ΟΑΕΕ: Εως 30/9 οι αιτήσεις χορήγησης σύνταξης σε οφειλέτες

ΟΑΕΕ: Εως 30/9 οι αιτήσεις χορήγησης σύνταξης σε οφειλέτες

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου 2015 η δυνατότητα που έχουν οι οφειλέτες – ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ να υποβάλουν αίτηση χορήγησης σύνταξης, με συμψηφισμό των αναδρομικά δικαιούμενων συντάξεων. Πρόκειται για δυνατότητα που δόθηκε με το άρθρο 38 του νόμου 4331/2015 που ορίζει ρητώς ότι ο συμψηφισμός μπορεί να πραγματοποιηθεί εφόσον ο ασφαλισμένος δεν οφείλει εισφορές πάνω από 55 μηνιαίες συντάξεις, όπως αυτές προκύπτουν από τα κατώτατα όρια ανά κατηγορία σύνταξης.

Μαζί με τα πρόσθετα τέλη και τις τυχόν επιβαρύνσεις, η οφειλή δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 25.000 ευρώ για να γίνει ο συμψηφισμός με τις αναδρομικές συντάξεις. Εφόσον υπάρχει και υπόλοιπο οφειλής, το ποσό αυτό μπορεί να παρακρατηθεί σε ίσες μηνιαίες δόσεις, που δεν μπορεί να είναι περισσότερες από 60 (5 έτη).

Η πρώτη δόση παρακρατείται αναδρομικά από τη σύνταξη του πρώτου μήνα, μετά τον συμψηφισμό. Συνολικά, το ποσό της οφειλής που συμψηφίζεται με αναδρομικές συντάξεις, καθώς και εκείνο που παρακρατείται σε δόσεις από την καταβαλλόμενη σύνταξη, δεν μπορούν να υπερβαίνουν τις 50.000 ευρώ. Για τους ασφαλισμένους που υπάγονται στη συγκεκριμένη ρύθμιση, η συνταξιοδοτική απόφαση δεν εκδίδεται πριν από την πάροδο τουλάχιστον 18 μηνών από την υποβολή της αίτησης. Οι δικαιούχοι σύνταξης που υπάγονται σε αυτήν την κατηγορία μέχρι να λάβουν το σύνολο της σύνταξής τους δικαιούνται μηνιαίο ποσό 360 ευρώ, χωρίς όμως δικαίωμα λήψης προσωρινής σύνταξης. Το ποσό αυτό θα συμψηφιστεί με τις αναδρομικά δικαιούμενες συντάξεις. Με δήλωσή τους οι συνταξιούχοι μπορούν να παραιτηθούν του δικαιώματος λήψης του ανωτέρω ποσού κατά την περίοδο αναμονής έκδοσης της οριστικής συνταξιοδοτικής απόφασης.

Η διάταξη έχει εφαρμογή σε αιτήματα συνταξιοδότησης:

• που υποβάλλονται από τις 2/7/2015 και μετά (ημερομηνία έναρξης του νόμου),

• που υποβλήθηκαν πριν από τις 2/7/2015, βρίσκονται σε εκκρεμότητα και δεν έχει γνωστοποιηθεί οφειλή,

• που υποβλήθηκαν πριν από την έναρξη του νόμου, γνωστοποιήθηκε η οφειλή στους υποψήφιους συνταξιούχους, αλλά δεν έχει παρέλθει η προθεσμία των δύο μηνών για την εξόφλησή της, μέχρι τις 2/7/2015.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή