προϊόντα και πρώτες ύλες. Οι παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι τον Ιούλιο η μείωση των εισαγωγών θα είναι της τάξης του 50%, καθώς η αξία των συνολικών εισαγωγών υπολογίζονται 1,5 με 2 δισ. ευρώ έναντι περίπου 4 δισ. ευρώ τον Ιούλιο του 2014.

Οι ελλείψεις σε πρώτες ύλες επηρεάζουν σημαντικά και τις εξαγωγές, οι οποίες εκτιμάται ότι τον Ιούλιο θα καταγράψουν μείωση της τάξης του 10% με 12% και θα διαμορφωθούν σε 1,85 δισ. ευρώ, έναντι αρχικών προσδοκιών για 2,1 δισ. ευρώ. Το χειρότερο, βεβαίως, είναι η οριστική απώλεια των αγορών για κάποια ελληνικά προϊόντα. Σύμφωνα με την έρευνα του ΕΒΕΘ το 76% των επιχειρήσεων ανέφερε ως δυσμενή συνέπεια των capital controls την ακύρωση παραγγελιών, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις επιβλήθηκε στις εξαγωγικές επιχειρήσεις και ποινική ρήτρα από τους ξένους πελάτες τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή