Ανακαλείται το «πάγωμα» στην έκδοση νέων συντάξεων από το ΙΚΑ

Ανακαλείται το «πάγωμα» στην έκδοση νέων συντάξεων από το ΙΚΑ

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονη ανησυχία προκάλεσε στους ασφαλισμένους έγγραφο της διοίκησης του ΙΚΑ με το οποίο «πάγωναν» όλες οι διαδικασίες έκδοσης συντάξεων για αιτήσεις που κατατέθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2015 και μετά.

Βέβαια, με νέο έγγραφό του, το Ταμείο ξεκαθάρισε ότι οι αιτήσεις θα διεκπεραιώνονται, με την επιφύλαξη, όμως, των σχετικών εγκυκλίων που αναμένεται να εκδοθούν εντός του επόμενου δεκαπενθήμερου. Αλλωστε, όπως εκτιμούν οι ειδικοί, δεν είναι πολλές οι αιτήσεις που κατατέθηκαν εντός του 2015 και βρίσκονται σε διαδικασία εκκαθάρισης, εξαιτίας της γνωστής καθυστέρησης στην έκδοση των συνταξιοδοτικών αποφάσεων.

Προφανώς, βέβαια, το ΙΚΑ βιάστηκε να εκδώσει στις 12 Αυγούστου εσωτερικό έγγραφο με το οποίο ανέστειλε την έκδοση συντάξεων έως ότου βγουν οι εγκύκλιοι που απαιτούνται για τον νέο τρόπο υπολογισμού συντάξεων των δικαιούχων που ήταν άνω των 67 ετών και κατά δήλωσή τους δεν είχαν συμπληρώσει πάνω από 4.500 ένσημα, σύμφωνα με τον νόμο 4334/2015, που ψηφίστηκε στα μέσα Ιουλίου. Στη συνέχεια βέβαια, ψηφίστηκε και ο νόμος 4336/2015, ήτοι το τρίτο μνημόνιο, με νέες αλλαγές στις συντάξεις.

Ετσι, το ΙΚΑ ανέστειλε το αρχικό έγγραφό του, ξεκαθαρίζοντας ότι αιτήσεις συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν έως και την ψήφιση του νόμου 4336/2015 και εφεξής διεκπεραιώνονται κανονικά με την επιφύλαξη των σχετικών εγκυκλίων που αναμένονται από το αρμόδιο υπουργείο, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις και τις διαδικασίες που εφαρμόζονταν προ της ισχύος του εγγράφου.

Και αυτό, γιατί ο νόμος 4336/2015 ορίζει ότι «θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα μέχρι τη δημοσίευση του νόμου αυτού στους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης, συμπεριλαμβανομένης της Τράπεζας της Ελλάδος, λόγω συμπλήρωσης των προϋποθέσεων του απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης και ορίου ηλικίας, όπου αυτό προβλέπεται, δεν θίγονται και δύνανται να ασκηθούν οποτεδήποτε».

Το πρόβλημα παραμένει στο θέμα της κατώτατης σύνταξης, αλλά και στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, γι’ αυτό και το ΙΚΑ, αναφορικά με την έκδοση τόσο των οριστικών όσο και των προσωρινών αποφάσεων συνταξιοδότησης, επισημαίνει ότι θα γίνεται κατόπιν και των σχετικών εγκυκλίων που αναμένονται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή