Ελληνικό – Αστέρας: Πολιτική απόφαση για να ξεμπλοκάρουν

Ελληνικό – Αστέρας: Πολιτική απόφαση για να ξεμπλοκάρουν

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοκληρωμένος διαγωνισμός, που όμως έχει «παγώσει» λόγω της μέχρι πρότινος πολιτικής της κυβέρνησης, είναι αυτός για το Ελληνικό. Η συμφωνία με τους δανειστές προβλέπει να προχωρήσει άμεσα η συναλλαγή όπως έχει και να σεβαστεί το Δημόσιο τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

Του τελευταίους λίγους μήνες έχουν γίνει πάντως επαφές μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και του σχήματος της Lamda Development, το οποίο έχει αναδειχθεί πλειοδότης. Είναι σαφές πως το Ελληνικό αποτελεί ένα από τα πλέον ευαίσθητα πολιτικά θέματα, αλλά και ορόσημο για το επενδυτικό κλίμα, καθώς στο σχήμα αυτό, που έχει επιλεγεί για την ανάπλαση της έκτασης 6,2 χιλιάδων στρεμμάτων, συμμετέχει και η Global Investment Group, η οποία απαρτίζεται από την Al Maabar από το Abu Dhabi, τον κινεζικό όμιλο Fosun Group και άλλα ευρωπαϊκά funds, ενώ πρέπει να σημειωθεί πως το αμερικανικό private equity Blackstone ελέγχει πλέον άνω του 20% του μετοχικού κεφαλαίου της Lamda.

Ο πλειοδότης έχει κάνει προσφορά 915 εκατ. ευρώ. Μετά το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής, θα πραγματοποιηθεί η μεταβίβαση των μετοχών της Ελληνικό Α.Ε. στη Lamda Development η οποία θα καταβάλει την πρώτη δόση ύψους 300 εκατ. ευρώ του συνολικού εφάπαξ τιμήματος των 915 εκατ. ευρώ.

Στη συνέχεια θα καταθέσει την εγγυητική επιστολή των υπολοίπων δόσεων, ήτοι: από 45 εκατ. ευρώ την τρίτη, τέταρτη και πέμπτη χρονιά της παραχώρησης, 40 εκατ. το έκτος έτος, 220 εκατ. ευρώ το έβδομο και 220 εκατ. ευρώ το ένατο έτος. Η ιδιωτικοποίηση, σύμφωνα με το επιχειρηματικό σχέδιο, εκτιμάται ότι θα επιτρέψει τη συνολική επένδυση κεφαλαίων της τάξης των 8 δισ. ευρώ με ορίζοντα το 2025.

Να σημειωθεί πως απόφαση της μείζονος σύνθεσης του Ελεγκτικού Συνεδρίου απέρριψε νωρίτερα φέτος τις ενστάσεις της Περιφέρειας Αττικής, αλλά και πολιτών, και διέταξε τη συνέχιση του διαγωνισμού.

Ηδη από τον Νοέμβριο του 2014 το ΤΑΙΠΕΔ έχει υπογράψει με τη Lamda Development σύμβαση παραχώρησης που συνοδεύτηκε από την καταβολή της πρώτης εγγυητικής επιστολής ύψους 30 εκατ. ευρώ και ξεκίνησε η διετής περίοδος εντός της οποίας θα πρέπει να πληρωθούν οι αναβλητικές αιρέσεις και το Δημόσιο να έχει ολοκληρώσει βήματα όπως έκδοση προεδρικού διατάγματος και υπουργικών αποφάσεων του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) αλλά και διενέργεια ανεξάρτητου δημόσιου διαγωνισμού για τη χορήγηση άδειας καζίνο.

Σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ, σε όλη την περίοδο κατασκευής του έργου θα παρατηρηθεί σημαντική επιτάχυνση της οικονομικής δραστηριότητας, οφειλόμενη στη συνδυασμένη επίδραση της αυξημένης επενδυτικής ζήτησης και ιδιωτικής κατανάλωσης. Ως αποτέλεσμα, στο τέλος της περιόδου εκτίμησης (2025) το ΑΕΠ θα είναι κατά 1,2% υψηλότερο από αυτό που θα ήταν αν δεν είχε παραχωρηθεί και αξιοποιηθεί η περιοχή.

Υπενθυμίζεται πως η αξιοποίηση του Ελληνικού έχει βρεθεί στο στόχαστρο κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ όπως ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, η Ρένα Δούρου, ο Χρήστος Σπίρτζης, ο Γιάννης Τσιρώνης και η Νάντια Βαλαβάνη.

Οσον αφορά τώρα τον άλλον υψηλού προφίλ real estate διαγωνισμό, αυτόν για τον Αστέρα Βουλιαγμένης, πληροφορίες του ΤΑΙΠΕΔ αναφέρουν πως είναι πιθανό να υπάρξει μια άμεση συμφωνία μεταξύ Εθνικής Τράπεζας, ΤΑΙΠΕΔ και Jermyn Street.

Κάτι τέτοιο τοποθετείται στα τέλη Σεπτεμβρίου και καθοριστικός παράγοντας θεωρείται η χωροθέτηση ακινήτων στην περιοχή για την οποία έχει προκύψει πρόβλημα μετά την απόρριψη του ΕΣΧΑΔΑ από το ΣτΕ. Οι πληροφορίες θέλουν να έχουν βρεθεί εναλλακτικές πολεοδομικές λύσεις και τους Αραβες επενδυτές να συναινούν τελικά να διαθέσουν τα 400 εκατ. ευρώ που έχουν προσφέρει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή