Η Ελλάδα αξίζει μία θέση στο ευρώ

Η Ελλάδα αξίζει μία θέση στο ευρώ

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν θεωρείται πλέον ταμπού. Βέβαια, ο εξοστρακισμός της από το ευρώ θα είχε λόγο, εάν τα πράγματα εξελίσσονταν πολύ άσχημα, η χώρα αποδεικνυόταν ανίκανη για μεταρρυθμίσεις και η έξοδός της ενίσχυε την Ευρωζώνη.

Οι υποστηρικτές της εξόδου της Ελλάδας δεν εντοπίζονται μόνον μεταξύ των Γερμανών πολιτικών. Ορισμένα στελέχη του χρηματοπιστωτικού κλάδου, που επιδιώκουν σταθερότητα, σήμερα διατείνονται πως χωρίς την Αθήνα η Ευρωζώνη θα είναι δυνατότερη. Ωστόσο, αυτό δεν θα γίνει άμεσα και πρέπει να πληρούνται τρεις όροι, εκ των oποίων κανένας δεν είναι αδιαμφισβήτητα αληθής. Ο προφανέστερος έχει να κάνει με το ότι θα πέταγε έξω κανείς την Ελλάδα, εάν δεν ήθελε να αποπληρώσει τις οφειλές της ποτέ. Υστερα από πέντε χρόνια με δύο βασανιστικά μνημόνια, μπορεί να σκεφθεί εύκολα κανείς πως η χώρα θα αποχωρήσει του ευρώ. Τα τελευταία στοιχεία δεν δείχνουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε δεινότερη δημοσιονομική κατάσταση από πολλές χώρες της Ευρωζώνης. Το 2014 το πλεόνασμά της προ της καταβολής τόκων ήταν υψηλότερο πολλών άλλων, συμπεριλαμβανομένων και περιφερειακών όπως η Ισπανία, αν και υπολείπεται από εκείνο της Γαλλίας και της Ολλανδίας.

Οι δαπάνες κοινωνικής πρόνοιας ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι πολύ χαμηλότερες από τις αντίστοιχες στην Αυστρία, την Ολλανδία και ακόμα και τη Γερμανία, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ. Οι δαπάνες για τις συντάξεις, ένα από τα πιο ακανθώδη ζητήματα των προγραμμάτων διάσωσης, είναι επικίνδυνα υψηλές αλλά όχι τόσο.

Καθ’ όσον η Αθήνα δεν οπισθοχωρεί των μεταρρυθμίσεων που αποδέχθηκε, ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι έως το 2050 το ποσοστό επί του ΑΕΠ στην Ελλάδα θα είναι χαμηλότερο από εκείνο του Λουξεμβούργου ή του Βελγίου ή της Αυστρίας.

Ο δεύτερος λόγος να εκπαραθυρωθεί η Ελλάδα είναι πως είναι πολύ αντιπαραγωγική ή διεφθαρμένη για να υποβληθεί σε επαρκείς μεταρρυθμίσεις, ώστε να επιβιώσει στην Ευρωζώνη, η οποία διοικείται από αποδοτικούς και τίμιους Βορειοευρωπαίους. Αυτό το επιχείρημα μοιάζει πιο ισχυρό, απλά και μόνον επειδή η Ελλάδα έχει πολύ δρόμο να διανύσει: η οικονομία της είναι δύσκαμπτη και το δυσλειτουργικό της πολιτικό σύστημα ευνοεί το πελατειακό καθεστώς και αποτρέπει επενδύσεις και δημιουργία θέσεων εργασίας. Η χώρα έχει τη χειρότερη επίδοση ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης αναφορικά με το ρυθμιστικό πλαίσιο της αγοράς προϊόντων στον ΟΟΣΑ.

Οι μεταρρυθμίσεις έχουν ξεκινήσει, αλλά η πρόοδος είναι δύσκολη. Το ίδρυμα ερευνών Bruegel εκτιμά πως η Αθήνα πέτυχε μόνον τα 4/5 των στόχων των μεταρρυθμίσεων. Σε 5 χρόνια ενέκρινε 166 μεταρρυθμίσεις έναντι των 189 της Πορτογαλίας σε 3 χρόνια. Παρά ταύτα, έχει σημειωθεί πρόοδος και οι όποιες καθυστερήσεις δεν μπορούν να αποδοθούν μόνον στις ελληνικές αρχές. Θα ήταν ευκολότερο να έχουν κάνει τις αλλαγές, εάν η κυβέρνηση δεν αντιμετώπιζε διακοπή στη χρηματοδότηση, δημοσιονομική πειθαρχία και συνεπαγόμενη συρρίκνωση του ΑΕΠ 19% το 2009-2014. Επίσης, το Bruegel ισχυρίζεται ότι οι μεταρρυθμίσεις στο πρώτο πακέτο διάσωσης είχαν στόχο να περιστείλουν τον δημόσιο τομέα, αντί να καταστήσουν την οικονομία φιλικότερη στις επιχειρήσεις.

Το τρίτο επιχείρημα αφορά την ψυχρή ρεάλ πολιτίκ. Ισως η αριστερή και λαϊκιστική κυβέρνηση της Ελλάδας να παρακινήσει αντίστοιχες δυνάμεις σε άλλες χώρες και, εάν εξασφαλίσει πιο χαλαρούς όρους από τους πιστωτές, όλα θα πάνε λάθος και ίσως η Γερμανία εγκαταλείψει το ευρώ. Οπότε, καλύτερα να θυσιαστεί η Ελλάδα για να διασωθεί η Ευρώπη. Οι Podemoς στην Ισπανία, εντούτοις, περιόρισαν τη στήριξή τους στον ΣΥΡΙΖΑ. Βέβαια, το συγγενές ιταλικό Κίνημα 5 Αστέρων ακμάζει. Οι εθνικές πολιτικές της Ευρώπης είναι πρωτίστως εγχώριες. Η στήριξη των ριζοσπαστικών κομμάτων δείχνει κοινωνική ανισότητα, οικονομική ασθένεια και δυσκαμψία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή