Δύο είναι τα «κέντρα εξουσίας» τα οποία ασχολούνται ενδελεχώς με το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών και θα κάνουν την τελική εισήγηση, αναφορικά με το ύψος της.
Ο λόγος αφορά:
α) Την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού (πρόκειται για την περίφημη DG Com) και
β) Τον Single Supervisory Mechanism (SSM), τον οργανισμό δηλαδή που συγκρότησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και λειτουργεί ως υπερ-επόπτης της σταθερότητας του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στελέχη τους εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα σενάρια και θα ταχθούν υπέρ του ενός ή του άλλου, αφού προηγουμένως ολοκληρωθεί η διαδικασία του stress test που εξελίσσεται από τα μέσα Αυγούστου. Αν όλα πάνε καλά, οι πρώτες σαφείς ενδείξεις για το τι πρόκειται να «βγάλει» το συγκεκριμένο τεστ, θα προκύψουν σε περίπου μία εβδομάδα από τώρα. Οπότε θα αρχίσει και η αντίστροφη μέτρηση για την εξαγωγή των οριστικών συμπερασμάτων. Ωστόσο, κάποια πρώτα έχουν αρχίσει να διαγράφονται στον ορίζοντα.
Για παράδειγμα, πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν τι εξελίσσεται στο παρασκήνιο, αναφορικά με το θέμα, σε Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη, υποστηρίζουν ότι οι δύο οργανισμοί έχουν ήδη «μοιράσει» μεταξύ τους τους ρόλους του «κακού» και του «καλού». Ή, για την ακρίβεια, του «στριφνού» και του «καλού». Στην πρώτη περίπτωση, ο λόγος αφορά την DG Com.
Δύστροποι
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή εμφανίζονται μάλλον δύστροποι ως προς την κατάσταση που επικρατεί γενικότερα στον ελληνικό τραπεζικό χώρο. Το γεγονός αυτό δημιουργεί την εντύπωση πως στο τέλος της ημέρας θα ταχθούν υπέρ ενός υψηλού τελικού ποσού που θα προσδιορίσουν ως αναγκαίο στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης.
Μια τέτοια εξέλιξη, όμως, όπως είναι φυσικό, θα λειτουργήσει περίπου απαγορευτικά ως προς τη συμμετοχή των ξένων ιδιωτών μετόχων.
Ο κανόνας αυτός αναμένεται ότι θα βρει εφαρμογή ακόμη και αν το bottom line διαμορφωθεί στα 12 δισ., αντί των 15 δισ. (και άνω) που προβλέπει το κακό σενάριο. Και αυτό γιατί οι ιδιώτες σε αυτή την περίπτωση θα κληθούν να καλύψουν ένα ποσό της τάξεως των 6 δισ. (επί συνόλου 12), το οποίο υπό τις παρούσες συνθήκες κρίνεται και είναι υψηλό.
Ιδιαίτερα αν αναλογισθεί κανείς ότι οι τοποθετήσεις που έκαναν στα μετοχικά κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών την τελευταία 3ετία έχουν εξαϋλωθεί, σε ποσοστό που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνά και το 90% (όπως έγραφε την περασμένη Κυριακή η «Κ»).
Τι θα γίνει στην περίπτωση που οι ιδιώτες «σηκώσουν τα χέρια ψηλά»; Τότε οδεύουμε προς συγχρηματοδότηση με ένα πιο επιθετικό bail in, που θα επεκταθεί και σε senior ομόλογα…