Παρόντες δηλώνουν οι Αζέροι για τον ΔΕΣΦΑ

Παρόντες δηλώνουν οι Αζέροι για τον ΔΕΣΦΑ

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ενδιαφέρον της για την ολοκλήρωση της εξαγοράς του 66% του ΔΕΣΦΑ επαναβεβαίωσε χθες η Socar σε συνάντηση που είχε με το ΤΑΙΠΕΔ και τα Ελληνικά Πετρέλαια, παρατείνοντας τη διάρκεια ισχύος της εγγυητικής της επιστολής ύψους 40 εκατ. ευρώ μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου 2015. Οπως επισημαίνει το ΤΑΙΠΕΔ στη σχετική ανακοίνωσή του, για την ολοκλήρωση της συναλλαγής αναμένεται η λήψη των σχετικών εγκρίσεων σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. «Ολα τα μέρη επανέλαβαν την ισχυρή θέληση και δέσμευσή τους να ολοκληρώσουν τη συναλλαγή το συντομότερο δυνατό» καταλήγει το ΤΑΙΠΕΔ.

Η εξέλιξη διαψεύδει τις εκτιμήσεις περί ατονίας του ενδιαφέροντος των Αζέρων για το ελληνικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου που στηρίχτηκαν κυρίως στις καθυστερήσεις που έχει προκαλέσει η απόφαση της Ε.Ε. να προχωρήσει από τον περασμένο Νοέμβριο σε βάθος έρευνα για τις επιπτώσεις από την ολοκλήρωση της διαδικασίας στον ανταγωνισμό. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, οι Αζέροι σε συνεργασία με την ελληνική πλευρά αλλά και την Ε.Ε. αναζητούν διέξοδο από τους περιορισμούς του τρίτου ευρωπαϊκού πακέτου για την ενέργεια και φέρονται να έχουν κάνει αποδεκτή την πρόταση για μεταφορά ποσοστού 17% σε τρίτη ευρωπαϊκή εταιρεία αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Στόχος είναι ο περιορισμός του ελέγχου της Socar ως καθετοποιημένης εταιρείας τρίτης χώρας στο 49% ώστε να προσπελαστούν τα τυπικά και ουσιαστικά εμπόδια που θέτει η ευρωπαϊκή νομοθεσία για τον ανταγωνισμό.

Ως ενδιαφερόμενοι για την εξαγορά του 17% του ΔΕΣΦΑ από τη SOCAR εμφανίζονται, ο βελγικός διαχειριστής αερίου Fluxys και ο αντίστοιχος της Ρουμανίας Transgaz, η ισπανική Enagas, αλλά και η ιταλική SNAM. Πληροφορίες μάλιστα από τις Βρυξέλλες θέλουν τις δύο πρώτες εταιρείες να βρίσκονται ήδη σε προχωρημένες συζητήσεις με την αζέρικη και την ελληνική πλευρά, χωρίς να αποκλείεται το σενάριο εισόδου και των δύο εταιρειών στον ΔΕΣΦΑ με μικρότερα ποσοστά. Το μάνατζμεντ είναι ένα από τα επίμαχα σημεία στις συζητήσεις που διεξάγονται σε αυτή την κατεύθυνση, ενώ σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες υπό επανεξέταση τίθεται και το θέμα του τιμήματος ύψους 400 εκατ. ευρώ που προσφέρει η Socar για το 66% του ΔΕΣΦΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή