Αυξήθηκαν κατά 6,5% οι αεροπορικές αφίξεις το επτάμηνο λόγω Αθήνας

Αυξήθηκαν κατά 6,5% οι αεροπορικές αφίξεις το επτάμηνο λόγω Αθήνας

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ελληνικός τουρισμός κατάφερε να παραμείνει σε θετικό έδαφος για το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου με «όχημα» τη σημαντική αύξηση των αεροπορικών αφίξεων από το εξωτερικό στην Αθήνα αλλά και σε προορισμούς που προσελκύουν υψηλού εισοδηματικού επιπέδου επισκέπτες όπως είναι η Σαντορίνη και η Μύκονος.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε, χθες, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, ο αριθμός των διεθνών αφίξεων στα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας για το επτάμηνο αυξήθηκε κατά 6,5% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, αγγίζοντας τα 8,7 εκατ.

Ανθεκτικότητα

Σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή ο ΣΕΤΕ σημείωσε ότι τα στοιχεία του επταμήνου αναδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο την ανθεκτικότητα και τη δυναμική του τουριστικού τομέα παρά τα μεγάλα προβλήματα που ανέκυψαν στην ελληνική οικονομία και κατ’ επέκταση στη χώρα. Επίσης, αποδεικνύουν ότι ο τομέας διαθέτει εξαιρετικά αντανακλαστικά και προσαρμόστηκε γρήγορα στα νέα δεδομένα, καταφέρνοντας να αντιστρέψει το κλίμα που δημιουργήθηκε τον προηγούμενο μήνα.

Κατά τον ΣΕΤΕ το θετικό πρόσημο των αεροπορικών αφίξεων και οι αυξητικές τάσεις των οδικών αφίξεων διατηρούν την αισιοδοξία του κλάδου για την επίτευξη του συνολικού στόχου ρεκόρ των 25 εκατ. διεθνών αφίξεων για το 2015. Πάντως, απέδωσε την αντιστροφή του κλίματος τον Ιούλιο στις προσφορές των τουριστικών επιχειρήσεων, γεγονός που θα εμφανισθεί στην εικόνα των ισολογισμών τους, η οποία δεν αναμένεται να είναι αντίστοιχα θετική. Επίσης, ο Σύνδεσμος επισήμανε τη περαιτέρω μεγάλη πτώση του εσωτερικού τουρισμού η οποία επηρεάζει αρνητικά τα τουριστικά προϊόντα και τις περιοχές που εξαρτώνται κυρίως από αυτόν.

Καθοριστικό ρόλο στη βελτίωση του μεγέθους των συνολικών αφίξεων για το επτάμηνο, έπαιξε η αύξηση σε ποσοστό 26,5% του αριθμού των διεθνών αφίξεων στην Αθήνα. Ο τουρισμός στην πρωτεύουσα ευνοήθηκε από την «επιστροφή» μεγάλων ξένων αεροπορικών εταιρειών στο «Ελ. Βενιζέλος» και την αύξηση της δραστηριότητας της Aegean. Παράλληλα, θετικά λειτούργησε η διατήρηση των ξενοδοχειακών τιμών σε ανταγωνιστικά επίπεδα σε σχέση με άλλους αστικούς προορισμούς του εξωτερικού αλλά και η μη εκδήλωση ακραίων καταστάσεων με ταραχές στο κέντρο της πόλης. Σύμφωνα με την ανάλυση του ΣΕΤΕ χωρίς τον υπολογισμό των αφίξεων στην Αθήνα για το επτάμηνο οι συνολικές αεροπορικές αφίξεις τουριστών στα κυριότερα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας φαίνεται ότι παρουσίασαν οριακή αύξηση της τάξης του 0,5%.

Σαντορίνη – Μύκονος

Επιπλέον, η Σαντορίνη και η Μύκονος με αύξηση των αφίξεων κατά 17,1% και 10,5%, αντίστοιχα, διατήρησαν τις έντονα ανοδικές τάσεις της περυσινής σεζόν. Στον αντίποδα σε αρνητικό έδαφος κινήθηκαν οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις σε προορισμούς με μεγάλο όγκο τουριστών όπως είναι η Κρήτη (1,4%), η Ρόδος (-4,3%) και η Κως (-7,3%). Σε ό,τι αφορά την Κω «πλήρωσε» την ανεπάρκεια των ελληνικών αρχών να διαχειριστούν τις υψηλές μεταναστευτικές ροές στο νησί, οι οποίες προκάλεσαν και συνεχίζουν να προκαλούν αρνητικά δημοσιεύματα για την κατάσταση του προορισμού σε διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Για τον Ιούλιο οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις αυξήθηκαν κατά 4,2% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, σπάζοντας το φράγμα των 3 εκατ. Οι συνολικές διεθνείς αφίξεις διατηρήθηκαν σε ανοδική τροχιά, επίσης, εξαιτίας της σημαντικής αύξησης κατά 28% του αριθμού των επισκεπτών στην Αθήνα. Επίσης, ξεχώρισε η αύξηση των αφίξεων στη Σκιάθο και στην Κάρπαθο σε ποσοστό 19,6% και 19,2% αντίστοιχα. Στον αντίποδα, τις μεγαλύτερες απώλειες είχαν τα αεροδρόμια του Αραξου και της Κω, καταγράφοντας πτώση στις αφίξεις κατά 19,9% και 13,2% αντίστοιχα.

Εξάλλου, σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας ο συνολικός αριθμός των αεροπορικώς διακινηθέντων επιβατών για το επτάμηνο στη χώρα έφθασε σε 26,5 εκατ., παρουσιάζοντας αύξηση κατά 12,5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή