Bloomberg: ελάφρυνση του χρέους «βλέπουν» οι οικονομολόγοι

Bloomberg: ελάφρυνση του χρέους «βλέπουν» οι οικονομολόγοι

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η υπογραφή και ψήφιση του νέου μνημονίου, καθώς και η στάση των δανειστών αναφορικά με το θέμα του χρέους, έχουν οδηγήσει τους οικονομολόγους να αλλάξουν άρδην την εκτίμησή τους για το μέλλον της Ελλάδας, εντός μόλις δύο μηνών.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του πρακτορείου Bloomberg, πλέον το 94% των ερωτηθέντων οικονομολόγων πιστεύει πως μια νέα ελάφρυνση του ελληνικού χρέους όχι μόνο είναι δυνατή, αλλά είναι και πολύ πιθανή. Αντιθέτως, τον Ιούλιο σε αντίστοιχη δημοσκόπηση του πρακτορείου το 71% των συμμετεχόντων εκτιμούσε ότι η Ελλάδα θα βρεθεί εκτός Ευρωζώνης μέχρι τα τέλη του 2016, ενώ η ελάφρυνση του χρέους αποτελούσε «ονειροπόλημα».

Στο πλαίσιο αυτό, το Bloomberg ανέφερε πως αυτοί οι δύο μήνες κατέστησαν το «κάποτε αδιανόητο» σε «δεδομένο». Πάντως, είναι σημαντικό ότι οι οικονομολόγοι δείχνουν να μην επηρεάζονται ιδιαιτέρως αυτή τη στιγμή από την πολιτική αβεβαιότητα που συνεπάγονται οι βουλευτικές εκλογές της Κυριακής 20 Σεπτεμβρίου. Οπως φαίνεται, θεωρούν βέβαιο ότι η νέα κυβέρνηση θα εφαρμόσει το νέο πρόγραμμα και όταν ολοκληρωθεί ο πρώτος έλεγχος των δανειστών, θα προχωρήσει και η λύση για το ελληνικό χρέος. Χρονοδιάγραμμα το οποίο έχει καταστήσει σαφές η Ευρωζώνη και δεν χωράει αμφισβήτηση.

Ωστόσο, η λύση που «βλέπουν» οι οικονομολόγοι δεν έχει να κάνει με «κούρεμα» των επίσημων δανείων. Η βοήθεια που θα δοθεί θα πάρει τη μορφή «χαμηλότερου επιτοκίου, διακοπής πληρωμής επιτοκίων ή μεγαλύτερης περιόδου χάριτος», ανέφερε στο Bloomberg ο κ. Ραλφ Βάιντερμαν, οικονομολόγος της Vontobel Asset Management στη Ζυρίχη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή