Ενιαίο φορολογικό συντελεστή 22% ζητεί το ΕΒΕΑ

Ενιαίο φορολογικό συντελεστή 22% ζητεί το ΕΒΕΑ

58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να τοποθετηθούν όλα τα πολιτικά κόμματα επί της πρότασης για παρεμβάσεις στη φορολογική πολιτική της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων και του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, ζητεί ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος. Οπως επισημαίνει ο κ. Μίχαλος, «η φορολογία εισοδήματος πρέπει να εξορθολογιστεί, ώστε να ολοκληρωθεί η σχετική μεταρρύθμιση. Αυτό απαιτεί κατ’ αρχάς ευθυγράμμιση των φορολογικών συντελεστών».

Σύμφωνα με την πρόταση, όλα τα είδη εισοδημάτων θα πρέπει να φορολογούνται με τους ίδιους συντελεστές, ώστε να μη δημιουργούνται αντικίνητρα και αδικίες. Πρακτικά αυτό θα σήμαινε κατάργηση του συντελεστή 42% για μισθωτούς, μείωση των κατώτερων συντελεστών από επιχειρηματική δραστηριότητα από 26% σε 22% (φυσικά και νομικά πρόσωπα, με τη φορολογία του μερίσματος να αυξάνεται σε 14%), αύξηση των συντελεστών για αγροτικά εισοδήματα (στην ουσία ενσωμάτωσή τους στα επιχειρηματικά εισοδήματα) και αύξηση του κατώτερου συντελεστή για ενοίκια. Συγχρόνως, για τους μισθωτούς θα πρέπει να μειωθεί δραστικά η φορολογική έκπτωση των 2.100 ευρώ σε 1.150 ευρώ (το οποίο θα ισχύσει για εισόδημα 5.000 ευρώ και σταδιακά θα μειώνεται). Αυτό πρακτικά σημαίνει, κατά την ΚΕΕ, τη μείωση του αφορολογήτου εισοδήματος από 9.455 ευρώ σε 5.000 ευρώ.

Παράλληλα, προτείνεται να επανεξεταστεί η επιπλέον έκπτωση για νοικοκυριά που πληρώνουν ενοίκια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή