Απολύσεις προσωπικού προβλέπει το 18% των εργοδοτών

Απολύσεις προσωπικού προβλέπει το 18% των εργοδοτών

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με προβληματισμό και επιφύλαξη αντιμετωπίζουν την αβεβαιότητα που επικρατεί στο επιχειρηματικό περιβάλλον της χώρας, οι Ελληνες εργοδότες, οι οποίοι σε ποσοστό 18% προβλέπουν μείωση του αριθμού των απασχολουμένων τους. Ενδεικτικό της ανασφάλειας που επικρατεί στην αγορά είναι ότι το 26% των συμμετεχόντων στην έρευνα της ManpowerGroup για τις προοπτικές απασχόλησης κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους, δηλώνει ότι δεν γνωρίζει εάν θα υπάρξουν αλλαγές στην επιχείρησή τους κατά το διάστημα Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου. Από την κοινωνικοοικονομική ρευστότητα που επικρατεί, διασώζονται μόνον τομείς όπως των Χρηματοοικονομικών, των Ασφαλειών, της Ακίνητης Περιουσίας και της Παροχής Υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις, καθώς και ο τομέας του Τουρισμού, που ακόμη κι εν μέσω δύσκολων εποχών, εκτιμάται ότι θα αυξήσουν τους εργαζόμενους τους.

Η έρευνα της ManpowerGroup, στην οποία συμμετείχαν 750 εργοδότες, καταγράφει υποτονικές προοπτικές προσλήψεων στην Ελλάδα για το χρονικό διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2015.

Αναλυτικά, οι συνολικές προοπτικές απασχόλησης ανέρχονται σε -2%, μειωμένες κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες συγκριτικά με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Μόλις το 5% των συμμετεχόντων προβλέπει αύξηση των απασχολουμένων. Αντίθετα, το 18% των εργοδοτών προβλέπει μείωση και το 51% θεωρεί ότι το εργατικό δυναμικό θα παραμείνει αμετάβλητο, στην επιχείρησή τους. Οπως μάλιστα επισημαίνει η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της ManpowerGroup Δρ Βενετία Κουσία, ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα της έρευνας είναι η αξιοσημείωτη αύξηση του ποσοστού των εργοδοτών (από 5% στο προηγούμενο τρίμηνο ανέβηκε στο 26%) που απάντησαν «δεν γνωρίζω» όταν κλήθηκαν να προβλέψουν μεταβολές στον αριθμό των εργαζομένων. Προφανώς, η σημαντική αυτή μεταβολή αντικατοπτρίζει τη γενικότερη αβεβαιότητα που επικρατεί σήμερα στο επιχειρηματικό περιβάλλον της χώρας μας, επισημαίνει, τονίζοντας παράλληλα ως επιτακτική, την ανάγκη ουσιαστικής συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων με στόχο την ανάπτυξη εποικοδομητικών πολιτικών, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι το 26% των εργοδοτών αυτών δεν θα συνταχθεί τελικά με το 18% που έχει ξεκάθαρα αρνητικές προοπτικές όσον αφορά την απασχόληση.

Βάσει των ευρημάτων της έρευνας, το εργατικό δυναμικό αναμένεται να μειωθεί σε επτά από τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας κατά το δ΄ τρίμηνο του 2015.

Οι εργοδότες του τομέα του Ηλεκτρισμού, Φυσικού Αερίου και Υδρευσης καταγράφουν τις πιο αδύναμες προβλέψεις προσλήψεων, με συνολικές προοπτικές απασχόλησης της τάξης του -11%. Απαισιόδοξες προοπτικές της τάξης του -10% καταγράφονται τόσο στον τομέα του Δημοσίου και των Κοινωνικών Υπηρεσιών, όσο και στον τομέα των Μεταφορών και Επικοινωνιών, ενώ οι προοπτικές ανέρχονται σε -6% στον τομέα των Κατασκευών και στον τομέα της Μεταποίησης. Στον αντίποδα, μικρές αυξήσεις στον αριθμό των εργαζομένων, της τάξης του +2%, αναμένονται στον τομέα των Χρηματοοικονομικών, Ασφαλειών, Ακίνητης Περιουσίας και Παροχής Υπηρεσιών προς Επιχειρήσεις και στον τομέα του Τουρισμού.

Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, οι προθέσεις προσλήψεων αποδυναμώνονται και στους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας. Η σημαντικότερη μείωση, της τάξης των 16 ποσοστιαίων μονάδων, καταγράφεται στον τομέα των Μεταφορών και Επικοινωνιών. Οι εργοδότες στον τομέα του Χονδρικού και Λιανικού Εμπορίου καταγράφουν μείωση της τάξης των 12 ποσοστιαίων μονάδων. Συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2014, οι προθέσεις προσλήψεων φθίνουν και στους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας. Η σημαντικότερη μείωση, της τάξης των 22 ποσοστιαίων μονάδων, καταγράφεται από τους εργοδότες του τομέα Μεταφορών και Επικοινωνιών, ενώ οι προοπτικές εμφανίζονται αποδυναμωμένες κατά 16 ποσοστιαίες μονάδες, τόσο στον τομέα της Μεταποίησης, όσο και στον τομέα του Δημοσίου και των Κοινωνικών Υπηρεσιών.

Σε επίπεδο περιφερειών, η πλέον αρνητική προοπτική προσλήψεων εντοπίζεται για πρώτη φορά την τελευταία διετία, στην Αττική με τον σχετικό δείκτη να βρίσκεται στο -8%. Αντίστοιχα, στο -6% βρίσκεται η προοπτική απασχόλησης στη βόρεια Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή