Θα ξεπεράσουν τα 26 εκατ. οι αφίξεις ξένων επισκεπτών φέτος

Θα ξεπεράσουν τα 26 εκατ. οι αφίξεις ξένων επισκεπτών φέτος

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Με ρεκόρ άνω των 26 εκατ. αφίξεων ξένων επισκεπτών θα κλείσει η φετινή χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.

Βέβαια, τα κέρδη για τον ελληνικό τουρισμό θα μπορούσαν να είναι πολύ μεγαλύτερα αν η χρονιά κυλούσε ομαλά σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο, δηλαδή αν είχαν αποφευχθεί η διπλή εκλογική αναμέτρηση, το δημοψήφισμα, η καθυστέρηση συμφωνίας με τους εταίρους, τα capital controls και μία σειρά άλλων γεγονότων που προκλήθηκαν με ευθύνη της απελθούσας κυβέρνησης. Σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, ο αριθμός των αεροπορικών αφίξεων από το εξωτερικό σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας για το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου αυξήθηκε κατά 6,8%, φθάνοντας τα 9,69 εκατομμύρια. Για τον Ιούλιο, η αύξηση περιορίσθηκε σε ποσοστό 4,2%, λόγω των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν στην αγορά από την επιβολή των capital controls μετά την ανακοίνωση διενέργειας δημοψηφίσματος. Στην επίτευξη του ρεκόρ συνέβαλε, σε σημαντικό βαθμό, η αύξηση των οδικών αφίξεων αλλά και των αφίξεων στην Αθήνα (+20%).

Στο μεταξύ, για το επτάμηνο ανοδικές τάσεις κυριάρχησαν και στις αφίξεις ξένων επισκεπτών σε Ισπανία και Κύπρο, ενώ στην Τουρκία ο εισερχόμενος τουρισμός κινήθηκε οριακά χαμηλότερα. Πάντως, και οι τρεις ανταγωνίστριες χώρες πέτυχαν υψηλότερες ποσοστιαία αυξήσεις αεροπορικών αφίξεων ξένων τουριστών τον Ιούλιο από τις επιδόσεις που είχε η Ελλάδα.

Αναλυτικά, η Ισπανία ετοιμάζεται να γιορτάσει φέτος ένα ακόμη ρεκόρ αφίξεων ξένων τουριστών και ταξιδιωτικών εισπράξεων. Σύμφωνα με στοιχεία του ινστιτούτου για τον τουρισμό ΙΕΤ, για το επτάμηνο ο αριθμός των αφίξεων ξένων επισκεπτών στην Ισπανία αυξήθηκε κατά 4,7%, αγγίζοντας τα 36 εκατ. Τον Ιούλιο οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 6,3%, φθάνοντας τα 8,78 εκατ. Στην Κύπρο για το επτάμηνο οι αφίξεις ξένων τουριστών αυξήθηκαν κατά 6,5%, φθάνοντας το 1,45 εκατ., σύμφωνα με στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας. Τον Ιούλιο οι αφίξεις παρουσίασαν αύξηση κατά 8,5%, φθάνοντας τις 414.527. Στην Τουρκία η θετική επίδοση των αφίξεων τον Ιούλιο περιόρισε τις τουριστικές απώλειες του πρώτου εξαμήνου. Ετσι, για το επτάμηνο ο αριθμός των αφίξεων ξένων τουριστών στην Τουρκία μειώθηκε κατά 0,38%, φθάνοντας τα 20,37 εκατ., σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της γειτονικής χώρας. Τον Ιούλιο οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 5,1% φθάνοντας τα 5,48 εκατ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή