Το Bloomberg βλέπει παράθυρο για να αποφευχθεί «κούρεμα» σε ομολογιούχους

Το Bloomberg βλέπει παράθυρο για να αποφευχθεί «κούρεμα» σε ομολογιούχους

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To «κούρεμα» των ομολογιούχων υψηλής εξασφάλισης δεν είναι η τελευταία επιλογή που υπάρχει στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει το Bloomberg, το οποίο επικαλείται Ευρωπαίο αξιωματούχο και ερμηνείες της ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας σχετικά με τη διάσωση (bail-in) των τραπεζών.

Ηδη, η Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕKT) έχει ξεκινήσει την αξιολόγηση των δανείων των τραπεζών και σύντομα θα περάσει στα stress test από τα οποία θα υπολογιστούν οι κεφαλαιακές ανάγκες με βάση το χειρότερο σενάριο. Οι κεφαλαιακές ανάγκες θα πρέπει να καλυφθούν από αύξηση κεφαλαίων με τη συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων. Εάν αυτό αποτύχει, τότε οι τράπεζες θα πρέπει να διασωθούν μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και, κατά συνέπεια, να εφαρμοστούν οι κανόνες του bail-in που προβλέπουν, μεταξύ άλλων, και «κούρεμα» των ομολογιούχων υψηλής εξασφάλισης.

Ομως, σύμφωνα με το Bloomberg, η επιλογή για το «κούρεμα» των ομολογιούχων δεν είναι τόσο ξεκάθαρη.

Σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup της 14ης Αυγούστου, «τα εργαλεία bail-in θα εφαρμοστούν στους ομολογιούχους υψηλής εξασφάλισης, ενώ αποκλείεται το bail-in στους καταθέτες». Οι καταθέσεις που υπερβαίνουν το εγγυημένο όριο των 100.000 ευρώ αποκλείστηκαν προκειμένου να αποτραπεί ένα πλήγμα στην οικονομία, είχε δηλώσει ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Δεν είναι όμως ξεκάθαρο το πώς θα υλοποιήσουν τη θέση αυτή οι δανειστές της Ευρωζώνης, σημειώνει το Bloomberg και εξηγεί: Καταρχήν, η ελληνική νομοθεσία, ως έχει σήμερα, προβλέπει μόνο απομειώσεις για μετόχους και ομολογιούχους μειωμένης εξασφάλισης, σύμφωνα με τους κανόνες της Ε.Ε. για την κρατική βοήθεια.

Οταν η Ελλάδα θεσμοθέτησε την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τον χειρισμό των υπό κατάρρευση τραπεζών, δηλαδή την Οδηγία για την Ανάκαμψη και την Εξυγίανση Πιστωτικών Ιδρυμάτων, αυτή περιελάμβανε τη μέγιστη καθυστέρηση -έως την 1η Ιανουαρίου- για την εφαρμογή του εργαλείου bail-in, το οποίο δίνει «εντολή» για επιβολή «κουρέματος» στους πιστωτές υψηλής εξασφάλισης όταν χρειάζεται, ως προϋπόθεση για την πρόσβαση σε κεφάλαια διάσωσης. Για να ισχύσει αυτό για τους πιστωτές υψηλής εξασφάλισης πριν από την 1η Ιανουαρίου, το ελληνικό κοινοβούλιο θα πρέπει να προχωρήσει σε τροποποίηση της νομοθεσίας, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο.

Μπορεί όμως τα πράγματα να μη φτάσουν εκεί. Οι τράπεζες θα προσπαθήσουν να βρουν ιδιώτες επενδυτές. Πέρυσι άντλησαν με αυτόν τον τρόπο ιδιωτικά κεφάλαια ύψους 8,3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της Barclays.

Αυτή τη φορά, η ΕΚΤ πιθανότατα θα εντοπίσει έλλειψη κεφαλαίων έως και 15 δισ. ευρώ για το σύνολο του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, υπό το δυσμενές σενάριο των stress tests, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών.

Για να βρεθούν όμως τόσα ιδιωτικά κεφάλαια, θα χρειαστεί χρόνος και η ΕΚΤ θέλει να κινηθεί γρήγορα. Η αξιολόγηση της ΕΚΤ θα πάρει «μερικές εβδομάδες» και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα πρέπει να γίνει πριν από το τέλος του έτους, όπως δήλωσε το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Τράπεζας Μπενουά Κερέ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή