Φθινοπωρινό «κούρεμα» σε κύριες και επικουρικές συντάξεις

Φθινοπωρινό «κούρεμα» σε κύριες και επικουρικές συντάξεις

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο κύμα περικοπών στις συντάξεις αναμένεται μέσα στο φθινόπωρο, καθώς ασφαλιστικές διατάξεις που ψηφίστηκαν και τέθηκαν άμεσα σε ισχύ, ή θα τεθούν το αργότερο έως τον Οκτώβριο, αναμένεται να οδηγήσουν κύριες και επικουρικές συντάξεις σε επιπλέον μειώσεις.

Η αρχή αναμένεται να γίνει με τους νέους συνταξιούχους, που από την 1η Ιουλίου 2015 και μετά, θα συνταξιοδοτηθούν με 15 έως 20 έτη ασφάλισης και θα είναι μικρότεροι από 67 ετών. Με βάση το νέο μνημόνιο, οι ασφαλισμένοι αυτοί θα λάβουν μόνον το οργανικό κομμάτι της σύνταξής τους, ήτοι χωρίς την μη ανταποδοτική κρατική χρηματοδότηση των κατώτατων ορίων και του ΕΚΑΣ. Οι μειώσεις για ένα πολύ μεγάλο μέρος των πρόωρα συνταξιοδοτούμενων, κυρίως από τον ιδιωτικό τομέα και κατά δεύτερο λόγο από το Δημόσιο, που συνταξιοδοτούνται με τις προϋποθέσεις των ελάχιστων ορίων (4.500 ένσημα) εκτιμάται ότι θα είναι πολύ μεγάλες, καθώς η μηνιαία παροχή μπορεί να πέσει και κάτω από 338 ευρώ. Να σημειωθεί ότι η μείωση αυτή είναι ανεξάρτητη από τη μείωση που προβλέπει η εγκύκλιος Χαϊκάλη, με την οποία η κατώτατη σύνταξη για το 2015 καθορίζεται στα 392,7 ευρώ.

Σημαντικές μειώσεις συντάξεων για όλους ανεξαιρέτως τους συνταξιούχους που λαμβάνουν επικουρική σύνταξη εκτιμάται ότι θα επιφέρει ο συνδυασμός δύο κυβερνητικών δεσμεύσεων, όπως αυτές περιλαμβάνονται στο τρίτο μνημόνιο. Η πρώτη ορίζει ότι την υπαγωγή στο ETEA, από την 1η Σεπτεμβρίου 2015, όλων των επικουρικών ταμείων, καθώς και τη χρηματοδότηση του υπερ-επικουρικού αποκλειστικά από εισφορές  εργοδοτών-εργαζομένων (και μάλιστα αναδρομικά, από την 1η Ιανουαρίου 2015). Η δεύτερη περιλαμβάνεται στις δράσεις που πρέπει να έχει υλοποιήσει το υπουργείο Εργασίας ενόψει της πρώτης αξιολόγησης και προβλέπει την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, από τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους και μετά, ή την εύρεση και υλοποίηση ισοδύναμων μέτρων.

Η αρχή ενδέχεται να γίνει με τα 10 Ταμεία ή κλάδους που από την 1η Σεπτεμβρίου θα πρέπει να ενταχθούν στο Ταμείο των μισθωτών, το οποίο στα τέλη του 2014 είχε εκτιμηθεί ότι θα εμφανίσει έλλειμμα της τάξης των 326 εκατ. ευρώ. Τόσο οι εξελίξεις στην εγχώρια οικονομία όσο και οι επερχόμενες συγχωνεύσεις αναμένεται να οδηγήσουν το Ταμείο σε μεγαλύτερο έλλειμμα. Το έλλειμμα αυτό δεν επιτρέπεται πλέον να καλυφθεί ούτε από τον μικρό κουμπαρά του ΑΚΑΓΕ, ούτε πολύ περισσότερο από τον κρατικό προϋπολογισμό. Βάσει των αναθεωρημένων αναλογιστικών μελετών, το έλλειμμα στην επικουρική ασφάλιση έως το τέλος του 2016 θα αγγίξει το 1,5 δισ. ευρώ. Ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης δεν αποκλείουν την επιβολή της μείωσης κατά 5,2% στις συντάξεις περίπου 350.000 συνταξιούχων που είναι ασφαλισμένοι στα 10 νέα επικουρικά που θα ενταχθούν στο ΕΤΕΑ, όπως έγινε για όλους τους υπόλοιπους τον Ιούλιο του 2014.

Πρόκειται για τους συνταξιούχους αστυνομικούς και πυροσβέστες του ΤΕΑΠΑΣΑ, συνταξιούχους αρτοποιούς που παίρνουν σήμερα επικουρική από το ΤΕΑΑ, συνταξιούχους του Τομέα Επικουρικής Ασφάλισης Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων, συνταξιούχους μηχανικούς-εργολήπτες δημοσίων έργων που ανήκουν στον Τομέα Επικουρικής Ασφάλισης του ΕΤΑΑ, συνταξιούχους του Τομέα Ασφάλισης Συμβολαιογράφων (ΤΑΣ), συνταξιούχους δικηγόρους από τον Τομέα Επικουρικής Ασφάλισης Δικηγόρων (ΤΕΑΔ), συνταξιούχους από τον Τομέα Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιοκτητών Συντακτών και Υπαλλήλων Τύπου του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, καθώς και από τον Τομέα Επικουρικής Ασφάλισης Τεχνικών Τύπου, συνταξιούχους του ΝΑΤ με επικουρική που σήμερα καταβάλλεται από το ΚΕΑΝ, καθώς και συνταξιούχους του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Ιδρυμάτων Εμπορικού Ναυτικού.

Περικοπές σε συντάξεις επαγγελματιών όπως οι δικηγόροι και οι δημοσιογράφοι αναμένονται λόγω της κατάργησης μιας σειράς φόρων υπέρ τρίτων, οι οποίοι χρηματοδοτούν ακόμη ασφαλιστικά ταμεία. Το μνημόνιο προβλέπει την κατάργησή τους έως το τέλος Οκτωβρίου. Τα περίπου 110-120 εκατ. ευρώ, στα οποία υπολογίζονται οι πόροι αυτοί, θα πρέπει να βρεθούν είτε μέσω της περικοπής των παροχών είτε μέσω της αύξησης των εισφορών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή