Στο 45% εκτινάχθηκαν τα «κόκκινα» δάνεια λόγω των κεφαλαιακών ελέγχων

Στο 45% εκτινάχθηκαν τα «κόκκινα» δάνεια λόγω των κεφαλαιακών ελέγχων

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καλύτερα από τις αρχικές εκτιμήσεις εξελίσσεται η εικόνα για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, μετά το σοκ που προκάλεσε η επιβολή των κεφαλαιακών περιορισμών. Σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών, τον Ιούλιο μόλις το 15% των δανειοληπτών που μέχρι τότε εξυπηρετούσαν κανονικά τις υποχρεώσεις τους προχώρησαν στην αποπληρωμή της δόσης· ωστόσο, τον Αύγουστο το ποσοστό ανήλθε στο 80%, ποσοστό πολύ καλύτερο των αρχικών εκτιμήσεων των τραπεζών. Η άτυπη στάση πληρωμών τον Ιουλίου ήταν αποτέλεσμα τόσο των πρακτικών δυσκολιών, καθώς οι τράπεζες δεν λειτουργούσαν για πολλές ημέρες εξαιτίας της ειδικής τραπεζικής αργίας, όσο και της αναστάτωσης που προκάλεσε η επιβολή των περιορισμών. Οι πολίτες ήθελαν να δουν τι ακριβώς θα ισχύει με το νέο καθεστώς, αλλά και την έκβαση των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης για την υπογραφή του νέου μνημονίου.

Στελέχη τραπεζών σημειώνουν στην «Κ» ότι τον Αύγουστο η κατάσταση εξομαλύνθηκε σημαντικά και η μεγάλη πλειοψηφία, περίπου το 80%, των συνεπών δανειοληπτών εξυπηρέτησαν κανονικά τις τραπεζικές τους υποχρεώσεις. Υπογραμμίζουν ότι πρόκειται για εξαιρετικά θετική εξέλιξη, καθώς και ο Αύγουστος είναι ένας ειδικός μήνας, αφού λόγω διακοπών πολλοί δανειολήπτες εξυπηρετούν με καθυστέρηση της υποχρεώσεις τους. Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμούν ότι τον Σεπτέμβριο η εικόνα θα βελτιωθεί περαιτέρω, καθώς η υπογραφή του νέου μνημονίου και η δέσμευση των μεγάλων κομμάτων για την υλοποίηση του προγράμματος έχουν απομακρύνει την αβεβαιότητα και την ανησυχία. «Σε αντίθεση με άλλες εκλογικές αναμετρήσεις», υπογραμμίζουν στελέχη τραπεζών, «αυτήν τη φορά η χώρα δεν βρίσκεται στον "αέρα", αλλά υπάρχει μια νέα συμφωνία η οποία έχει τη στήριξη των περισσότερων πολιτικών κομμάτων».

Η καλύτερη εξέλιξη των μεγεθών στο κρίσιμο μέτωπο των «κόκκινων» δανείων δημιουργεί συγκρατημένη αισιοδοξία στις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών –Εθνική, Alpha, Πειραιώς και Eurobank– ότι τελικά το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών θα διαμορφωθεί σε επίπεδα κατά πολύ χαμηλότερα των 25 δισ. ευρώ, καθιστώντας ευκολότερη την προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών στις αυξήσεις κεφαλαίου που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης. Ηδη οι επιτελείς των τραπεζών ενημερώνουν αναλυτικά μετόχους και ξένους επενδυτές για την κατάσταση στο μέτωπο των καθυστερήσεων και την εικόνα όπως διαμορφώνεται μετά τους κεφαλαιακούς περιορισμούς. Ωστόσο, παρά την καλύτερη εξέλιξη των καθυστερήσεων σε σχέση με τις εκτιμώμενες επιπτώσεις, μετά την επιβολή των capital controls το ύψος των «κόκκινων» δανείων είναι πολύ μεγάλο και αποτελεί το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα για το τραπεζικό σύστημα. Ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, όπως εκτιμούν οι τράπεζες, ανήλθε στο 35% στο τέλος Ιουνίου και επιδεινώθηκε περαιτέρω το επόμενο διάστημα. Το σύνολο των πιστωτικών ανοιγμάτων, που περιλαμβάνει και δάνεια που εμφανίζουν πολύ μεγάλες πιθανότητες να βρεθούν στο «κόκκινο», προσεγγίζει περίπου το 45%, δηλαδή σχεδόν το ήμισυ του χαρτοφυλακίου δανείων.

Σύμφωνα με αναλυτές, η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων συνδέεται άμεσα με την κατάσταση της οικονομίας. Αν η οικονομία επανακτήσει τον βηματισμό της γρήγορα και επανέλθει σε αναπτυξιακή πορεία, τότε οι τράπεζες θα μπορούν να κάνουν πολλά περισσότερα για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων. Στο πλαίσιο αυτό, το σημαντικό πλέον είναι ο σχηματισμός αμέσως μετά τις εκλογές μιας ισχυρής φιλοευρωπαϊκής κυβέρνησης, που θα εξασφαλίσει την εφαρμογή του προγράμματος δίνοντας παράλληλα βάρος στην αναθέρμανση των επενδύσεων. Οσο ταχύτερα υλοποιηθούν τα προαπαιτούμενα τόσο γρηγορότερα θα μπει «φρέσκο» χρήμα στην οικονομία και θα επιταχυνθεί η άρση των κεφαλαιακών περιορισμών, δημιουργώντας συνθήκες για ένα δυναμικό «ριμπάουντ» της οικονομίας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή