Στα 5,74 δισ. οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου το επτάμηνο

Στα 5,74 δισ. οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου το επτάμηνο

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε καθεστώς ασφυξίας βρίσκονται χιλιάδες επιχειρήσεις που συνεργάζονται με το Δημόσιο, εξαιτίας της αδυναμίας του κράτους να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις του. Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με τα οποία οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις Ιανουαρίου-Ιουλίου 2015 ανέρχονται στα 4,9 δισ. ευρώ, ενώ, μαζί με τις εκκρεμείς επιστροφές φόρων, τα χρέη του Δημοσίου ξεπερνούν τα 5,7 δισ. ευρώ. Οι συνολικές οφειλές, όμως, του Δημοσίου είναι πολύ μεγαλύτερες. Και αυτό διότι στα στοιχεία δεν περιλαμβάνονται οι οφειλές των τελευταίων 90 ημερών, διάστημα στο οποίο επιδεινώθηκε η κατάσταση της οικονομίας. Συγκεκριμένα, ληξιπρόθεσμες θεωρούνται οι υποχρεώσεις προς τρίτους που δεν εξοφλήθηκαν μετά την παρέλευση 90 ημερών από την ημερομηνία οφειλής.

Πάντως, δεν φαίνεται να μειώνεται άμεσα το ληξιπρόθεσμο χρέος του Δημοσίου προς τρίτους και προμηθευτές. Και αυτό διότι οι εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου ενδεχομένως να καθυστερήσουν την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα καταβληθεί η υποδόση ύψους 3 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό προοριζόταν για την εξόφληση χρεών του Δημοσίου. Το ποσό αυτό ενδεχομένως να εκταμιευτεί από το ελληνικό κράτος στα τέλη Οκτωβρίου και υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν υλοποιηθεί όλα τα προαπαιτούμενα που προβλέπονται για το διάστημα αυτό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προήλθαν:

1. Από τα ασφαλιστικά ταμεία και τα νοσοκομεία, που έφθασαν στο τέλη Ιουλίου τα 3,6 δισ. ευρώ, από 2,5 δισ. ευρώ στις αρχές του 2015. Από το ποσό των 3,6 δισ. ευρώ, το 1,708 δισ. είναι του ΕΟΠΥΥ και τα 446 εκατ. του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων.

2. Από τα νομικά πρόσωπα τα οποία στο επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου όφειλαν 255 εκατ. ευρώ, αντί 206 εκατ. ευρώ στις αρχές του έτους.

3. Από τα υπουργεία και τους φορείς που εποπτεύουν, τα οποία χρωστούσαν στο τέλος Ιουλίου 753 εκατ. ευρώ, αντί 243 εκατ. ευρώ στις αρχές του έτους.

4. Από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), που είχαν χρέη 315 εκατ. ευρώ στα τέλος Ιουλίου, αντί 257 εκατ. ευρώ στις αρχές του 2015.

5. Από τις εκκρεμείς επιστροφές φόρων ύψους 781 εκατ. ευρώ στο πεντάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου.

Σε ό,τι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου 2015, αυτό ανήλθε στα 2,35 δισ. ευρώ από 2,86 δισ. ευρώ, που ήταν πέρυσι την ίδια περίοδο. Οι φορείς του Δημοσίου παρουσίασαν έλλειμμα 395 εκατ. ευρώ έναντι πλεονάσματος 811 εκατ. ευρώ πέρυσι, τα ασφαλιστικά ταμεία έλλειμμα 458 εκατ. ευρώ αντί πλεονάσματος 359 εκατ. ευρώ και οι ΟΤΑ πλεόνασμα 49 εκατ. ευρώ αντί πλεονάσματος 273 εκατ. ευρώ.

Στο μεταξύ, στα τέλη Ιουλίου το Δημόσιο είχε διαθέσει εγγυήσεις ύψους 125,45 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 56 δισ. ευρώ αφορούσαν εγγυήσεις για την παροχή ρευστότητας μέσω του έκτακτου μηχανισμού ELA. Το ποσό των συνολικών εγγυήσεων στις αρχές του έτους ήταν μόλις 59,8 δισ. ευρώ και δεν είχε δοθεί καμία εγγύηση για τον ELA.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή