Σκληρά φορολογικά μέτρα με το «καλημέρα» θα πρέπει να λάβει η νέα κυβέρνηση

Σκληρά φορολογικά μέτρα με το «καλημέρα» θα πρέπει να λάβει η νέα κυβέρνηση

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η καθυστέρηση σχηματισμού κυβέρνησης θα αποτελέσει τροχοπέδη για την ελληνική οικονομία, καθώς θα μετατεθεί όχι μόνον ο πρώτος έλεγχος της οικονομίας μετά την υπογραφή του 3ου Μνημονίου, αλλά και οι διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος. Μέσα σε όλα αυτά δεν αποκλείεται να καθυστερήσει και η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Μάλιστα, την ίδια εκτίμηση διατυπώνουν υψηλόβαθμα στελέχη των δανειστών προς πάσα κατεύθυνση.

Στο πλαίσιο αυτό, κρίσιμος παράγοντας των επερχομένων εξελίξεων θα είναι το κατά πόσον η υπηρεσιακή κυβέρνηση και ιδιαίτερα το οικονομικό επιτελείο θα έχουν σχεδιάσει τα μέτρα που θα πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα από την κυβέρνηση με την ανάληψη των καθηκόντων της. Ενα από τα σημαντικότερα νομοσχέδια, μαζί με το ασφαλιστικό, που θα πρέπει να έχουν συμφωνηθεί με τους πιστωτές της χώρας είναι το φορολογικό, το οποίο θα περιλαμβάνει την ενσωμάτωση της εισφοράς αλληλεγγύης στη φορολογική κλίμακα, την αύξηση των συντελεστών φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια, καθώς και την αύξηση των συντελεστών φορολόγησης των αγροτών.

Ειδικότερα, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή τον προσεχή Οκτώβριο θα περιλαμβάνει τα εξής μέτρα:

• Ενσωμάτωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος των φυσικών προσώπων. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες η εισφορά αλληλεγγύης θα συνεχίσει να υπολογίζεται με τον ίδιο τρόπο (δηλαδή με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης). Πάντως, η ενσωμάτωση της εισφοράς αλληλεγγύης στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του αφορολόγητου ορίου των 12.000 ευρώ που ισχύει σήμερα στην αυτοτελή κλίμακα υπολογισμού της εισφοράς (για εισοδήματα μέχρι 12.000 ευρώ δεν καταβάλλεται εισφορά).

• Σταδιακή αύξηση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος για τους αγρότες από το 13% στο 20% για το 2016 και στο 26% για το 2017. Πάντως, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η Ν.Δ. υπόσχονται προεκλογικά την αλλαγή των συμφωνηθέντων με τους δανειστές με την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας. Σημειώνεται ότι εκτός από τις αυξήσεις στους συντελεστές φορολογίας, έρχονται και άλλα επιβαρυντικά μέτρα για τους αγρότες. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η αύξηση σε δύο δόσεις του συντελεστή του ΕΦΚ του αγροτικού πετρελαίου από το 0,066 ευρώ το λίτρο στο επίπεδο του ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης, δηλαδή στο 0,330 ευρώ το λίτρο, μέχρι την 1η Οκτωβρίου 2016. Από την 1-10-2015 ο ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης που χρησιμοποιούν οι αγρότες θα ανέλθει από τα 66 στα 200 ευρώ το χιλιόλιτρο, δηλαδή από το 0,066 στο 0,200 ευρώ το λίτρο. Την 1η Οκτωβρίου 2016 ο ΕΦΚ του αγροτικού πετρελαίου θα αυξηθεί σε 0,33 ευρώ το λίτρο και θα εξομοιωθεί πλήρως με τον ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης που χρησιμοποιούν όλοι οι φορολογούμενοι.

• Κατάργηση εξαιρέσεων και απαλλαγών από τη φορολογία εισοδήματος που ισχύουν για διάφορες κατηγορίες επιχειρήσεων.

• Εξορθολογισμός του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης. Στόχος είναι να μειωθούν κατά το ήμισυ οι δαπάνες για τις επιδοτήσεις πετρελαίου θέρμανσης στον προϋπολογισμό του 2016.

• Επανασχεδιασμός των κλιμακίων φορολόγησης για κληρονομιές, δωρεές και γονικές παροχές και επανεξέταση των διατάξεων που διέπουν τις ανωτέρω φορολογίες.

• Αρση των νομικών εμποδίων για την πρόσβαση των φορολογικών αρχών στις εγκαταστάσεις των φορολογουμένων, ακόμη και στις κατοικίες τους εφόσον έχουν δηλωθεί ως επαγγελματική στέγη.

• Αύξηση των συντελεστών φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια. Οσοι έχουν εισοδήματα από ενοίκια εκτός από την προκαταβολή φόρου θα κληθούν να πληρώσουν και μεγαλύτερο φόρο, καθώς ο χαμηλός συντελεστής για ετήσιο εισόδημα από ακίνητα έως 12.000 ευρώ θα αυξηθεί από το 11% στο 15% και ο υψηλός, για ποσά εισοδημάτων από ακίνητα πάνω από τις 12.000 ευρώ, θα αυξηθεί από το 33% στο 35%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή