Υπογραφή σύμβασης με ΕΤΕπ για δάνειο 1 δισ. ευρώ

Υπογραφή σύμβασης με ΕΤΕπ για δάνειο 1 δισ. ευρώ

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συμφωνία για τη χορήγηση δανείου ύψους 1 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) κατέληξε η γενική γραμματεία επενδύσεων και ΕΣΠΑ του υπουργείου Οικονομικών. Το δάνειο συνήφθη για να καλύψει την εθνική συμμετοχή της χώρας στα νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020. Στα νέα προγράμματα η εθνική συμμετοχή, δηλαδή τα χρήματα που θα καταβάλει η χώρα μας αφορούν το 5% της συγχρηματοδοτούμενης δαπάνης και αυτός είναι και ο λόγος που το δάνειο είναι μικρότερο σε σχέση με αυτό που είχε λάβει η χώρα μας για το προηγούμενο ΕΣΠΑ και το οποίο ήταν 2 δισ. ευρώ. Το γεγονός ότι η συμφωνία προβλέπει τη χορήγηση αυξημένης συμμετοχής, από 15% σε 30% και την άμεση εκταμίευση 300 εκατ. ευρώ, επιτρέπει τη χρήση των χρημάτων για την υλοποίηση έργων που ήδη εκτελούνται και αφορούν το προηγούμενο ΕΣΠΑ της περιόδου 2007-2013. Το υπουργείο Οικονομίας προσδοκά ότι με τα χρήματα αυτά θα καλύψει ένα σημαντικό μέρος των εκκρεμών πληρωμών που έχουν δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα, λόγω της στάσης πληρωμών που είχε κηρύξει το Δημόσιο. Στην ενίσχυση της ρευστότητας για τη συνέχιση των ημιτελών έργων του ΕΣΠΑ θα συμβάλει επίσης η επέκταση κατά 50 εκατ. ευρώ της προηγούμενης δανειακής σύμβασης που είχε υπογραφεί στο παρελθόν με την ΕΤΕπ, ύψους 2 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι σε αρχική φάση, με την εκκίνηση του Προγράμματος, η εθνική συμμετοχή ήταν στο 25% κατά μέσο όρο και η κοινοτική στο 75%. Στη συνέχεια, με την κορύφωση της κρίσης, το ποσοστό της εθνικής συμμετοχής συμφωνήθηκε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μειωθεί στο 5% και πλέον, έπειτα από νέα συμφωνία το ποσοστό αυτό εκμηδενίστηκε, μειώνοντας αντίστοιχα και τους συνολικούς πόρους του ΕΣΠΑ. Παρά το γεγονός ότι η εθνική συμμετοχή της χώρας μας στο προηγούμενο ΕΣΠΑ έχει μηδενιστεί για το υπόλοιπο του

Προγράμματος, οι οφειλές που έχει ήδη δημιουργήσει το Δημόσιο προς εργολάβους και δικαιούχους έργων, απαιτεί την επέκταση του δανεισμού, ενώ στο ξεμπλοκάρισμα των έργων που ήδη εκτελούνται θα συμβάλει και η προκαταβολή των 300 εκατ. ευρώ από το νέο δάνειο του 1 δισ. ευρώ. Με την ΕΤΕπ τρέχει επίσης παράλληλη σύμβαση για τους αυτοκινητοδρόμους ύψους 240 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή