ΟΛΠ – ΟΛΘ – ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Στην τελική ευθεία μπήκαν οι δεσμευτικές προσφορές

ΟΛΠ – ΟΛΘ – ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Στην τελική ευθεία μπήκαν οι δεσμευτικές προσφορές

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο διαγωνισμός για την πώληση του 67% της παραχωρησιούχου λειτουργού του λιμένα Πειραιώς ΟΛΠ Α.Ε. έχει de facto επανεκκινηθεί και αναμένεται πλέον ο προσδιορισμός της ημερομηνίας υποβολής δεσμευτικών προσφορών από τους υποψήφιους επενδυτές.

Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, αλλά και τις επίσημες γνωστοποιήσεις του ΤΑΙΠΕΔ προς τους επενδυτές, έχει προκριθεί η διάθεση αρχικά του 51% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης ΟΛΠ Α.Ε. (το Δημόσιο ελέγχει συνολικά το 74,14%) και σταδιακά του υπολοίπου έως το 67% ποσοστού (16,7%), πιθανότατα σε τέσσερις διαφορετικές προκαθορισμένες ημερομηνίες και τιμές που θα συνδεθούν με την πρόοδο στις επενδύσεις που θα δεσμευτεί να υλοποιήσει ο επενδύτης ο οποίος θα ανακηρυχθεί προτιμητέος.

Η ημερομηνία-πιλότος για τις προσφορές ήταν η 17η Σεπτεμβρίου αλλά τελικά να μεταφερθεί για τον Οκτώβριο. O εν λόγω διαγωνισμός βρίσκεται στη δεύτερη φάση του εδώ και ένα έτος. Σε αυτήν έχουν προκριθεί και συμμετέχουν ενεργά η Cosco και η APM Terminals, (θυγατρική της Maersk) αλλά και η International Container Terminal Services.

Ενας πρόσθετος λόγος που ο διαγωνισμός για τον ΟΛΠ επιταχύνθηκε είναι πάντως και η αδιάλειπτη πίεση που ασκεί όλο αυτό το διάστημα το Πεκίνο. Εκκρεμότητα που παραμένει ανοιχτή αποτελεί η νέα σύμβαση παραχώρησης του ΟΛΠ με το ελληνικό Δημόσιο (master concession), στην οποία θα συμπεριληφθούν όλες οι επενδύσεις που θα συμφωνηθούν πέραν του τιμήματος και του ετήσιου μισθώματος.

Ανοιχτή παραμένει επίσης και η σύμβαση της συμφωνίας μετόχων (shareholders agreement) που θα υπογραφεί μεταξύ Δημοσίου και επενδυτή.

Αμέσως μετά τον ΟΛΠ και πιθανότατα με διαφορά λίγων εβδομάδων αλλά σίγουρα έως τα τέλη Οκτωβρίου, προβλέπεται να προχωρήσει και ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης. Στην τρέχουσα β΄ φάση του διαγωνισμού για τον ΟΛΘ έχουν προκριθεί οι APM Terminals, Deutsche Invest, η Duferco, η ICTS, η Mitsui, η P&O, η Yilport και η Russian Railways JSC/ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Ακόμα δέκα περιφερειακά λιμάνια διεθνούς ενδιαφέροντος περιλαμβάνονται επίσης στο χαρτοφυλάκιο των υπό αποκρατικοποίηση περιουσιακών στοιχείων του Ταμείου Αποκρατικοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), για τα οποία όμως δεν έχουν ακόμα προκηρυχθεί διαγωνισμοί και τοποθετούνται έτσι από το 2016 και μετά. Πρόκειται για τα λιμάνια Ηγουμενίτσας, Πατρών, Αλεξανδρούπολης, Καβάλας, Κέρκυρας, Ελευσίνας, Ραφήνας, Ηρακλείου, Βόλου και Λαυρίου.

Οι δέκα αυτές ανώνυμες εταιρείες κατά τη χρήση του 2014 εμφάνισαν κατά μέσο όρο αύξηση προ φόρων κερδών 31% και άνοδο του κύκλου εργασιών 1,5%. Αθροιστικά οι πωλήσεις τους διαμορφώθηκαν στα 38,4 εκατομμύρια ευρώ και τα προ φόρων κέρδη στα 11,676 εκατ. ευρώ. Στις λιμενικές υποδομές η αξιοποίηση των οποίων επιδιώκεται να προχωρήσει γρήγορα εντάσσονται και οι μαρίνες όπως της Πύλου και του ΣΕΦ.

Παράλληλα με τα μεγάλα λιμάνια, εντός του 2015 προβλέπεται να προχωρήσουν και οι διαγωνισμοί για τις σιδηροδρομικές υπηρεσίες. Για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ πρέπει να δοθεί ημερομηνία για δεσμευτικές προσφορές πριν τα τέλη Οκτωβρίου ενώ υπάρχει ενεργό ενδιαφέρον τόσο από την JSC Russian Railways σε κοινοπραξία με τη ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ όσο και από τη ρουμανική Grup Feroviar Roma διά της οποίας φέρεται ότι επιχειρεί να μπει στον διαγωνισμό η αμερικανική Watco Companies. Για την Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού (ΕΕΣΣΤΥ) που επίσης θα ζητηθούν δεσμευτικές προσφορές έως τα τέλη Οκτωβρίου ενδιαφέρεται επίσης η κοινοπραξία της JSC Russian Railways αλλά και η γαλλική Alstom, σε συνεργασία με τον όμιλο Κοπελούζου, και η γερμανική Siemens.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή