Αποκλιμάκωση των ομολόγων μετά την έγκριση του Eurogroup

Αποκλιμάκωση των ομολόγων μετά την έγκριση του Eurogroup

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ράλλυ ανόδου στις τιμές των ελληνικών ομολόγων με ταυτόχρονη σημαντική αποκλιμάκωση στις αποδόσεις προκάλεσε η έγκριση από το Eurogroup το απόγευμα της Παρασκευής της εκταμίευσης της πρώτης δόσης των 26 δισ. ευρώ για την Ελλάδα. Η ελληνική δεκαετία σήμερα παρουσιάζει απόδοση 9,05% έναντι 9,90% το απόγευμα της Παρασκευής 14 Αυγούστου 2015 καταγράφοντας μείωση 85 μονάδων βάσης.

Υπενθυμίζουμε ότι η ελληνική 10ετία σημείωσε υψηλά ετών με απόδοση 19,27% στις  8 Ιουλίου του 2015. Το χαμηλό ετών για το ελληνικό 10ετές ομόλογο επιτεύχθηκε τον Ιούνιο και τον Αύγουστο του 2014 και είχε διολισθήσει στο 5,47%. Ταυτόχρονα σήμερα κατεγράφησαν σημαντικές ρευστοποιήσεις στα ομόλογα που έχουν εκδώσει οι 4 μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ στο Eurogroup της περασμένης Παρασκευής ότι εκτός από τους μετόχους και οι ομολογιούχοι υψηλής εξασφάλισης (senior bond holders) θα επιβαρυνθούν με το bail in των τραπεζών.

Οι δηλώσεις Ντάισελμπλουμ που ήρθαν συμπληρωματικά στο πλαίσιο των διαβεβαιώσεων ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως φόβος για συμμετοχή και των καταθετών στη διάσωση των τραπεζών με κούρεμα των καταθέσεών τους, δημιουργούν ισχυρές πιέσεις στα  ομόλογα των ελληνικών τραπεζών.

Επανερχόμαστε στα κρατικά ομόλογα όπου η απόδοση του 3ετούς ομολόγου υποχώρησε σήμερα κατά 241 μονάδες βάσης και βρέθηκε στο 10,64% από 13,05% την Παρασκευή. Η τιμή του 3ετούς ομολόγου ανήλθε σήμερα στα 88 λεπτά του ευρώ από 84,50 λεπτά του ευρώ το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής.

Το 5ετές ελληνικό ομόλογο είχε σημερινή απόδοση στο 10,38% μειωμένο κατά 222 μονάδες βάσης από 12,60% την Παρασκευή. Η τιμή του 5ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε σήμερα στα 83,50 λεπτά του ευρώ από 78 λεπτά του ευρώ την Παρασκευή.

Στα ευρωομόλογα της νοτίου Ευρώπης, η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς ομολόγου ανήλθε στο 1,76%, το γαλλικό δεκαετές έχει απόδοση 0,95%, το ισπανικό δεκαετές ομόλογο έχει απόδοση 1,96% και το πορτογαλικό δεκαετές ομόλογο είχε απόδοση 2,37%. Η ιρλανδέζικη δεκαετία είχε σημερινή απόδοση 1,23% και το γερμανικό δεκαετές ομόλογο διαμορφώθηκε στο 0,60%.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή