Βραχυπρόθεσμο το κόστος των εκλογών, σύμφωνα με τη Eurobank

Βραχυπρόθεσμο το κόστος των εκλογών, σύμφωνα με τη Eurobank

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι επερχόμενες πρόωρες εθνικές εκλογές είναι πιθανό να προκαλέσουν ένα βραχυχρόνιο κόστος για την οικονομία, ενώ οι αρνητικές επιπτώσεις από τα capital controls θα αποτυπωθούν κυρίως στα επόμενα τρίμηνα.

Το κόστος από τις εκλογές θα αποτυπωθεί υπό τη μορφή καθυστέρησης εφαρμογής του προγράμματος ή του παγώματος πιθανόν δαπανών επένδυσης και κατανάλωσης, ωστόσο στην περίπτωση που υπάρξει πολιτική σταθερότητα με ορίζοντα τετραετίας το μακροχρόνιο όφελος δύναται να αντισταθμίσει το βραχυχρόνιο κόστος. Αυτό επισημαίνουν οι οικονομολόγοι της Eurobank στο εβδομαδιαίο δελτίο «7 Ημέρες Οικονομία».

Το κόστος αυτό έρχεται να προστεθεί σε μια από παρενέργειες που προκάλεσε στην οικονομία η επιβολή των capital controls. Οπως σημειώνει η τράπεζα, το μέτρο του περιορισμού στην κίνηση κεφαλαίων δημιουργεί αρνητικές διαταραχές τόσο στον τομέα της ζήτησης όσο και σε αυτόν την προσφοράς. Οι επιπτώσεις του εν λόγω μέτρου για το σύνολο της οικονομίας θα εμφανιστούν κυρίως στο 3ο τρίμηνο 2015, καθώς και στα επόμενα τρίμηνα με τη χρήση φυσικού χρήματος

Η στρέβλωση που δημιούργησε στην οικονομία ο περιορισμός στην κίνηση κεφαλαίων οδήγησε στην αύξηση του σχετικού κόστους χρήσης του φυσικού χρήματος ως μέσου συναλλαγών. Πλέον, για την πραγματοποίηση μιας συναλλαγής με φυσικό χρήμα απαιτείται μεγαλύτερη κατανάλωση πόρων (στην προκειμένη περίπτωση χρόνος) σε σχέση με το παρελθόν (δηλαδή πριν από την 29η Ιουνίου 2015). Αυτό το γεγονός ενεργοποίησε τα κίνητρα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων στο να υποκαταστήσουν το φυσικό χρήμα με το πλαστικό (π.χ. χρεωστικές κάρτες, ηλεκτρονική τραπεζική κ.λπ.). Το εν λόγω στοιχείο εμπεριέχει ένα κόστος προσαρμογής, καθώς οι συναλλακτικές συνήθειες των φορέων της οικονομίας δεν μπορούν στιγμιαία να αλλάξουν.

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρουμε πως η στροφή των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων προς τη χρήση πλαστικού χρήματος ως μέσου συναλλαγών παρά την ύπαρξη κόστους προσαρμογής δημιουργεί και οφέλη για την ελληνική οικονομία. Ο συγκεκριμένος τρόπος πραγματοποίησης συναλλαγών είναι πιο αποτελεσματικός (μικρότερο κόστος) και μπορεί να αποτελέσει και εργαλείο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.

Το μεγαλύτερο αρνητικό αποτέλεσμα για την ελληνική οικονομία εξαιτίας του μέτρου του περιορισμού στην κίνηση κεφαλαίων είναι η σημαντική μείωση των εμπορικών συναλλαγών με χώρες από την αλλοδαπή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή