Επαναφέρει το Grexit ο Β. Σόιμπλε

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Με βασικό μήνυμα προς τη χώρα να μη χαθεί ο ήδη περιορισμένος χρόνος τη στιγμή που οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνει η Ελλάδα τους επόμενους μήνες είναι πάρα πολλές, επέστρεψε ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης από το Εurogroup του Σαββάτου.

Ο ίδιος διαβεβαίωσε τους υπόλοιπους στο τραπέζι του Eurogroup ότι συνεχίζεται η δουλειά για την εφαρμογή του προγράμματος –που δεν απαιτεί νομοθετικό έργο– έτσι ώστε να χαθεί όσο το δυνατόν λιγότερος χρόνος.

Το συγκεκριμένο Εurogroup ήταν το πρώτο όχι ολοκληρωτικά αφιερωμένο στην Ελλάδα έπειτα από περίπου 7 μήνες συνεχών συνεδριάσεων των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης με θέμα τη χώρα μας.

Ομως τα επόμενα βήματα που πρέπει να κάνει η Ελλάδα ακόμα και μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου «είναι πολλά», όπως είπε χαρακτηριστικά ο αρμόδιος επίτροπος Π. Μοσκοβισί, ενώ ανέφερε συγκεκριμένα τη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό, την ανεξαρτησία της διεύθυνσης εσόδων, αλλά και την κατάρτιση του προϋπολογισμού για το 2016 ανάμεσα σε αυτά.

Στο κατά πόσον υπάρχει περιθώριο επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας με μία νέα κυβέρνηση, ο κ. Ντάισελμπλουμ αλλά και το εκτελεστικό μέλος της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, ήταν ξεκάθαροι στην τοποθέτησή τους, λέγοντας ότι οι αλλαγές που θα μπορούσαν να γίνουν θα ήταν πολύ μικρές κυρίως στα σημεία του προγράμματος που δεν είναι συμφωνημένα μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια, όπως το εργασιακό.

Συγχρόνως ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε πως «είναι ξεκάθαρο αυτή τη στιγμή ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων υποστηρίζει κόμματα που ψήφισαν το μνημόνιο», όπως είπε χαρακτηριστικά, στέλνοντας ένα μήνυμα στην Αθήνα ότι η τήρηση του μνημονίου είναι κάτι δεδομένο.

Σε πιο αυστηρό τόνο κινήθηκε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, που δήλωσε σε χθεσινή συνέντευξη ότι Ελλάδα πρέπει να αποφασίσει αν θέλει να προσαρμόσει την οικονομία της μέσα ή έξω από την Ευρωζώνη.

Για τον κ. Σόιμπλε, «η κυβέρνηση Σαμαρά ήταν στον σωστό δρόμο» σε αντίθεση με τον κ. Τσίπρα που χρησιμοποίησε την κατανοητή και αυξανόμενη ανησυχία του ελληνικού λαού εξαιτίας των βαρών αυτής της προσαρμογής και υποσχέθηκε στους Ελληνες: «Θα παραμείνουμε στο ευρώ, όμως χωρίς πρόγραμμα και χωρίς προσαρμογή». Ο κ. Σόιμπλε τόνισε ότι αυτή ήταν μια υπόσχεση την οποία φυσικά ο κ. Τσίπρας δεν μπόρεσε να τηρήσει, ενώ δήλωσε ότι «στη συνέχεια του πήρε έξι μήνες για να κάνει το αντίθετο».

Στο Eurogroup συζητήθηκε και η σημασία να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση τον Οκτώβριο, ώστε να γίνει η επόμενη εκταμίευση όπως έχει προγραμματιστεί για τον Νοέμβριο.

Πιο αυστηρός ήταν ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Kλάους Ρέγκλινγκ, που τόνισε ότι υπάρχουν άλλα 3 δισ. ευρώ που αναμένεται να εκταμιευθούν αν κάνει και η Ελλάδα μια σειρά από προαπαιτούμενα, ενώ τόνισε ότι μπορεί οι οίκοι αξιολόγησης να αντέδρασαν θετικά στη συμφωνία του Αυγούστου για το νέο ελληνικό πρόγραμμα, «αλλά με τα πρώτα προβλήματα, αυτά τα θετικά νέα μπορούν πολύ εύκολα να αντιστραφούν».

Οσον αφορά τα capital controls, είναι απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για το πότε θα αρθούν και ότι η ολοκλήρωση των stress tests θα φέρει περισσότερη εμπιστοσύνη στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, είπε ο κ. Κερέ. Τα 10 δισ. ευρώ που υπάρχουν για τις τραπεζικές ανάγκες δεν θα δοθούν πριν ολοκληρωθούν τα stress tests των τραπεζών που αναμένονται τέλος Οκτωβρίου, διαβεβαίωσε ο ίδιος, ενώ τα υπόλοιπα 15 δισ. ευρώ δεν πρόκειται να δοθούν αν δεν ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση και δεν δώσει και ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός των τραπεζών SSM το «πράσινο φως».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT