Λ. Κατσέλη: «Προαπαιτούμενο η ανακεφαλαιοποίηση για άρση των capital controls»

Λ. Κατσέλη: «Προαπαιτούμενο η ανακεφαλαιοποίηση για άρση των capital controls»

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην ανάγκη άρσης της πολιτικής αβεβαιότητας και του σχηματισμού μιας βιώσιμης κυβέρνησης ικανής να διαχειρισθεί αποτελεσματικά τα σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, αναφέρθηκε η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Λούκα Κατσέλη. Μιλώντας σε εκδήλωση της τράπεζας που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της ΔΕΘ, με τη συμμετοχή 360 επιχειρηματιών, η πρόεδρος της ΕΤΕ τόνισε ότι: «Αναμφίβολα τους τελευταίους μήνες η χώρα μας βρίσκεται σε ένα πολύ δύσκολο οικονομικό περιβάλλον με πρωτόγνωρες καταστάσεις, όπως η επιβολή ελέγχων στη κίνηση κεφαλαίων, που έχουν δημιουργήσει σοβαρές παρενέργειες σε όλο το κύκλωμα της οικονομικής, παραγωγικής, επιχειρηματικής και κοινωνικής ζωής του τόπου.

Πρώτη κρίσιμη συνθήκη για να επανέλθει η κανονικότητα και ομαλότητα είναι η άρση της πολιτικής αβεβαιότητας και ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης βιώσιμης και ικανής να διαχειρισθεί αποτελεσματικά τα σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, τα οποία έχουν συσσωρευθεί. Ικανή και αναγκαία συνθήκη για να βγούμε από την κρίση και να περάσει η χώρα σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, είναι να προωθηθεί τάχιστα ο οικονομικός και τεχνολογικός μετασχηματισμός της παραγωγικής βάσης της χώρας. Για να γίνει αυτό πρέπει να αυξηθεί ο λόγος επενδύσεων προς ΑΕΠ μέσα στην επόμενη πενταετία από το σημερινό χαμηλό επίπεδο του 12% στο 20% μέσω κινητοποίησης ιδιωτικών επενδύσεων, προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, προώθησης συνεργασιών και ΣΔΙΤ στο πλαίσιο αναπτυξιακών προγραμμάτων και του προγράμματος Γιουνκέρ και υλοποίησης ενός διευρυμένου και υποστηρικτικού προγράμματος δημοσίων επενδύσεων».

Σε ό,τι αφορά τα capital controls σημείωσε ότι «οι έλεγχοι που έχουν επιβληθεί στην κίνηση κεφαλαίων έχουν δημιουργήσει ένα ασφυκτικό κλίμα σε όλους. Στόχος όλων μας είναι οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων να αρθούν το συντομότερο δυνατόν, εφόσον επιστρέψουμε σε συνθήκες κανονικότητας και ομαλότητας. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης αποτελεί προαπαιτούμενο για να γίνει αυτό. Οπως γνωρίζετε, η διαδικασία αξιολόγησης του δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών έχει ξεκινήσει και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη Οκτωβρίου. Τότε θα προσδιορισθούν και οι κεφαλαιακές ανάγκες κάθε τράπεζας και θα ξεκινήσει η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησής τους. Η ανακεφαλαιοποίηση, που είναι σημαντικό να γίνει, και θα γίνει, εντός του 2015, χωρίς κούρεμα καταθέσεων, όπως έχει δηλώσει και ο διοικητής της ΕΚΤ, θα συντελέσει στο να θωρακιστεί το τραπεζικό μας σύστημα και να ανακτήσουν οι τράπεζες την αξιοπιστία τους έναντι των καταθετών και των μετόχων τους».

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής, Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, υπογράμμισε τη σημασία της συνεχούς διοχέτευσης ρευστότητας στην αγορά. «Η χώρα αιμορραγεί με τη σωρευτική μείωση κατά 25% του ΑΕΠ τα τελευταία 6 χρόνια και την ανεργία στο 26%. Ο μόνος τρόπος να βγούμε από αυτόν τον φαύλο κύκλο είναι να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις, υπάρχουσες και νεοφυείς, να επενδύσουν σε παραγωγικά σχέδια που θα οδηγήσουν άμεσα ή έμμεσα στην παραγωγή προστιθέμενης αξίας, αυξημένων κύκλων εργασιών των ιδίων ή των συνεργατών τους (προμηθευτές κτλ.), ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας σε τομείς που θα οδηγήσουν τη χώρα σε ανάπτυξη. Η υψηλή ανεργία και το μεγάλο κομμάτι των “μυαλών” που έχει μετακομίσει στο εξωτερικό, είναι μια δυσάρεστη εξέλιξη που πρέπει να αντιστρέψουμε. Στην Εθνική Τράπεζα δεν σταματήσαμε ποτέ τη χρηματοδότηση υγιών και εξωστρεφών επιχειρήσεων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή