Κρίσιμο τεστ για το επενδυτικό κλίμα ο ΟΛΠ

Κρίσιμο τεστ για το επενδυτικό κλίμα ο ΟΛΠ

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H πώληση του 51% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς αναμένεται να αποτελέσει το πρώτο κρίσιμο τεστ για το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα έπειτα από καιρό. Θα συμπέσει, όμως, με την εντονότατη ανησυχία που έχει ενσκήψει για την παγκόσμια οικονομία εν γένει και την Κίνα ειδικά και, βέβαια, τη μεγάλη επιφυλακτικότητα για την Ελλάδα, λόγω της πρωτόγνωρης πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας. Σε αυτό το περιβάλλον διατυπώνονται ανησυχίες τόσο για τη συμμετοχή όσο και για το ύψος των προσφορών.

Κύκλοι της Cosco, τόσο στην Αθήνα όσο και στο Πεκίνο, δηλώνουν στην «Κ» πως παραμένουν δεσμευμένοι στο project υπό την προϋπόθεση πως δεν θα υπάρξει άλλη ουσιαστική αλλαγή στους όρους του διαγωνισμού. Προσθέτουν, μάλιστα, πως οι αλλεπάλληλες μειώσεις επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα της Κίνας διαμορφώνουν ελκυστικότερο κόστος χρηματοδότησης από την China Development Bank από την οποία παγίως χρηματοδοτούνται οι επενδύσεις της Cosco. Διπλωματικοί κύκλοι θυμίζουν άλλωστε και τη στρατηγική σημασία της εν λόγω επένδυσης εξαιτίας της θέσης του Πειραιά στον διεθνή δρόμο του μεταξιού που οικοδομεί το Πεκίνο.

Αλλες πληροφορίες όμως θεωρούν εκ των ων ουκ άνευ την υποβάθμιση θεμάτων διεθνούς επέκτασης στην ατζέντα όλων των κινεζικών ομίλων, ενόσω τουλάχιστον διαρκεί η χρηματοοικονομική αναστάτωση στην Κίνα, με ό,τι αυτό σημαίνει και για τον Πειραιά. Το μήνυμα πως παραμένει ενδιαφερομένη και θα καταθέσει προσφορά εκπέμπουν με δηλώσεις και κορυφαίοι αξιωματούχοι της A.P. Moeller-Maersk A/S, της οποίας η θυγατρική APM Terminals θεωρείται το αντίπαλον δέος του κινεζικού ομίλου για τον Πειραιά, ενώ συμμετέχει και στον διαγωνισμό για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

«Μπορεί να ξεκαθαρίζουν αμφότεροι πως θα συμμετάσχουν στον διαγωνισμό, αλλά δεν λένε τίποτα για το ύψος του τιμήματος που προτίθενται να καταβάλουν και αν αυτό έχει μεταβληθεί λόγω της κατάστασης στην Ελλάδα και τις διεθνείς αγορές», σημειώνει διαχειριστής κεφαλαίων που παρακολουθεί την εισηγμένη ΟΛΠ Α.Ε. και κλήθηκε από την «Κ» να εκτιμήσει τις εξελίξεις. «Ούτε αποκαλύπτουν αν προτίθενται πλέον να δεσμευτούν για χαμηλότερες επενδύσεις από αυτές που θα προωθούσαν πριν από ένα χρόνο», προσθέτει. Σχόλια αυτονόητα ίσως για κάποιους, αλλά όχι απαραίτητα και για την ελληνική κοινή γνώμη, σε μέρος της οποίας έχουν δημιουργηθεί υψηλές προσδοκίες και σε άλλο μέρος αρνητική προδιάθεση.

Με βάση το Asset Development Plan του ΤΑΙΠΕΔ, που έχει ενσωματωθεί στο μνημόνιο, οι δεσμευτικές προσφορές πρέπει να κατατεθούν το αργότερο έως τα τέλη Οκτωβρίου. Προβλέπεται η διάθεση αρχικά του 51% του μετοχικού κεφαλαίου της ΟΛΠ Α.Ε. και σε ορίζοντα πενταετίας ποσοστού 16% σε τέσσερις διαφορετικές προκαθορισμένες ημερομηνίες, οι οποίες θα συνδεθούν με την πρόοδο στις επενδύσεις που θα δεσμευτεί να υλοποιήσει ο επενδύτης.

Στον διαγωνισμό, που βρίσκεται στη δεύτερη φάση του, συμμετέχουν εκτός από την Cosco και την APM, η Ports America Group και η Utilico.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή