ΣΕΒ: Μονόδρομος η εφαρμογή του μνημονίου

ΣΕΒ: Μονόδρομος η εφαρμογή του μνημονίου

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καταιγίδα αρνητικών εξελίξεων μπορεί να προκαλέσουν οι προεκλογικές δηλώσεις των κομμάτων (που υπερψήφισαν το μνημόνιο) για υλοποίηση του προγράμματος a la carte. Αυτό αναφέρεται μεταξύ άλλων στο εβδομαδιαίο δελτίο του ΣΕΒ για την ελληνική οικονομία, στο οποίο επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση που θα προκύψει θα πρέπει να στοιχηθεί πλήρως πίσω από τις επιδιώξεις του συμφωνηθέντος προγράμματος προσαρμογής και να το εφαρμόσει έγκαιρα και αποτελεσματικά, καθώς αυτή είναι όντως η τελευταία προσπάθεια ανόρθωσης της ελληνικής οικονομίας. Υπενθυμίζεται ότι η μόνη προϋπόθεση για ταχεία έξοδο της χώρας από το μνημόνιο δεν μπορεί παρά να είναι η εφαρμογή του.

Στο πλαίσιο αυτό, ο τομέας μακροοικονομικής ανάλυσης και ευρωπαϊκής πολιτικής του ΣΕΒ προτείνει να διερευνηθεί η δυνατότητα αξιοποίησης μιας νέας, ευέλικτης και οιονεί ανεξάρτητης διοικητικής δομής συντονισμού του μεταρρυθμιστικού έργου, για την ταχεία και έγκαιρη εφαρμογή των σχετικών μέτρων. Μάλιστα, καλούν την υπηρεσιακή κυβέρνηση να προωθήσει την υλοποίηση όλων των προαπαιτουμένων, παραδοτέων, εκκρεμοτήτων κ.λπ. που έχει συμφωνηθεί να γίνουν εντός του Σεπτεμβρίου, ώστε να μην καθυστερήσουν οι εκταμιεύσεις των δόσεων της χρηματοδοτικής βοήθειας.

Στον τομέα του προϋπολογισμού και της απασχόλησης επισημαίνουν τα εξής:

• H πορεία των δημοσίων οικονομικών καταγράφει μια αυξανόμενη αδυναμία ειδικά στο επίπεδο των εσόδων (υστέρηση στον τακτικό προϋπολογισμό 4,9 δισ. ευρώ και 1,7 δισ. ευρώ σε σχέση με τους στόχους και το περυσινό αποτέλεσμα αντιστοίχως) και, ειδικότερα, στις ασφαλιστικές εισφορές (υστέρηση 890 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι).

• Οι εξελίξεις στην αγορά εργασίας, ειδικά τον Ιούλιο με τη ραγδαία υποχώρηση των προσλήψεων πλήρους απασχόλησης, δείχνουν μια στροφή προς την εκ περιτροπής απασχόληση. Η τελευταία συνεπάγεται όμως και μειωμένες αποδοχές και άρα μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές. Σε δεύτερο χρόνο η αποδυνάμωση των εισοδημάτων από εργασία πιθανόν να έχει επιπτώσεις και στη φοροδοτική ικανότητα προς το τέλος του έτους και άρα η καλή πορεία των εσόδων από φόρο εισοδήματος και ΦΠΑ τον Ιούλιο δεν πρέπει να οδηγεί σε εφησυχασμό. Αναδεικνύεται συνεπώς περισσότερο από ποτέ η κρισιμότητα των εξελίξεων στην αγορά εργασίας για την πορεία των δημοσίων οικονομικών.

• Το τρίτο μνημόνιο συνοδεύεται από μια έκθεση κοινωνικών επιπτώσεων. Ενα από τα βασικά σημεία της έκθεσης είναι ότι στην Ελλάδα το συνταξιοδοτικό πρέπει να σταματήσει να λειτουργεί ως σύστημα κοινωνικής προστασίας. Η αύξηση της αποτελεσματικότητας του τελευταίου είναι συνεπώς άρρηκτα δεμένη με μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, ώστε οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες να τύχουν καλύτερης προστασίας και ταυτόχρονα ο προϋπολογισμός να εξοικονομήσει σημαντικά ποσά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή