Ο αδύναμος κρίκος της ελληνικής οικονομίας

Ο αδύναμος κρίκος της ελληνικής οικονομίας

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι τράπεζες είναι το πιο αδύναμο σημείο του ελληνικού οικονομικού συστήματος. Θα πρέπει να αποκατασταθούν οι ζημιές που έχουν υποστεί, ώστε να αρθούν οι κεφαλαιακοί περιορισμοί, να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των καταθετών, και οι τράπεζες να είναι σε θέση να χρηματοδοτήσουν τη μελλοντική ανάκαμψη. Υπάρχουν καλοί και όχι και τόσο καλοί τρόποι για να επιδιορθωθούν οι ελληνικές τράπεζες.

Οι ελληνικές τράπεζες βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα από τότε που ανέλαβε η κυβέρνηση του κ. Αλέξη Τσίπρα τον προηγούμενο Ιανουάριο. Η φυγή καταθέσεων, η οποία αποτελεί περιοδικό χαρακτηριστικό της ελληνικής κρίσης, ενισχύθηκε και πάλι. Στη συνέχεια έκλεισαν και επιβλήθηκαν κεφαλαιακοί έλεγχοι, όταν ο κ. Τσίπρας εξήγγειλε δημοψήφισμα. Ακόμη χειρότερα, επέστρεψε δριμύτερη η μακρά ύφεση της ελληνικής οικονομίας, και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που είχαν ανέλθει στα τέλη του 2014 στο 35% του συνόλου των χορηγηθέντων δανείων θα υπερβούν κατά πολύ το 40%, προβλέπει η Moody’s. Το αποτέλεσμα είναι οι ελληνικές τράπεζες να χρειάζονται μία ακόμη ανακεφαλαιοποίηση κατά 10-25 δισ. ευρώ. Οταν αυτό ολοκληρωθεί, η ΕΚΤ θα είναι πρόθυμη να άρει τους κεφαλαιακούς ελέγχους. Οσο όμως αυτοί διαρκούν θα χρεοκοπούν όλο και περισσότερες εταιρείες, φορτώνοντας ακόμη περισσότερα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις τράπεζες. Ευτυχώς υπάρχουν λόγοι ώστε να δικαιολογηθεί συγκρατημένη αισιοδοξία. Πρώτον, υπάρχουν αρκετές πιθανότητες για να συμφωνηθεί σύντομα το νέο πακέτο δανείων, ύψους 86 δισ. ευρώ. Εν τω μεταξύ η ΕΚΤ εργάζεται για να αξιολογήσει πόσα κεφάλαια χρειάζονται οι ελληνικές τράπεζες, με στόχο να έχει ολοκληρώσει την αξιολόγηση έως τα τέλη Οκτωβρίου.

Οι δανειστές φαίνεται ότι απέκλεισαν τη χειρότερη επιλογή όσον αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, δηλαδή το «κούρεμα» των ανασφάλιστων καταθέσεων, το οποίο θα περιλάμβανε την αναγκαστική μετατροπή μέρους των καταθέσεων σε τραπεζικές μετοχές. Μπορεί να έχει απορριφθεί η χειρότερη ιδέα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ωστόσο δεν προωθείται και η βέλτιστη λύση. Αυτή δεν είναι άλλη από την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση είναι προτιμητέα, διότι θα έκοβε τους δεσμούς μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των τραπεζών. Η Αθήνα δεν θα μπορούσε να εμπλέκεται πλέον στη διοίκησή τους, και το ελληνικό κράτος δεν θα φορτωνόταν με ακόμη 25 δισ. ευρώ σε επιπλέον δάνεια. Ενα ακόμη πλεονέκτημα θα ήταν ότι με τις ελληνικές τράπεζες ιδιοκτησία του ESM θα ενισχυόταν αμέσως η εμπιστοσύνη των καταθετών και θα μπορούσαν να αρθούν ταχύτατα οι κεφαλαιακοί έλεγχοι. Ενας λόγος για τον οποίον δεν προτιμήθηκε η λύση της απευθείας ανακεφαλαιοποίησης είναι ότι οι κανόνες του ESM ορίζουν πως πρέπει να υπάρχει συμμετοχή των πιστωτών στη διάσωση προτού δανείσει απευθείας χρήματα το ταμείο διάσωσης. Επιπλέον, ποτέ δεν άρεσε στη Γερμανία η ιδέα της απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Παρ’ όλα αυτά, αν το ήθελε η Ευρωζώνη, θα μπορούσε να τροποποιήσει τους κανόνες.

Μία άλλη πρόταση θα ήταν η δημιουργία «κακής τράπεζας», όπου οι ελληνικές τράπεζες θα πωλούσαν σε τιμή πολύ χαμηλότερη από την ονομαστική τους αξία μη εξυπηρετούμενα δάνεια και, αφού το έκαναν, θα μπορούσαν να επικεντρωθούν στη χορήγηση δανείων σε καλές επιχειρήσεις. Υπάρχει ο φόβος ότι η Αθήνα θα προσπαθήσει να ελέγξει την «κακή τράπεζα», και η προφανής απάντηση θα ήταν το μάνατζμεντ να περάσει σε ιδιώτες επενδυτές. Τέλος είναι και το πρόβλημα του αναβαλλόμενου φόρου, δηλαδή μελλοντικών εκπτώσεων στη φορολόγηση των τραπεζών, με τα ποσά αυτά να θεωρούνται κεφάλαιο της τράπεζας. Θα πρέπει να τεθούν όρια στον αναβαλλόμενο φόρο, πράγμα που θα αυξήσει το κόστος ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, αλλά θα ενισχύσει τον ισολογισμό τους. Οι τράπεζες αποτελούν την αχίλλειο πτέρνα της Ελλάδας. Σήμερα υπάρχει η ευκαιρία να αντιμετωπιστεί σωστά το πρόβλημα. Θα ήταν κρίμα να πάει χαμένη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή