ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Reuters: Μείωση του ELA μετά από αίτημα της ΤτΕ

reuters-meiosi-toy-ela-meta-apo-aitima-tis-tte-2097752

Την απόφαση μείωσης του Eκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες στα 89,7 δισ. ευρώ έλαβε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την Τρίτη μετά από αίτημα της Αθήνας, , σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters.

Το πρακτορείο επικαλείται μεταξύ άλλων τραπεζικές πηγές, οι οποίες διευκρινίζουν ότι «το όριο χρήσης του ELA μειώθηκε, σε ευθυγράμμιση με σχετικό αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος, λόγω βελτίωσης των συνθηκών ρευστότητας».

Η μείωση του ELA συνιστά θετικό σημάδι για τις ελληνικές τράπεζες, καταδεικνύοντας τη σταδιακή αποκατάσταση της ομαλότητας στο τραπεζικό σύστημα μετά τη συμφωνία με τους θεσμούς και την υπερψήφιση των προαπαιτούμενων δράσεων από την ελληνική κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται ότι το πλαφόν του ELA είχε αυξηθεί τελευταία φορά στις 22 Ιουλίου κατά 900 εκατ. ευρώ, στα 91 δισ. ευρώ περίπου. Έκτοτε το όριο είχε μείνει αμετάβλητο.

Η εισφορά κεφαλαίου, αν και όχι άμεσα, αναμένεται να συμβεί πριν από το τέλος του έτους. Η ΕΚΤ είναι δίπλα αναμένεται να επανεξετάσει τον ELA για την Ελλάδα στις 3 Σεπτεμβρίου.