Διαπόμπευση των φοροφυγάδων

Διαπόμπευση των φοροφυγάδων

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με επανελέγχους των επιχειρήσεων που προπηλάκισαν ελεγκτές θα αντιμετωπίσει τα φαινόμενα αυτά η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Ηδη οι ελεγκτές έχουν λάβει σαφείς οδηγίες για την αντιμετώπιση των επιχειρηματιών που προπηλακίζουν τους ελεγκτές και που ως επί το πλείστον φοροδιαφεύγουν. Στη σχετική εγκύκλιο αναφέρεται ότι οι ελεγκτές μπορούν έπειτα από αίτησή τους να ζητούν τη συνδρομή της ελληνικής αστυνομίας για τη διάθεση υπηρεσιακών οχημάτων και την παρουσία αστυνομικών για τη διευκόλυνση των ελέγχων. Στην περίπτωση που οι ελεγκτές έρθουν αντιμέτωποι με τυχόν έκνομες ενέργειες, όπως τονίζεται στην εγκύκλιο, «θα πρέπει να συνεχίσουν τον σχετικό έλεγχο διατηρώντας την ευγένεια και την ψυχραιμία τους, ενημερώνοντας άμεσα το αρμόδιο αστυνομικό τμήμα και τον αρμόδιο εισαγγελέα υπηρεσίας για τη συνδρομή τους». Ταυτόχρονα οι ελεγκτές θα πρέπει να αποστέλλουν στη Διεύθυνση Ελέγχων ειδικό φάκελο με τις παρακάτω πληροφορίες:

1. Ημερομηνία γεγονότος.

2. Πλήρη στοιχεία επιχείρησης και φυσικών προσώπων-μελών σε περίπτωση νομικού προσώπου.

3. Περίληψη του γεγονότος.

4. Στοιχεία του λογιστή της επιχείρησης.

5. Νομική εξέλιξη του γεγονότος.

Τα παραπάνω στοιχεία είναι απαραίτητα προκειμένου να δημιουργηθεί μια βάση δεδομένων που θα ενημερώνεται ανελλιπώς και από την οποία θα μπορούν να αντλούνται στοιχεία για την επιλογή υποθέσεων προς έλεγχο. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδη στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, κάθε εβδομάδα ελέγχονται 5.500-6.000 επιχειρήσεις. Ωστόσο σημείωσε ο κ. Αλεξιάδης ότι «πρέπει να βρούμε μεθόδους διαπόμπευσης αυτών των κυρίων γιατί κλέβουν τον πολίτη και το Δημόσιο. Επίσης είπε ότι διαπιστώνονται πολλές παραβάσεις με «μαϊμού» φορολογικές μηχανές και με παράλληλους μηχανισμούς, οι οποίοι αλλάζουν τα δεδομένα.

Μάλιστα, έπειτα από έλεγχο που διενεργήθηκε τις προηγούμενες ημέρες διαπιστώθηκαν αδήλωτες ταμειακές μηχανές, ενώ επιχειρηματίας στη Μύκονο άσκησε βία σε συνεργείο ελέγχου. Ειδικότερα, ύστερα από προληπτικό έλεγχο που διενεργήθηκε από αρμόδιο συνεργείο της ΔΟΥ Σπάρτης, διαπιστώθηκε ότι επιχείρηση (ταβέρνα) στην περιοχή «Κοκκινόγεια Λάγια» Λακωνίας κατείχε και χρησιμοποιούσε αδήλωτη Φορολογική Ταμειακή Μηχανή, η οποία όφειλε να είχε δηλωθεί από το έτος 2001, κάτι που διαψεύδεται από την επιχείρηση. Σύμφωνα με τον κ. Παναγιώτη Γουνελά η φορολογική μηχανή είναι δηλωμένη κανονικά στην εφορία με ημερομηνία 27/2/2001 και έχει την υπογραφή της εφόρου κ. Γ. Κ. στο Γύθειο. Επίσης ο κ. Γουνελάς αναφέρει ότι από τον έλεγχο δεν προέκυψε καμία παράβαση.

Παντως από το υπουργείο Οικονομικών επιμένουν ότι η ταμεαική μηχανή είναι αδήλωτη.

Σε άλλη επιχείρηση (ταβέρνα) στην περιοχή «Πύργος Διρού», διαπιστώθηκε επίσης περίπτωση μη εγκεκριμένης Φορολογικής Ταμειακής Μηχανής. Επίσης, συνεργείο της ΔΟΥ Σπάρτης κατά τη διενέργεια προληπτικού ελέγχου στην περιοχή του Δήμου Μονεμβασιάς, διαπίστωσε περίπτωση αδήλωτης Φορολογικής Ταμειακής Μηχανής, την οποία λειτουργούσε επιχείρηση (ταβέρνα) στην περιοχή «Ιέρακα» Λακωνίας και η οποία όφειλε να έχει δηλωθεί από το έτος 2009. Κατά τη διενέργεια ελέγχου από τη ΔΟΥ Μυκόνου, σε επιχείρηση δραστηριότητας ξενοδοχείο-εστιατόριο στη Μύκονο, αρμόδιο συνεργείο αποτελούμενο από δύο υπαλλήλους της ΔΟΥ αντιμετώπισε, κατά τη διάρκεια καταγραφής των παραβάσεων που διαπίστωσε, βίαιη συμπεριφορά εκ μέρους των ιδιοκτητών της επιχείρησης, η οποία συνίστατο σε έντονες φωνές αλλά και βίαιη αρπαγή των υπό σύνταξη και σχετικών με τον έλεγχο δημοσίων εγγράφων μέσα από τα χέρια των ελεγκτών, καθώς και την εξαφάνιση και καταστροφή τους. Επειτα από κλήση των ελεγκτών στον χώρο κατέφθασαν η προϊσταμένη της ΔΟΥ και η Αστυνομία, χωρίς τελικώς να αποδοθούν τα διερρηγμένα δημόσια έγγραφα. Στη συνέχεια οι υπάλληλοι συνοδεία των αστυνομικών μαζί με την προϊσταμένη μετέβησαν στο αστυνομικό τμήμα και έδωσαν σχετικές καταθέσεις. Για τους ιδιοκτήτες της επιχείρησης έχει κινηθεί η αυτόφωρη διαδικασία στο πλαίσιο της οποίας αναζητούνται.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή