Στα 14 εκατ. το ημερήσιο όριο στις τράπεζες για πληρωμές στο εξωτερικό

Στα 14 εκατ. το ημερήσιο όριο στις τράπεζες για πληρωμές στο εξωτερικό

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον διπλασιασμό, από τα 7 στα 14 εκατ. ευρώ, του ημερήσιου ορίου που δικαιούται κάθε τράπεζα για την έγκριση αιτημάτων επιχειρήσεων και επιτηδευματιών για πληρωμές στο εξωτερικό, αποφάσισε το υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο της προσπάθειας σταδιακής χαλάρωσης των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων. Παράλληλα αποφασίστηκε όσα αιτήματα είναι έως 5.000 ευρώ να εξετάζονται επί τόπου από το ίδιο το κατάστημα, αποσυμφορίζοντας με αυτό τον τρόπο τις υποεπιτροπές που έχουν συσταθεί και στις οποίες συσσωρεύεται ο όγκος των αιτημάτων έως 150.000 ευρώ.

Η αύξηση του ορίου ανά τράπεζα την ημέρα, θα τεθεί άμεσα σε ισχύ με την έκδοση της σχετικής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, που αναμένεται σήμερα και θα συμβάλλει στην περαιτέρω διευκόλυνση των επιχειρήσεων ενόψει των αυξημένων αναγκών για εισαγωγές το φθινόπωρο. Το αυξημένο όριο θα μπορεί μάλιστα να αθροίζεται σε εβδομαδιαία βάση ανά τράπεζα. Ετσι, αν μία τράπεζα δεν το εξαντλεί την ίδια μέρα, το υπόλοιπο θα μεταφέρεται, ανεβάζοντας το εβδομαδιαίο όριο στα 70 εκατ. ευρώ ανά τράπεζα και στα 280 εκατ. ευρώ για τις τέσσερις συστημικές.

Με τον τρόπο αυτό αναμένεται να μειωθεί και ο χρόνος που απαιτείται για τις εγκρίσεις των αιτημάτων, ο οποίος με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία εκτείνεται στις δεκαοχτώ εργάσιμες ημέρες. Αιτία είναι η αύξηση των αιτημάτων που υποβάλλονται από την πλευρά των επιχειρήσεων και των επιτηδευματιών, λόγω των αυξημένων αναγκών που δημιουργεί η έναρξη της φθινοπωρινής σεζόν. Σύμφωνα, πάντως, με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών τον Αύγουστο, οι συνολικές εγκρίσεις τόσο από την Επιτροπή Εγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών όσο και από τις υποεπιτροπές που έχουν συσταθεί στις τράπεζες ανήλθαν στα 2,4 δισ. ευρώ, καλύπτοντας το 73% των αναγκών με βάση τα στοιχεία του αντίστοιχου περσινού μήνα.

Παρά τις γενναίες προσπάθειες που γίνονται καθημερινά, αλλά και τη σχετική χαλάρωση που σταδιακά συντελείται, η αγορά απέχει πολύ από την ομαλότητα και τα προβλήματα λειτουργούν πολλαπλασιαστικά σε ένα ήδη βεβαρυμένο οικονομικό περιβάλλον. Τόσο η αύξηση του ημερήσιου ορίου στα 14 εκατ. ευρώ όσο και η άθροισή του σε εβδομαδιαία βάση, θα επιτρέψει την κάλυψη περισσότερων αναγκών και θα δώσει ευελιξία στη διαδικασία των εγκρίσεων, ώστε τα υπόλοιπα που έχει στη διάθεσή της κάθε τράπεζα να αξιοποιηθούν πιο αποτελεσματικά προς όφελος των επιχειρήσεων. Αντίστοιχη ευελιξία θα επιτρέψει και η διεκπεραίωση των αιτημάτων για πληρωμές στο εξωτερικό έως 5.000 ευρώ από τα ίδια τα καταστήματα, αποσυμφορίζοντας το κεντρικό σύστημα.

Σε όλες, πάντως, τις περιπτώσεις απαιτείται η προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών, ενώ η πληρωμή διδάκτρων σε εκπαιδευτικό ίδρυμα του εξωτερικού απαιτεί την έγκριση της Επιτροπής Εγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών. Παράλληλα υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς ανώτατου ποσού 5.000 ευρώ ευρώ ή του ισόποσού του σε ξένο νόμισμα, ανά ημερολογιακό τρίμηνο, συνολικά, για έξοδα διαμονής και διαβίωσης φοιτητών που σπουδάζουν στο εξωτερικό ή συμμετέχουν σε προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή