ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σόιμπλε: «Γενναιόδωροι» οι όροι του ελληνικού προγράμματος

soimple-gennaiodoroi-oi-oroi-toy-ellinikoy-programmatos-2097631

Ως «πολύ γενναιόδωρους» περιέγραψε τους όρους της δανειακής σύμβασης προς την Ελλάδα, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στο γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό ZDF, ενώ δήλωσε πως «δεν έχει κανένα ενδοιασμό» να στηρίξει το νέο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα.

«Δεν έχω κανέναν ενδοιασμό να καλέσω τους συναδέλφους του βουλευτές να εγκρίνουν ένα νέο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα», σημείωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ενόψει της ψηφοφορίας στην γερμανική Βουλή την Τετάρτη.

Για τη στάση του αυτή, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση ξαφνικά έδειξε μία έντονη προθυμία να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις».

«Μπορώ να επιχειρηματολογήσω υπέρ της έγκρισης του ελληνικού προγράμματος με πλήρη πεποίθηση, εν μέρει επειδή δεν έχω λάβει αυτή την απόφαση ελαφρά τη καρδία για τον εαυτό μου… ότι το σωστό πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να ψηφίσουμε γι’ αυτό (το πρόγραμμα)», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σόιμπλε.

Ακόμη, ο γερμανός υπουργός περιέγραψε τους όρους τηε δανειακής σύμβασης προς την Ελλάδα ως «πολύ γενναιόδωρους», αλλά διευκρίνισε: «είμαι πεπεισμένος ότι θα μπορούσαν να ληφθούν μέτρα που θα καθησυχάσουν το ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους στην Ελλάδα και θα εξασφαλίσουν τη συμμετοχή του».

Σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, σχολίασε επίσης ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που το ΔΝΤ συνδέει τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα με συγκεκριμένους όρους» και πρόσθεσε: «Είμαι σίγουρος ότι θα καταλήξουμε σε ένα κοινή αξιολόγηση και είμαι επίσης βέβαιος ότι το ΔΝΤ, το ρόλο του οποίου έχουμε περιγράψει ως απαραίτητο, θα λάβει μέρος σε αυτό το πρόγραμμα».

Τέλος, ερωτηθείς πάντως εάν ένα Grexit είναι ακόμη στο τραπέζι, ο Σόιμπλε διεμήνυσε ότι «αυτό εξαρτάται από την Ελλάδα».

Die Linke: Ψηφίζοντας «όχι» στο νέο πακέτο διάσωσης προς την Ελλάδα, ασκούμε κριτική στη δική μας κυβέρνηση

Σε δίλημμα βρίσκεται το αδελφό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, Die Linke στη Γερμανία, ενόψει της επικείμενης ψηφοφορίας στη γερμανική Βουλή για το τρίτο πακέτο στήριξης της Ελλάδας.

Αφενός, ως αδελφό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το Die Linke είναι ο βασικός σύμμαχος του Αλέξη Τσίπρα στη Γερμανία ο οποίος όμως, πέρασε εντέλει από την ελληνική Βουλή το διαφιλονικούμενο τρίτο πακέτο βοήθειας. Αφετέρου η γερμανική Αριστερά διαφωνεί επί της αρχής με τους όρους των δανειστών και τους απορρίπτει.

Σε συνέντευξή του προς το πρώτο πρόγραμμα της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, ο επικεφαλής της ΚΟ του Die Linke, Γκρέγκορ Γκίζι, προανήγγειλε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει τη νέα συμφωνία με την Ελλάδα:

«Ψηφίζοντας ‘όχι' ασκούμε κριτική στη δική μας κυβέρνηση. Εάν επρόκειτο να εξαρτηθεί η έγκριση από τις ψήφους μας, θα έπρεπε να είχαν διαπραγματευτεί με εμάς και τότε το πακέτο θα είχε διαφορετική μορφή. Δυστυχώς όμως δεν εξαρτώνται από εμάς. Στην Ελλάδα θα ψήφιζα πάντα με ‘ναι' γιατί οτιδήποτε άλλο θα σήμαινε την εξαθλίωση των Ελλήνων. Άλλωστε εκβιάστηκαν, θα πρέπει να το πούμε και αυτό».