ΔΕΗ: Ανταμοιβή συνεπών καταναλωτών, ειδικά τιμολόγια για επιχειρήσεις

ΔΕΗ: Ανταμοιβή συνεπών καταναλωτών, ειδικά τιμολόγια για επιχειρήσεις

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ενισχυμένο κύκλο εργασιών και κερδοφορία το πρώτο εξάμηνο του έτους, η ΔΕΗ ανακοίνωσε χθες νέα τιμολογιακή πολιτική για επιχειρήσεις και «μπόνους» για την επιβράβευση των συνεπών οικιακών καταναλωτών, επιστρέφοντας συνολικά στους πελάτες της 80 εκατ. ευρώ. Από αυτά 30 εκατ. ευρώ θα επιστραφούν στους οικιακούς καταναλωτές που πληρώνουν εμπρόθεσμα τον λογαριασμό τους, μέσω της επιστροφής της διπλάσιας αξίας του παγίου τους σε κάθε εκκαθαριστικό λογαριασμό για το έτος 2016. Η επιστροφή αφορά σε όσους έχουν εξοφλήσει εμπρόθεσμα τους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς του έτους 2015 και το ποσό αντιστοιχεί σε 10 με 20 ευρώ ετησίως, ανάλογα την παροχή. Παράλληλα με την καθιέρωση «μπόνους» στους συνεπείς οικιακούς καταναλωτές, η ΔΕΗ ανακοίνωσε και θέτει σε ισχύ από 1ης Σεπτεμβρίου 2015 ένα νέο «εταιρικό τιμολόγιο – Corporate» με ιδιαίτερα ανταγωνιστικές χρεώσεις που προσφέρεται σε μεγάλου μεγέθους επιχειρήσεις και oμίλους που έχουν πανελλαδικά πολλά και διαφορετικά σημεία εξυπηρέτησης των πελατών τους. Επιπλέον, μειωμένα τιμολόγια, αντίστοιχα με αυτά που σήμερα διατίθενται σε μεγάλες εμπορικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις με καταναλώσεις ανά παροχή άνω των 13GWh, θα διαθέσει από 1ης Οκτωβρίου και στις παροχές με ετήσιες καταναλώσεις άνω των 10 GWh, ενώ μειώσεις θα ισχύσουν από την ίδια ημερομηνία και στις άλλες κατηγορίες εμπορικών τιμολογίων (ΒΓ, ΒΥ και ΒΧ).

Μειωμένα τιμολόγια θα προσφέρει επίσης από 1ης Οκτωβρίου η ΔΕΗ στις μικρές εμπορικές επιχειρήσεις και στα εργαστήρια που συνδέονται με τη χαμηλή τάση με ισχύ μεγαλύτερη από 25 ΚVA.

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου που ανακοινώθηκαν χθες, η ΔΕΗ εμφανίζει αυξημένο κύκλο εργασιών κατά 2,8% (έφτασε στα 2,913 δισ. ευρώ) και μετά από φόρους κέρδη στα 105,6 εκατ. ευρώ έναντι 96 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο του 2014. Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) το α΄ εξάμηνο 2015 αυξήθηκαν κατά 93,1 εκατ. ευρώ (17%) σε σχέση με το α΄ εξάμηνο 2014, με το περιθώριο EBITDA να διαμορφώνεται σε 22%, έναντι 19,3%.

Αύξηση εσόδων

Αυξημένα σε ποσοστό 3% είναι το πρώτο εξάμηνο και τα έσοδα από πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία διαμορφώθηκαν στα 2.828,1 εκατ. ευρώ έναντι 2.746,8 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο του 2014. Στις αρνητικές εξελίξεις για την επιχείρηση καταγράφεται η αύξηση των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις πελατών κατά 50,9 %, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 307, 9 εκατ. ευρώ έναντι 204 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2014. Αξιοσημείωτη είναι επίσης η μείωση του μεριδίου της στην κάλυψη της συνολικής ζήτησης στο 61,2% (συμπεριλαμβανομένων των εισαγωγών) έναντι 68,8% το πρώτο εξάμηνο του 2014. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στη μείωση της λιγνιτικής παραγωγής κατά 22,5% και της παραγωγής από φυσικό αέριο κατά 36,5%, καθώς και του διπλασιασμού των εισαγωγών από τρίτους.

Στην αυξημένη υδροηλεκτρική παραγωγή (88,9%) και στις μειωμένες τιμές καυσίμων και αγορών ενέργειας απέδωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ τη βελτίωση της κερδοφορίας της επιχείρησης.

Για το σύνολο του έτους ο κ. Παναγιωτάκης εκτίμησε ότι τα έσοδα από πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας θα διαμορφωθούν σε 5,6 δισ. ευρώ, τα συνολικά έσοδα σε 5,8 δισ. ευρώ και το περιθώριο EBITDA σε 19,5%-20,5%. Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα εξαμήνου, ο κ. Παναγιωτάκης ανέδειξε, μεταξύ άλλων, το θέμα της βελτίωσης της εισπραξιμότητας της επιχείρησης ως ζήτημα στρατηγικής σημασίας με ευρύτερες διαστάσεις για τη χώρα. Εκτενή αναφορά έκανε επίσης στο θέμα των δημοπρασιών ισχύος (ΝΟΜΕ), μέτρο που προβλέπει το μνημόνιο για το άνοιγμα της αγοράς. Ο επικεφαλής της ΔΕΗ επέκρινε τους ανταγωνιστές της ΔΕΗ που, όπως είπε, παρά το γεγονός ότι η λιανική αγορά είναι ανοιχτή στην είσοδο νέων προμηθευτών, δεν υιοθετούν τις κατάλληλες δράσεις και ενέργειες ώστε να αποσπάσουν μερίδια από τη ΔΕΗ, αλλά αναμένουν και επιδιώκουν το άνοιγμα της αγοράς μέσω ρυθμιστικών παρεμβάσεων. Ο ίδιος, δίνοντας μια πρώτη γεύση για τη στάση που θα κρατήσει η ΔΕΗ στο θέμα των δημοπρασιών, ξεκαθάρισε ότι αυτονόητη προϋπόθεση για τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ κατά 25%, όπως προβλέπει το μνημόνιο, θα αφορά όλες τις κατηγορίες καταναλωτών, τονίζοντας μάλιστα ότι αυτό θα πρέπει να προβλεφθεί στη σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή