Φθηνό, μακράς διαρκείας, αλλά με μεγάλες εγγυήσεις το νέο δάνειο

Φθηνό, μακράς διαρκείας, αλλά με μεγάλες εγγυήσεις το νέο δάνειο

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μικρό κόστος, αλλά με μεγάλες εγγυήσεις και δέσμευση για επιπλέον μέτρα 4% του ΑΕΠ μέχρι το 2018 δίνεται το νέο δάνειο των 86 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM) προς την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τη δανειακή σύμβαση που ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων, αλλά και με την πρόταση του ESM που ενέκρινε το Eurogroup της Παρασκευής, το νέο δάνειο έχει διάρκεια 32,5 έτη και χορηγείται με επιτόκιο μόλις 10 μονάδες βάσης (0,10 ποσοστιαίες μονάδες) υψηλότερα από το κόστος δανεισμού για τον ESM.

Από την πλευρά της, η Ελλάδα δεσμεύεται:

Πρώτον, τον Οκτώβριο να ψηφίσει μέτρα λιτότητας που θα αποφέρουν το 4% του ΑΕΠ μέχρι το 2018. Η ψήφιση των μέτρων αυτών, μάλιστα, αποτελεί προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος.

Δεύτερον, τον Οκτώβριο η Ελλάδα ίσως χρειαστεί να πάρει επιπλέον μέτρα για την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2018.

Τρίτον, παραχωρούνται στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM) όλα τα δικαιώματα επί του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων έως ότου αποπληρωθεί το σύνολο του κεφαλαίου και των τόκων του δανείου. Σε περίπτωση που το δάνειο γίνει απαιτητό, ο ESM έχει δικαίωμα να αποφασίσει ο ίδιος για το ποια περιουσιακά στοιχεία θα πρέπει να ρευστοποιηθούν ώστε να αποζημιωθεί.

Τέταρτον, ο ESM αποκτά δικαιώματα και επί του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έως ότου αποπληρωθεί το δάνειο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Και σε αυτή την περίπτωση, ο ESM αποφασίζει για το τι θα ρευστοποιηθεί αν το δάνειο γίνει απαιτητό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή