Νέα εστία πιέσεων

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διαρκώς απαξιωτική πορεία του Χρηματιστηρίου δέχθηκε νέο ισχυρό πλήγμα την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου. Η βύθιση (-10,54%) της αγοράς τη Δευτέρα σε νέο χαμηλό για το 2015, προκλήθηκε λόγω της χρηματιστηριακής περιδίνησης στην οποία βρέθηκαν όλα τα διεθνή χρηματιστήρια εξαιτίας της κινεζικής κρίσης.

Η ελληνική αγορά από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 μέχρι και σήμερα, που επανήλθε για δεύτερη φορά μέσα στην ίδια χρονιά σε προεκλογική τροχιά, δείχνει παραδομένη και χωρίς σημάδια αντίδρασης απέναντι στις πολιτικές εξελίξεις και τη συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας που έχουν προκαλέσει οι έλεγχοι στη μεταφορά κεφαλαίων. Με εξουθενωμένες τις εγχώριες επιχειρήσεις, και τις εξαγωγικές εταιρείες να προσπαθούν να απεγκλωβιστούν εντελώς από την ελληνική αγορά στοχεύοντας σε αύξηση των πωλήσεων στο εξωτερικό, το Χρηματιστήριο κινείται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Εξάλλου αυτό έδειξε και το νέο αρνητικό ρεκόρ τζίρου που κατεγράφη στη συνεδρίαση της Τετάρτης 26 Αυγούστου, όπου η αξία των συναλλαγών ανήλθε μόλις στα 22,293 εκατ. ευρώ. Η ελληνική αγορά μπορεί να επαναλειτούργησε στις 3 Αυγούστου 2015 μετά από 25 ημέρες υποχρεωτικής αργίας λόγω των capital controls, αλλά είναι μία εντελώς διαφορετική αγορά. Η απουσία των εγχωρίων επενδυτών είναι εμφανής, ενώ ακόμη και τα ξένα χαρτοφυλάκια φαίνεται να μην ασχολούνται αυτή τη χρονική στιγμή με την εγχώρια αγορά. Το γεγονός ότι η χώρα εισήλθε σε δεύτερη προεκλογική περίοδο μέσα στην ίδια χρονιά έχει ανεβάσει σημαντικά το ρίσκο, προκαλώντας καθυστέρηση στην υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών που περιλαμβάνει η τρίτη δανειακή σύμβαση που υπέγραψε η παραιτηθείσα κυβέρνηση. Αρκετές επιχειρήσεις έχουν οριστικοποιήσει την απόφασή τους να μεταφέρουν την έδρα τους στο εξωτερικό από τις αρχές του 2016, προκειμένου να αποφύγουν τις αρρυθμίες που έχει προκαλέσει στην ελληνική οικονομία η επιβολή των capital controls όπου χθες συμπληρώθηκαν 60 ημερολογιακές μέρες.

Σε ανάλυσή της αυτή την εβδομάδα η Eurobank υποστηρίζει ότι «το μέτρο του περιορισμού στην κίνηση κεφαλαίων δημιουργεί αρνητικές διαταραχές τόσο στον τομέα της ζήτησης όσο και σε αυτόν της προσφοράς». Σύμφωνα με την τράπεζα, «οι δύο βασικές αρνητικές διαταραχές έχουν ως εξής: αύξηση του κόστους συναλλαγών με τη χρήση φυσικού χρήματος (κόστος προσαρμογής λόγω στροφής προς νέα μέσα πληρωμών) και σημαντική μείωση των εμπορικών συναλλαγών με χώρες από την αλλοδαπή».

Το τελευταίο στοιχείο, υπογραμμίζει η Eurobank, «είναι το σημαντικότερο, καθώς πολλά εμπορεύματα σε μορφή πρώτων υλών και τελικών προϊόντων δεν μπορούν να εισαχθούν, με αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις να αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα σε όρους παραγωγής (“σπάει” η παραγωγική αλυσίδα) και εξάντλησης των αποθεμάτων τους».

Οπως εξηγεί η Eurobank, «η συνεπής εφαρμογή της δανειακής σύμβασης αναμένεται να έχει μια βραχυχρόνια αρνητική διαταραχή στην εγχώρια οικονομική δραστηριότητα κυρίως λόγω των δημοσιονομικών μέτρων. Ωστόσο, η μακροχρόνια προώθηση των θεσμικών μεταρρυθμίσεων, η αύξηση της αποτελεσματικότητας του δημοσίου τομέα, η σταθερότητα του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος και η ανάκτηση της αξιοπιστίας στην άσκηση οικονομικής πολιτικής μπορούν να αποτελέσουν πυλώνες ανάπτυξης και ευημερίας» τονίζεται στην ανάλυση της Eurobank.

Τέλος σημειώνεται πως «οι επικείμενες πρόωρες εθνικές εκλογές είναι πιθανό να προκαλέσουν ένα βραχυχρόνιο κόστος για την οικονομία υπό τη μορφή καθυστέρησης εφαρμογής του προγράμματος ή του παγώματος πιθανών δαπανών επένδυσης και κατανάλωσης, ωστόσο στην περίπτωση που υπάρξει πολιτική σταθερότητα με ορίζοντα τετραετίας, το μακροχρόνιο όφελος δύναται να αντισταθμίσει το βραχυχρόνιο κόστος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή