Σφιχτά χρονοδιαγράμματα για τις εκκρεμείς ιδιωτικοποιήσεις

Σφιχτά χρονοδιαγράμματα για τις εκκρεμείς ιδιωτικοποιήσεις

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα νέο και ανεξάρτητο ταμείο που θα έχει δημιουργηθεί μέχρι τον Μάρτιο του 2016 θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων με στόχο τα 50 δισ. ευρώ σε διάστημα 30 ετών. Μέχρι, όμως, τον Μάρτιο, το σημερινό ταμείο (ΤΑΙΠΕΔ) θα πρέπει να προχωρήσει όλες τις εκκρεμείς ιδιωτικοποιήσεις. Στο νέο μνημόνιο, οι ιδιωτικοποιήσεις αποτελούν τον έναν από τους τέσσερις πυλώνες για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και τη μείωση του χρέους. Οι άλλοι τρεις πυλώνες αφορούν το άνοιγμα αγορών – επαγγελμάτων (περιλαμβανομένης της αγοράς ενέργειας και ειδικά του φυσικού αερίου), τη μείωση της γραφειοκρατίας σε όλα τα επίπεδα και τη διασύνδεση της εκπαίδευσης με την έρευνα και την ανάπτυξη.

Ιδιωτικοποιήσεις

Σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, ο στόχος τους είναι διττός: να κάνουν την ελληνική οικονομία πιο αποτελεσματική και να μειωθεί το δημόσιο χρέος. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα δεσμεύεται ότι θα εφαρμόσει ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και με συγκεκριμένους στόχους για τα έσοδα ανά έτος. Σε αυτό δεν περιλαμβάνεται η πώληση των τραπεζικών μετοχών.

Στα προαπαιτούμενα του Μνημονίου, το ταμείο αποκρατικοποιήσεων θα πρέπει να εγκρίνει ένα σχέδιο αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας, το οποίο κατ’ αρχήν να περιλαμβάνει όλα τα περιουσιακά στοιχεία που είχαν εισφερθεί στο ΤΑΙΠΕΔ μέχρι τα τέλη του 2014.

Επίσης, κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ θα πρέπει να ανακοινώσουν τις ημερομηνίες για τους διαγωνισμούς που θα αφορούν τις ιδιωτικοποιήσεις των ΟΛΠ και ΟΛΘ, και οι ημερομηνίες αυτές δεν θα πρέπει να είναι αργότερα από τα τέλη Οκτωβρίου. Επιπλέον, θα πρέπει να προχωρήσουν οι διαγωνισμοί για ΤΡΑΙΝΟΣΕ Rosco χωρίς αλλαγές των βασικών όρων.

Ακόμη, οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να προχωρήσουν σε πώληση των περιφερειακών αεροδρομίων, με βάση τους όρους των διαγωνισμών που έχουν ήδη «τρέξει» και τους προτιμητέους επενδυτές που έχουν προκύψει. Μάλιστα, η διαδικασία αυτή θα πρέπει να είναι μη αναστρέψιμη.

Τέλος, οι αρχές θα πρέπει να δημιουργήσουν μία λίστα με τις ιδιωτικοποιήσεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

Για την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και την ενίσχυση της διαφάνειας, οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να προσλάβουν μία ανεξάρτητη «Ομάδα Δράσης» τον Οκτώβριο του 2015.

Στόχος, βάσει της απόφασης του Euro Summit της 12ης Ιουλίου, είναι η μεταφορά όλων των περιουσιακών στοιχείων να μεταφερθούν σε ένα νέο και ανεξάρτητο ταμείο. Σύμφωνα με την απόφαση της 12ης Ιουλίου, στόχος για τα συνολικά έσοδα είναι τα 50 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 25 δισ. θα χρησιμοποιηθούν για να τις ανάγκες των τραπεζών (αποπληρωμή δανείων για την ανακεφαλαιοποίηση) και τα υπόλοιπα 25 δισ. για τη μείωση του δημοσίου χρέους. Η διαμόρφωση του νέου ταμείου, η λειτουργία της «Ομάδας Δράσης» κ.λπ. θα διαμορφωθούν ύστερα από απόφαση της κυβέρνησης σε συνεργασία με τους θεσμούς. Σε αυτό το ταμείο μπορεί να περιληφθεί και η ΕΤΑΔ (Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου), αλλά οι λεπτομέρειες θα καθοριστούν αργότερα.

Το νέο ταμείο θα πρέπει να έχει δημιουργηθεί μέχρι τον Μάρτιο του 2016 και να βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία τον Ιούνιο του 2016.

Ανταγωνιστικότητα

Σε ό,τι αφορά την ανταγωνιστικότητα, στα άμεσα προαπαιτούμενα περιλαμβάνεται η εφαρμογή όλων των μεταρρυθμίσεων της Εργαλειοθήκης Ι του ΟΟΣΑ (πλην εκείνων για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα), αλλά και όλων των μέτρων από την Εργαλειοθήκη ΙΙ που αφορούν τα μη αλκοολούχα ποτά και τα πετρελαιοειδή. Επίσης, στα προαπαιτούμενα περιλαμβάνονται το άνοιγμα των επαγγελμάτων, ο δραστικός περιορισμός των φόρων υπέρ τρίτων και η μείωση της γραφειοκρατίας για τις αδειοδοτήσεις επενδύσεων χαμηλού ρίσκου. Αργότερα, προβλέπονται επιπλέον μέτρα και αναθεώρηση του πλαισίου για τις επενδύσεις και τις αδειοδοτήσεις με στόχο τη μείωση των διαδικασιών και του κόστους.

Στο πλαίσιο της ανταγωνιστικότητας, προβλέπεται πλήρης αναδιοργάνωση των τελωνείων από τον Σεπτέμβριο του 2016.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή